Πολιτική

Γράνιτνα: To ελληνικό χωριό της Ουκρανίας, που θρηνεί δύο νεκρούς ομογενείς

Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ρωσία και είναι το τελευταίο χώριό που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Κιέβου – Συχνός στόχος βομβαρδισμών και από τις δύο πλευρές

Τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων, θρηνεί η ομογένεια της ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης των τελευταίων χρόνων ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και της Μόσχας.

Με ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών, έκανε γνωστό τον θάνατο δύο ομογενών, και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο, στο χωριό Γράνιτνα της περιφέρειας Ντόνετσκ στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Η Γράνιτνα είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ελληνικής παρουσίας στην περιοχή και είναι το τελευταίο χωριό στην ελεγχόμενη -από το Κίεβο περιοχή- πριν από τη φιλορωσική περιοχή του Ντόνετσκ. Το χωριό απέχει λιγότερο από 35 χλμ από τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία.

Οι κάτοικοι, ομογενείς οι περισσότεροι, ζουν τον πόλεμο και τη βία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Γενικά υπολογίζονται σε περισσότερους από 80 χιλ. οι ομογενείς που ζουν στην περιοχή του Ντόνετσεκ.


xorio-1

Η ιστορία του χωριού Γράνιτνα ξεκινάει το 1780, όταν μετανάστευσαν εκεί Έλληνες από την περιοχή της Κριμαίας, κτίζοντας αρχικά την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, ο ελληνικός πληθυσμός κατάφερε να προσαρμοστεί στη νέα πατρίδα πετυχαίνοντας το 1867 και τη λειτουργία του πρώτου ελληνικού σχολείου.

Στα μέτρα «καταστολής» που εφάρμοσε το σοβιετικό καθεστώς προπολεμικά, 197 κάτοικοι του χωριού εκτελέστηκαν (1937) ως «εχθροί του λαού». Βαρύ φορτίο πλήρωσε η Γράνιτνα και στον πόλεμο Γερμανίας – Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β΄ Π.Π. Υπολογίζονται σε περισσότερους από 300 οι νεκροί χωρικοί.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ιδρύθηκε ο ελληνικός σύλλογος της Γράνιτνα με 1.070 μέλη και με έντονη εθνική και πολιτιστική δράση στη συνέχεια, με λειτουργία βιβλιοθήκης, πολιτιστικού κέντρου, λαογραφικού μουσείου κ.α.


xorio-2

Τα τελευταία χρόνια το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στα διασυρόμενα πυρά Ουκρανών και Ρώσων αυτονομιστών. Το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία μαχητές που κατέλαβαν το διοικητικό κτίριο της Περιφέρειας του Ντόνετσκ κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία και διεξήγαγαν ένα μη αναγνωρισμένο δημοψήφισμα για τον διαχωρισμό από την Ουκρανία. Αφού το Ντόνετσκ έπεσε στα χέρια των αυτονομιστών η διοίκηση της Περιφέρειας του Ντόνετσκ μεταφέρθηκε στη Μαριούπολη και αργότερα στο Κραματόρσκ.

Η Γράνιτνα βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο των πολεμικών συγκρούσεων. Στο παρελθόν γειτονιές του χωριού βομβαρδίστηκαν, γεγονός που ανάγκασε το 2014 να μεταφερθούν τα κοινοτικά γραφεία σε ασφαλέστερη περιοχή. Στα πολλά θύματα του πολέμου, όλα αυτά τα χρόνια, συγκαταλέγεται και ένα μικρό κορίτσι 2.5 ετών.


xorio-3

Τελευταίο σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε στην περιοχή, ήταν το περασμένο Οκτώβριο όταν σύμφωνα -με καταγγελίες του Κιέβου- φιλορωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ουκρανικές θέσεις με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και ένας θάνατος.

Όπως έγινε γνωστό, για να σταματήσει τους βομβαρδισμούς από τις φιλορωσικές δυνάμεις, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε τουρκικά Bayraktar TB2 UAV για να κάμψει την εχθρική επίθεση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική