Οικονομία

Η βελγική εταιρεία αερίου ετοιμάζεται να αγοράσει μετοχές της ΔΕΣΦΑ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Στα σχέδια της βελγικής εταιρείας αερίου Fluxys να αγοράσει πακέτο μετοχών της ΔΕΣΦΑ προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε νέα ενεργειακά αποθέματα, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ το οποίο φιλοξενεί η De Tijd.
 
Σε ρεπορτάζ με τίτλο “Η Fluxys ‘ξεσκονίζει’ ελληνική ανταγωνιστική εταιρεία” η βελγική εφημεριδα De Tijd, αναφέρεται αναλυτικά στα σχέδια της βελγικής εταιρείας αερίου Fluxys να αγοράσει πακέτο μετοχών της ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να αποκτήσει, όπως αναφέρεται, πρόσβαση σε νέα ενεργειακά αποθέματα. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται πως η ίδια η Fluxys δεν μπορεί να επενδύσει, αλλά ενεργεί για λογαριασμό κάποιων από τους Βέλγους μετόχους της.
 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Fluxys μπορεί σε λίγο καιρό να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ. Επισημαίνεται συγκεκριμένα, πως τα βιβλία της ΔΕΣΦΑ είναι πλέον προσπελάσιμα για όσους ενδιαφέρονται να διενεργήσουν ενδελεχείς ελέγχους στα οικονομικά της εταιρείας. Επισημαίνεται επίσης, ότι ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ενδιαφέρον της κοινοπραξίας Fluxys με την ισπανική εταιρεία Enagas, προκειμένου να λάβουν μέρος στην διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ μέσω της αγοράς ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών. Από την πλευρά πάντως της Fluxys, διαψεύδεται η εν λόγω πληροφορία, με τον εκπρόσωπο της εταιρείας να διαβεβαιώνει ότι “προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο στο τραπέζι”. Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, ανεπίσημα πηγές της εταιρείας παραδέχονται ότι γίνονται αυτή τη στιγμή έλεγχοι στα οικονομικά της ΔΕΣΦΑ. Η κατάσταση όμως είναι αρκετά περίπλοκη, συμπληρώνει η εφημερίδα, καθώς οι ελληνικές φιλοδοξίες της Fluxys προσκρούουν στo βέτο του καναδικού συνταξιοδοτικού Ταμείου CDPQ που ελέγχει το 1/5 των μετοχών της Fluxys. Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται, οι Καναδοί δεν έχουν καμία όρεξη για μια ακόμα ελληνική περιπέτεια ύστερα από την δυσάρεστη εμπειρία που είχαν κατά το παρελθόν με μια επένδυσή τους στο αεροδρόμιο των Αθηνών. Για τον λόγο αυτό η Fluxys δεν πρόκειται ‘να ρίξει’ ούτε ένα ευρώ στο τραπέζι για να αγοράσει μετοχές ελληνικής εταιρείας, προσθέτει η εφημερίδα.
 
Από την πλευρά τους, κάποιοι από τους Βέλγους μετόχους της Fluxys, αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα κάποιο ρίσκο σε επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους, βλέπουν ευκαιρίες και πλεονεκτήματα από μια στενότερη συνεργασία με τους Έλληνες και γι’ αυτό συνηγορούν υπέρ της αγοράς ενός μειοψηφικού πακέτου της ΔΕΣΦΑ από μια κοινοπραξία. Η εν λόγω κοινοπραξία θα περιλαμβάνει ειδικότερα τους Βέλγους μετόχους της Fluxys (χωρίς δηλαδή τους Καναδούς), οι οποίοι θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν μέσω της Fluxys.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τα νήματα στην Fluxys κινεί η Publigas (78%) στην οποία συμμετέχουν βελγικοί Δήμοι, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκπροσωπείται μέσω του επενδυτικού της βραχίονα FPIM, με ένα χαμηλό πάντως ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 2%. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση της ΔΕΣΦΑ, εκτιμά η εφημερίδα, είναι ότι δεν πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να επενδύσει η ίδια η Fluxys, αλλά μία υπό δημιουργία κοινοπραξία, στην οποία θα συμμετέχουν κάποιες δημοτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται πίσω από την Publigas, όπως για παράδειγμα η Vlaamse Energie Holding, η βαλλονική Socofe και η βρυξελλιώτικη Interfin. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται, ότι οι εν λόγω εταιρείες όμως δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα πράξουν, ενώ και η FPIM χρειάζεται να έχει το πράσινο φως από την βελγική κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η ακριβής σύνθεση της κοινοπραξίας παραμένει ακόμα άγνωστη, παρατηρεί η εφημερίδα.
 
Αναφέρεται επίσης, ότι οι υπέρμαχοι της εξαγοράς βλέπουν την Ελλάδα ως μια σημαντική μελλοντική οδό μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και άρα προς το Βέλγιο, όπως και προς τους αγωγούς που ελέγχει η Fluxys στο Βέλγιο και στις γειτονικές του χώρες. Επισημαίνεται πως, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, θα γίνουν στο μέλλον κόμβοι μεταφοράς φυσικού αερίου από την Μέση Ανατολή και της χώρες της Κασπίας, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Υπό αυτό το πρίσμα, η Fluxys ήδη συμμετέχει στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αγωγό ΤΑΡ που μεταφέρει αέριο από την Τουρκία προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας. Στην κοινοπραξία αυτή, ανήκει και η ισπανική εταιρεία Enagas, κάτι που εξηγεί γιατί από κοινού με την Enagas, η Fluxys εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει την ΔΕΣΦΑ. Πάντως, διευκρινίζεται ότι η πώληση της ΔΕΣΦΑ, δεν αφορά παρά μόνον ένα σχετικά μικρό πακέτο μετοχών που δεν υπερβαίνει το 17%.

You may also like