Η στήριξη της κοινής γνώμης επέτρεψε στην κυβέρνηση να μην αναδιπλωθεί έναντι της διεθνούς κατακραυγής
Η Βουλή της Δανίας ενέκρινε σήμερα την δέσμη μέτρων που προβλέπει κατάσχεση τιμαλφών από πρόσφυγες, πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, προκειμένου να αποτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου. Η κατάσχεση θα αιτιολογείται στην ανάγκη κάλυψης του κόστους της φιλοξενίας τους.
Τα μέτρα εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, παρά την κατακραυγή και τις διαμαρτυρίες διεθνών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπέρ ψήφισαν και οι Σοσιαλδημοκράτες (αξιωματική αντιπολίτευση) γεγονός που ερμηνεύεται ως στροφή προς τα δεξιά του πλήρους δανικού πολιτικού φάσματος, γεγονός που συνδέεται με την δημοφιλία του αντιμεταναστευτικού Κόμματος του Λαού της Δανίας.
Η κυβέρνηση της δεξιάς, την οποία υποστηρίζει το Κόμμα του Λαού της Δανίας, υπερασπίστηκε τα μέτρα, με τον πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν (Venstre, φιλελεύθεροι) να κάνει λόγο για το «πιο παρεξηγημένο σχέδιο νόμου στην ιστορία της Δανίας».
Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θεωρεί ότι τρέφει «τον φόβο και την ξενοφοβία» προβλέπει περαιτέρω τη μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων των προσφύγων, την επιμήκυνση του χρόνου που απαιτείται για τις οικογενειακές επανενώσεις καθώς και για τη χορήγηση αδειών μόνιμης παραμονής από ένα σε τρία χρόνια.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν μία ακόμη σοβαρή ένδειξη ότι η στάση των σκανδιναβικών και γενικότερα των βορειοευρωπαϊκών χωρών έναντι των προσφύγων αλλάζει άρδην, εν μέσω της χειρότερης μεταναστευτικής κρίσης με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Δανία υποδέχθηκε το 2015 περίπου 21.000 πρόσφυγες, έναν αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο.
Βάσει του νομοσχεδίου οι πρόσφυγες θα έχουν δικαίωμα να φέρουν τιμαλφή και προσωπικά ήδη αξίας έως και 10.000 κορόνων Δανίας (1.340 ευρώ), ποσό που αυξήθηκε από τις 3.000 κορόνες, που προβλεπόταν αρχικά, μετά τις σφοδρές επικρίσεις οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα τιμαλφή ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας, όπως οι βέρες γάμου, θα εξαιρούνται από τα τιμαλφή που θα μπορούν να κατάσχουν οι αρχές.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Folketing, τη Βουλή της Δανίας, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου από κόμματα της αριστεράς, κυρίως βουλευτές της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας.
Παρ’ όλες ωστόσο τις αντιδράσεις του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΑΣΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, η δανική κυβέρνηση δεν αναδιπλώθηκε, καθώς το σχέδιο νόμου αυτό υποστηρίζεται από την κοινή γνώμη.
Η Σουηδία, η Δανία, αλλά και η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, έχουν αποκαταστήσει τους ελέγχους στα σύνορά τους, ενώ η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, ειδικά στα εξωτερικά αλλά και στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Άμστερνταμ.
Ταυτόχρονα πολλά ευρωπαϊκή κράτη σκληραίνουν την πολιτική τους όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, με την κυβέρνηση της Αυστρίας να ανακοινώνει ότι υιοθέτησε ένα σχέδιο νόμου με στόχο να περιοριστεί στα τρία χρόνια η διάρκεια ισχύος του ασύλου που χορηγείται στους πρόσφυγες.