Τον κίνδυνο να εξελιχθεί ο Αλέξης Τσίπρας στον «χρήσιμο ηλίθιο» του Πούτιν καθώς κοιτάζει προς τη Ρωσία, τονίζει άρθρο του Guardian.
Όπως αναφέρει η αρθρογράφος Natalie Nougayrède, η συγκεκριμένη φράση αποδίδεται στον Λένιν και βρίσκει εφαρμογή σε όσους χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για να εξυπηρετήσουν τους προπαγανδιστικούς σκοπούς της, περισσότερο από όσα έχουν να κερδίσουν εκείνοι από τις σχέσεις τους με την χώρα.
Σύμφωνα με την Nougayrède, υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο Τσίπρας αποφάσισε να ταξιδέψει στη Ρωσία, μεταξύ αυτών η απομόνωση της Ελλάδας από τους εταίρους, αλλά και οι ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών.
Ο καθοριστικότερος πάντως παράγοντας που «δένει» τον Τσίπρα με τον Πούτιν είναι το αντιγερμανικό συναίσθημα και ιδιαίτερα απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ. Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Έλληνες αξιωματούχοι χαίρονται να ρίχνουν το φταίξιμο για τις εσωτερικές δυσκολίες τους σε εξωτερικούς παράγοντες. Σε αυτό προστίθενται και οι μήνες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι όπως αναβιώνουν στην Αθήνα με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει από το Βερολίνο τις πολεμικές αποζημιώσεις. Η Nougayrède μάλιστα θα στοιχημάτιζε πως ο Τσίπρας θα ξαναπάει στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, για τον εορτασμό της 70ης επετείου από το τέλος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, τη στιγμή που η Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να μην παραστούν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν προτίθεται η Ελλάδα να προσφέρει τον εαυτό της στη Ρωσία. «Πιθανώς, όχι. Ακόμη και να το ήθελε η Αθήνα, η Μόσχας δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Εξ ου και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ταξίδι, με πρώτη την Μέρκελ που το θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας. Η Ρωσία πέφτει ολοένα και περισσότερο σε ύφεση. Οι κυρώσεις και η πτώση της τιμής του πετρελαίου την έχουν γονατίσει. Από την άλλη, η Ελλάδα έχει μπροστά της το βουνό του χρέους και των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. «Για τον Πούτιν είναι πιο σημαντικό να βρει χρήματα για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς στο εσωτερικό, από το να οργανώσει αερογέφυρα που θα μεταφέρει χρήματα στην Ελλάδα» τονίζει το άρθρο.
Ο Πούτιν σύμφωνα με τη δημοσιογράφο έχει να κερδίσει περισσότερα από την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να δείξει προς την ΕΕ ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της που μπορούν να την διαιρέσουν. Το ίδιο ισχύει για το κόμμα της Λεπέν, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν η τη σέρβικη κυβέρνηση που είναι άμεσα διαθέσιμοι να χειροκροτήσουν τον Πούτιν.
«Μάλλον, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανησυχεί για τη ζημιά που θα προκληθεί στην εικόνα της Ελλάδας. Άλλωστε, πρόσφατα ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για μετανάστες που απλωθούν σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας πως κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι τζιχαντιστές. Το ταξίδι στη Μόσχα είναι, ίσως, περισσότερο ένα σημάδι της ελληνικής αδυναμίας και απελπισίας, παρά μια κίνηση πραγματισμού. Δείχνει έλλειψη διορατικότητας. Μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάζει τον εαυτό της ως ένα χαλαρό κανόνι, αλλά θα ήθελε να φύγει από το ΝΑΤΟ και να μπει στη σφαίρα επιρροής του Πούτιν σαν να ήταν μια άλλη Λευκορωσία; Ο Τσίπας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που μεταβαίνει στη Μόσχα μετά τη δολοφονία του Μπαρίς Νεμτσόφ. Επομένως αν μιλήσει για τη ρωσική αντιπολίτευση και τους ανθρώπους που συνθλίβονται από το καθεστώς της Μόσχας, θα μπορεί να είναι μια ωραία έκπληξη και να κερδίσει μια κάποια συμπάθεια από τους Ευρωπαίους ηγέτες», συμπεραίνει η Nougayrède.