Στα 6 δις ευρώ υπολογίζονται, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο του 2015.
Έτσι από τον Δεκέμβριο μέχρι το τέλος του Απριλίου οι καταθέσεις που εγκατέλειψαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπολογίζονται στα 33 δις ευρώ.
Ακόμη το διάστημα Δεκεμβρίος-Μάρτιος 2015 οι εκροές καταθέσεων έφτασαν τα 27 δις ευρώ, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα και σημειώνει ότι η αύξηση της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) κατά 5,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο υποδηλώνει ότι οι εκροές μπορεί να έχουν εκ νέου επιταχυνθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου.
Η Goldman Sachs σημειώνει πως η αύξηση του ορίου του ΕLA συσχετίζεται με την ταχύτητα μείωσης των καταθέσεων και το ύψος των εκροών από τις ελληνικές τράπεζες.
Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 2,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο από 7,9 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, ενώ η αύξηση του ELA ήταν 3 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ το Μάρτιο και το Φεβρουάριο, αντίστοιχα.
Η Goldman Sachs σημειώνει πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πρόσβαση σε διαθέσιμα ενέχυρα 115 Goldman Sachs στο πλαίσιο του ELA (σε τιμές τοις μετρητοίς), κάτι που όπως αναφέρει τους επιτρέπει να έχουν ένα απόθεμα ρευστότητας 40 δισ. ευρώ.
Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι αναθεώρηση των περικοπών (σ.σ. των ενεχύρων) από την ΕΚΤ θα μπορούσε να το αλλάξει σημαντικά αυτό», αναφέρει η ανάλυση της GS και ενδεικτικά τονίζεται πως σε περίπτωση αύξησης του «haircut» στο 50%, το απόθεμα ρευστότητας θα μειωθεί από τα 40 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ.