Πολιτική

Γιώργος Γεραπετρίτης: Μήνυμα για αποκλιμάκωση και αποφυγή διάχυσης της κρίσης στην περιοδεία στη Μέση Ανατολή

Η συνέχιση του πολέμου στην Γάζα και ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης κινητοποιεί την ελληνική διπλωματία με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να ξεκινά κύκλο επισκέψεων και συναντήσεων με σημαντικούς παίκτες της περιοχής.

Ο κ. Γεραπετρίτης την Πέμπτη επισκέπτεται την Σαουδική Αραβία οπου θα φθάσει προεχόμενος από την Αρμενία που συναντήθηκε με την ηγεσία της χώρας, την Παρασκευή θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον παλαιστίνιο ΥΠΕΞ Ριαντ Αλ Μαλίκι, τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Ιορδανία και εκκρεμεί ο καθορισμός της επίσκεψης του πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας στην Αίγυπτο.

Η Αθήνα ανησυχεί ιδιαίτερα για την τροπή που έχει πάρει ο πόλεμος στην Γάζα, όπου ο τερματισμός των συγκρούσεων δεν είναι ορατός ενώ αντιθέτως υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες σπίθες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια σοβαρή κλιμάκωση και διάχυση της κρίσης. Η Αθήνα η οποία διατηρεί διαύλους ανοικτούς με όλες τις πλευρές αναμένεται να μεταφέρει στον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ την στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Γάζα και θα επαναλάβει την ετοιμότητα της να συνεργασθεί και με την Κύπρο για τον θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς βοήθειας απευθείας στην Γάζα μόλις το επιτρέψουν οι συνθηκες. Η Αθήνα επίσης θα επισημάνει την ελληνική θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο ειρηνική λυση στο Παλαιστινιακό και ότι θα πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα δυσκολέψουν την έναρξη συζήτησης για την επόμενη ημέρα του πολέμου όχι μόνο για το μέλλον της Γάζας αλλά και για την προοπτική λύσης του Παλαιστινιακού στην βάση των δυο κρατών, οπου η Παλαιστινιακή Αρχή θα έχει σημαντικό ρόλο.

Με την Σαουδική Αραβία στην ατζέντα είναι βεβαίως οι εξελίξεις στην Γάζα αλλά και οι διμερείς σχέσεις καθώς ο πόλεμος στην Γάζα έχει αφήσει στο περιθώριο σημαντικά σχέδια τα οποία είχαν δρομολογηθεί. Για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνει ζωντανό το σχέδιο για τον Διάδρομο Ινδίας-Μ.Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), ο οποίος τώρα έχει παγώσει λόγω του πολέμου στην Γάζα, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Η απειλή για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα από τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης που προκαλούν σοβαρή διαταραχή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας αφορά την Ελλάδα, χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους, όμως μια ενδεχομένη κλιμάκωση συνιστά απειλή ασφαλείας και για την ίδια την Σαουδική Αραβία καθώς οι Χούτι έχουν στραφεί στο παρελθόν με πυραυλικά συστήματα εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ριάντ. Η Ελλάδα έχει εκφράσει ετοιμότητα να συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian που έχει σκοπό να διασφαλίσει την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο Κάϊρο στην ατζέντα Γεραπετρίτη-Σούκρι θα είναι, βεβαίως, η κατάσταση στην Γάζα και η απειλή των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα που επηρεάζει άμεσα την Αίγυπτο καθώς έχει μειωθεί η διέλευση εμπορικών πλοίων από την Διώρυγα του Σουέζ. Όμως οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν και τις προσπάθειες της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης να εμπεδώσει τετελεσμένα στις θαλάσσιες ζώνες μετά την κήρυξη της Συνορεύουσας Ζώνης από την Λιβύη. Η υιοθέτηση των συγκεκριμένων γραμμών βάσης (συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος του Κόλπου της Σύρτης) και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο χαράσσει η Λιβύη τα ανατολικά όρια των ζωνών της παραβιάζουν τα δικαιώματα της Αιγύπτου και συγχρόνως επιχειρείται η επαναβεβαίωση της παράνομης οριοθέτησης την οποία έχει επιφέρει το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική