Ένα πρώτο σχόλιο για τα αποτελέσματα του σημερινού ελληνικού δημοψηφίσματος, όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής, επιχειρεί η αρθρογράφος Mary Dejevsky του Guardian επισημαίνοντας ότι, παρά την υπεροχή του ποσοστού υπέρ του ΟΧΙ, δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο σε ποια ερώτηση απάντησαν οι Έλληνες τόσο αποφασιστικά.
«Πολλοί μπορεί να αγνοήσουν τη βούληση μιας κυβέρνησης. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη βούληση ενός λαού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας όταν πήγε να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα. Κατά την αρθρογράφο, πρόκειται για ένα σχόλιο που ταιριάζει στον πρωθυπουργό της χώρας που έδωσε στον κόσμο τη δημοκρατία, ωστόσο το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι με το σημερινό ΟΧΙ μπορεί να μην είναι τόσο σαφές όσο θα ήθελε ο ίδιος ο Τσίπρας.
«Με όλες τις δημοσκοπήσεις το απόγευμα της Κυριακής να δείχνουν επικράτηση του ΟΧΙ, το οποίο, στον μπερδεμένο κόσμο της ελληνικής πολιτικής, σημαίνει ουσιαστικά ΝΑΙ αναφορικά με την στάση που κράτησε ο Τσίπρας στις συνομιλίες με την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς μέχρι στιγμής, μπορούσε να διαισθανθεί κανείς ότι η αναταραχή που είχε συμπαρασύρει την υπόλοιπη Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα επίσης κορυφωνόταν», γράφει η βρετανίδα αρθρογράφος.
«Μία ώρα πριν από το κλείσιμο της κάλπης, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Παρίσι, τοποθεσία που μάλλον επιλέχθηκε διπλωματικά, δεδομένων της ευαισθησίας της Ελλάδας. Και ο Τζορτζ Όζμπορν όμως είχε εκφράσει προηγουμένως την ανησυχία του, λέγοντας στο BBC ότι καμία χώρα δεν έχει ανοσία στην ελληνική κρίση χρέους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
«Έχει όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός τώρα την εντολή να κρατήσει ακόμα πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις;», διερωτάται η Mary Dejevsky. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται να είναι πιο αποφασιστικό από ό,τι είχαν προβλέψει οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε ότι το ΟΧΙ είχε επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες ανεξαιρέτως» υπογραμμίζει η αρθρογράφος.
«Όμως τι μπορεί πραγματικά να αλλάξει ακόμη και αυτός ο βαθμός της ομοφωνίας; Η επικράτηση του ΌΧΙ προέκυψε από προσέλευση λίγο μεγαλύτερη από το 50%. Σίγουρα δεν πρόκειται για μαζική συμμετοχή, ακόμη και αν η διαφορά είναι μεγάλη», τονίζει το δημοσίευμα.
Κατά την Mary Dejevsky, «βραχυπρόθεσμα, η ψηφοφορία έχει καταφέρει να σώσει την ελληνική κυβέρνηση παρέχοντάς της σιγουριά».
«Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που επικρατούσε το ΝΑΙ, και τη θέση του Τσίπρα θα βρισκόταν επίσης σε κίνδυνο. Όμως ενισχύει πραγματικά αυτό το δημοψήφισμα τη θέση της Ελλάδας στις Βρυξέλλες;», διερωτάται η αρθρογράφος χωρίς να μπορεί όμως να δώσει απάντηση.