Πολιτική

Γιώργος Γεννηματάς: Ο Μιτεράν, ο Αντρέας και όλα όσα είδε κι άκουσε 40 χρόνια ένας διπλωμάτης

Ο Αμερικανός φιλόσοφος και ιστορικός Γουίλ Ντιράν έγραψε ότι «το να μη λες τίποτε όταν μιλάς είναι η μισή τέχνη της διπλωματίας», δεν ανέφερε τίποτε όμως για τα γραπτά που μένουν. Ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεννηματάς, ο οποίος υπηρέτησε για τέσσερις δεκαετίες σε καίριες θέσεις του Διπλωματικού Σώματος επέλεξε να γράψει ένα βιβλίο, όχι όμως χρησιμοποιώντας ξύλινη γλώσσα. Αντ’ αυτού φωτίζει όσο μπορεί και χωρίς να ξεχνάει ούτε σε μία σελίδα του «Ακόμη και με δανεικό στυλό γράφεται η ιστορία» το savoir vivre που διέπει έναν διπλωμάτη καριέρας.

Στην πολυετή θητεία του είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να συναναστραφεί προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής στις θέσεις όπου υπηρέτησε και περιλαμβάνονται στις σελίδες του συγγραφικού του πονήματος.

Σελίδες που αποτυπώνουν άγνωστες στιγμές και παρασκήνια που έζησε ο Γιώργος Γεννηματάς σε ευρωπαϊκές χώρες και κράτη της Μέσης Ανατολής από το 1972 μέχρι το 2008. Θα μπορούσε να είναι πιο αποκαλυπτικός; Σίγουρα ναι σε κάποια σημεία, όπως αυτό που αναφέρεται στην επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στη Συρία και την «κουστωδία» φίλων του που προηγήθηκε της άφιξής του στη Δαμασκό, ζητώντας ιδιαίτερη μεταχείριση. Αν το έπραττε όμως δεν θα ήταν διπλωμάτης.

To Κρυπτογραφικό

Στους πρώτους κιόλας μήνες της διαδρομής του κυρίου Γεννηματά στο Διπλωματικό Σώμα συνέβησαν και περιστατικά που μένουν αξέχαστα όσα χρόνια κι αν περάσουν, όπως αυτό που αφορούσε την υπερπτήση γαλλικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο Γιώργος Γεννηματάς είχε βάρδια στο Κρυπτογραφικό (υπηρεσία που υποχρεωτικά επιτελούν οι νεοεισερχόμενοι) όταν το ξημέρωμα της 10ης Οκτωβρίου του 1972 χτύπησε το τηλέφωνο.

«Στην άλλη άκρη της γραμμής ο Γάλλος πρεσβευτής αγωνιωδώς έψαχνε να εντοπίσει κάποιον αρμόδιο συνομιλητή, προκειμένου να παρασχεθεί άδεια υπερπτήσης σε γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος που από λεπτό σε λεπτό θα έμπαινε τον ελληνικό εναέριο χώρο, με κατεύθυνση το τότε Βόρειο Βιετνάμ».

Το αεροπλάνο θα παραλάμβανε εκεί τον Πιερ Σουσινί ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά μετά από λάθος επιλογή στόχου των Αμερικανών, που είχε σαν αποτέλεσμα να βομβαρδιστεί το κτίριο της γαλλικής διπλωματικής αποστολής. Μόνο που για να δοθεί άδεια απαιτούνταν διάφορες γραφειοκρατικές διατυπώσεις που απαιτούσαν χρόνο, οπότε ο Γιώργος Γεννηματάς πήρε την κατάσταση στα χέρια του. «Χωρίς να συνεννοηθώ με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανέλαβα αυτοβούλως την ευθύνη να εκχωρήσω την άδεια υπερπτήσης», γράφει στις πρώτες σελίδες του βιβλίου του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.


168122002_l

Palais des Nations

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική