Πολιτική

ΣΩΤΗΡΑΣ! – Ο Γαβρόγλου θέλει να καταργήσει τις πανελλαδικές σε 5 χρόνια αντί σε 3

Κάθε μέρα που περνάει ο Κώστας Γαβρόγλου εκτίθεται όλο και περισσότερο.

Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που παραχώρησε κάνει λόγο για μια Παιδεία των ίσων ευκαιριών. Για μια Παιδεία που δεν λειτουργεί με ένα… δαρβινικό σύστημα!

Προφανώς ο κ. Γαβρόγλου είναι βαθιά πεπεισμένος ότι στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξε ποτέ το σχολείο των ίσων ευκαιριών! Απαξιώνει χιλιάδες καθηγητές και μειώνει χιλιάδες μαθητές που πέρασαν από το δημόσιο σχολείο όλα τα προηγούμενα χρόνια και έπρεπε να φτάσουμε στο 2017 για να μπορέσει η χώρα να αποκτήσει το σχολείο των ίσων ευκαιριών! Προφανώς ο κ. Γαβρόγλου συνεπαρμένος από την καρέκλα του υπουργείου και τις αριστερές ιδεοληψίες του, έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου σε αυτά που λέει και την αίσθηση της ευθύνης σε αυτά που κάνει.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του λέει τα εξής απίστευτα απαντώντας στην ερώτηση αν η Αριστερά είναι κατά της αριστείας, με αφορμή τη σχετική ρητορική που αναπτύχθηκε μετά την απόφασή του για ανάδειξη των σημαιοφόρων στο δημοτικό μέσω κλήρωσης: «Η Αριστερά πρωτίστως είναι υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών σε όλους, ειδικά όταν μιλάμε για ένα κοινωνικό αγαθό όπως η παιδεία».

Και συνεχίζει το ίδιο… τέμπο λέγοντας: «η ευγενής άμιλλα πρέπει να καλλιεργείται αλλά με όρους ενός ηθικού κώδικα αξιών και όχι με τους νόμους της αγοράς. Δεν είναι δαρβινικό το σύστημα στα σχολεία μας. Και δεν πρέπει να είναι».

«Η εκπαίδευση αποσκοπεί στη μόρφωση όλων των πολιτών. Αυτή είναι η βασική μας αφετηριακή διαφορά με τη νεοφιλελεύθερη σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Αριστεία για μας είναι όλα τα παιδιά να μπορούν να μορφωθούν σε ένα σχολείο, το καθένα να πάρει ό,τι του ταιριάζει, και κυρίως, να μπορούν να αποκτήσουν την εμπειρία της χαρά της γνώσης» υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος στον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Γαβρόγλου σημειώνει ότι είναι «ο πρώτος νόμος μετά το 1974 που προχωρά όχι μόνο σε διοικητικές ρυθμίσεις αλλά ιδρύει νέους θεσμούς και καθιερώνει διαδικασίες που εξασφαλίζουν μία ουσιαστική εξωστρέφεια των ΑΕΙ». Απευθυνόμενος εξάλλου , στην Αξιωματική Αντιπολίτευση τονίζει: «Ας το ξεκαθαρίσουμε και ας το καταλάβει η ΝΔ. Εμείς θα κάνουμε το παν να αναβαθμίσουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια. Και θα προβάλλουμε όλων των ειδών τις αντιστάσεις στη βαθμιαία ιδιωτικοποίησή τους».

Ο υπουργός Παιδείας αν και λέει ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για τη συναίνεση στα θέματα της παιδείας, παρατηρεί: «Δυστυχώς όμως βλέπω ότι σε αυτό το πολιτικό μπλοκ της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να κυριαρχεί ένας ακραίος εθνικολαϊκίστικος και νεοφιλελεύθεροςε λόγος», για να συμπληρώσει «Βέβαια, επειδή δεν είναι σε θέση να έρθουν τα κόμματα αυτά σε πλήρη σύγκρουση με τους πανεπιστημιακούς, παρά τους λεονταρισμούς ότι θα καταργήσουν τον νόμο κτλ. υπερψήφισαν έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό άρθρων!».

Τέλος, ο κ Γαβρόγλου επιμένει: «Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι το απολύτως αντιπαιδαγωγικό σύστημα των εισαγωγικών να γίνει σύντομα παρελθόν […] Το σημερινό σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αν και αδιάβλητο, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που υπονομεύει την εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία του Λυκείου ως αυτόνομη βαθμίδα εκπαίδευσης. Γι” αυτό και είναι επιβεβλημένο να καταργηθεί, ώστε να αποκατασταθεί η παιδαγωγική αυτονομία του Λυκείου».

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το εξεταστικό σύστημα θα αλλάξει τελικά σε 5 αντί σε 3 χρόνια. Στο μεταξύ θα ισχύσει ένα μεικτό σύστημα εισαγωγής με ένα ποσοστό εισακτέων βάσει απολυτηρίου κι άλλο ένα μέσω Πανελλαδικών. Ο Κώστας Γαβρόγλου αυτή τη φορά ανέφερε ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι εξετάσεις, αλλά θα αλλάξουν μορφή και θα μεταφερθούν μέσα στο λύκειο, ενώ το πρώτο πανεπιστημιακό έτος θα έχει χαρακτήρα προσανατολισμού προκειμένου οι νέοι φοιτητές να μπορούν να επιλέξουν διαφορετικές σπουδές κατά τη διάρκειά του.

Το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο, η θέση του υπουργού Παιδείας -όπως την είχε εκθέσει ενώπιον και του Αλέξη Τσίπρα- ήταν ότι οι αλλαγές θα γίνονταν σε τρία χρόνια και θα οδηγούσαν στην κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

You may also like