Ελλάδα

Η αποζημίωση από το Πράσινο Ταμείο και οι καταγγελίες για προνομιακή μεταχείριση του συζύγου της Σοφίας Σακοράφα [PDF]

mpitsanis_sakorafa708.jpg?itok=ts6C-Kv7

Μια περίεργη υπόθεση στην Αρκαδία, εγείρει ερωτήματα και καταγγελίες από τον Σύλλογο Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών της περιοχής για προνομιακή μεταχείριση του Κωνσταντίνου Μπιτσάνη, συζύγου της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα.

Η ιστορία ξεκινά από το 2012 όταν η Σοφία Σακοράφα ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ένθερμη υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου και υπουργός ΠΕΚΑ ο επίσης «παπανδρεϊκός» Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, η Τίνα Μπιρμπίλη – προσωπική επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού που ήταν η προκάτοχός του Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ, είχε ιδρύσει το «πράσινο ταμείο».

Εκείνη την περίοδο, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στην Τρίπολη ιδιοκτησίας του κ. Μπιτσάνη απαλλοτριώθηκε και αποζημιώθηκε από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ με 1.650.000 ευρώ.

Δείτε εδώ την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης εκείνη την περίοδο.

sakorafa_mpitsanis.jpg

Η αντίδραση των Μηχανικών Αρκαδίας

Ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αρκαδίας είχε απευθύνει από το 2012 ερωτήματα για την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης έκτασης γης που επισήμως στα έγγραφα αναφέρεται ως «θέμα της τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης στο Ο.Τ. 138β (οικόπεδα Μπιτσάνη)».

Ο λόγος της παρέμβασης των Μηχανικών ήταν η καταβολή χρημάτων από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ (το οποίο είχε ιδρυθεί επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη) στον ιδιοκτήτη για την απαλλοτρίωση της έκτασης. Αφήνουν δε σαφείς αιχμές για μεροληπτική στάση της δημοτικής αρχής προς τον ιδιοκτήτη.

mpitsanis_sakorafa.jpg

Στην ανακοίνωση τους οι μηχανικοί κάνουν λόγο για «προνομιακή αντιμετώπιση» του ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου οικοπέδου, συζύγου της Σοφίας Σακοράφα αφού – όπως υποστηρίζουν – δεν έχουν ζητηθεί χρήματα μέχρι σήμερα από το Πράσινο Ταμείο για όλους τους χώρους που έχουν ήδη κηρυχθεί χώροι πρασίνου ή κοινόχρηστοι χώροι.

Γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντίδραση των γειτόνων των οικοπέδων Μπιτσάνη.

Παράλληλα, οι μηχανικοί θέτουν ερωτήματα όπως «ποιος φέρει την ευθύνη της προκαθορισμένης διαδρομής του χρήματος του Πράσινου ταμείου, και ποιος την ευθύνη της «πελατειακής» αντιμετώπισης του ιδιοκτήτη;» και «μήπως ο ιδιώτης είναι πιο ισχυρός διαπραγματευτής με το Πράσινο Ταμείο απ’ ότι ο Δήμος Τριπόλεως;».

Το arcadiaportal.gr είχε δημοσιεύσει την ανακοίνωση των μηχανικών στην οποία περιέγραφαν με τον πλέον αναλυτικό τρόπο πως πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης του οικοπέδου του συζύγου της Σοφίας Σακοράφα δίνοντας του αποζημίωση, τη στιγμή που, όπως υποστηρίζουν, κανένας άλλος ιδιώτης δεν πήρε χρήματα από το εν λόγω Ταμείο. Μάλιστα σε αυτά που περιγράφουν κάνουν λόγο για «πελατειακή» αντιμετώπιση του ιδιοκτήτη και θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Ο Δήμος δεν φρόντισε ποτέ να το εξαγοράσει κι έτσι, το 2007, το Πρωτοδικείο διέταξε την άρση της απαλλοτρίωσης. Το 2010, ο Δήμος (;) ζήτησε να ενταχθεί το οικόπεδο στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για εξαγορά. Το 2011, δεσμεύτηκε πίστωση 1.650.000 ευρώ από πόρους του Πράσινου Ταμείου για την απόκτηση του χώρου που όμως αφορά το 58% του οικοδομικού τετραγώνου. Κατόπιν αυτού, οι ιδιοκτήτες υποβάλλουν σχέδια τροποποίησης του σχεδίου και προτείνουν την εξαγορά του 57% του οικοπέδου, εμβαδού 4.660 τ.μ., κρατώντας την υπόλοιπη επιφάνεια των 2.860 τ.μ. για αξιοποίηση. Η συνεννόηση ήταν προφορική, έγινε όμως πράξη τον Απρίλιο του 2012 με απόφαση του Δ.Σ. της Τρίπολης. Σε αυτή την απόφαση, προβλέπεται πεζόδρομος πλάτους 4,00 μέτρων μεταξύ των δύο τμημάτων του οικοπέδου και επιβολή πρασιάς, χωρίς αλλαγή των όρων δόμησης της περιοχής.

pb280025.jpg

Τα ερωτήματα

Για κάποιον που πιστεύει ότι ο δημόσιος χώρος δεν είναι διαπραγματεύσιμος, τα ερωτήματα αναβλύζουν αυτόματα:

Γιατί δεν έγινε η αναθεώρηση του δυτικού τμήματος του Σχεδίου Πόλεως για να επικαιροποιηθεί το Πράσινο του Γ.Π.Σ.; Η συγκεκριμένη τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως είναι σύμφωνη με το άρθρ. 20 του Ν. 2508/97 βάσει του οποίου υπάρχει υποχρέωση εισφοράς σε γη της αρχικής ιδιοκτησίας εμβαδού 7520,00 τ.μ.; Η εισφορά σε γη στην συγκεκριμένη περίπτωση ανέρχεται σε 1918,50 τ.μ.! Ο ιδιοκτήτης δικαιούται αποζημίωση μόνο για το απομένον μετά την εισφορά σε γη τμήμα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή 7520,00 – 1918,50 τ.μ. = 5601,50 τ.μ. οπότε το απομένον στον ιδιοκτήτη τμήμα είναι 941,50τ.μ. Υπήρχε υποχρέωση σύνταξης πράξης αναλογισμού για την δημιουργία του πεζοδρόμου πλάτους 4,00μ.; Έγινε διαπραγμάτευση προκειμένου ο Δήμος να αποκτήσει δωρεάν τμήμα από τα 2.860 τ.μ.(ή 941,50τ.μ.); Αν αποτύγχανε η διαπραγμάτευση γιατί δεν επεβλήθησαν αυστηρότεροι όροι δόμησης (π.χ.ΣΔ 0,60 και όχι 1,20) και μικρότερο ύψος (11,00 – 12,00 μ.); Θυμίζουμε εδώ ότι με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, το ύψος επιτρέπεται να είναι 17,25 μ. (!!). Αυτό σημαίνει αλλαγή του τοπίου σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της Τρίπολης. Στην εσχάτη περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει διάσπαση του οικοπέδου που οικοδομείται σε τρία – τέσσερα τμήματα, περιορισμένα στις χαμηλότερες υψομετρικές του οικοπέδου; Στην τελευταία γραμμή άμυνας, γιατί ο Δήμος δεν απαλλοτριώνει αυτό το οικοδομήσιμο τμήμα με διακανονισμό δεκαετίας και σε μικρότερο ποσό από αυτό των αντικειμενικών;

pb280025.jpg

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους οι μηχανικοί υποστηρίζουν πως «εύλογα υπάρχει ο προβληματισμός»:

Γιατί ο Δήμος δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή του Πράσινου Ταμείου για όλα τα άλλα γήπεδα που κινδυνεύουν να χάσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους; Πού οφείλεται αυτή η προνομιακή μεταχείριση του ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου; Ποιος φέρει την ευθύνη της προκαθορισμένης διαδρομής του χρήματος του Πράσινου ταμείου, και ποιος την ευθύνη της «πελατειακής» αντιμετώπισης του ιδιοκτήτη; Μήπως ο ιδιώτης είναι πιο ισχυρός διαπραγματευτής με το Πράσινο Ταμείο απ’ ότι ο Δήμος Τριπόλεως;

Την ανακοίνωση των μηχανικών την υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Καρούντζος και ο γραμματέας Τιμολέων Κατσίπος.

pb280026.jpg

You may also like

More in Ελλάδα