Αυτό δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, γεγονός που καταδεικνύει ότι το Λονδίνο δεν είναι διατεθειμένο να αρχίσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις εξόδου από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα ζητήσει ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Τρίτη, όπως δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Ο κ. Κάμερον έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία έως τον Οκτώβριο, αφήνοντας τις διαπραγματεύσεις για το Brexit στον διάδοχό του, κάτι που σημαίνει ότι το Λονδίνο προτίθεται να μεταθέσει τις συζητήσεις για το φθινόπωρο ή αργότερα.
Ωστόσο, κορυφαίοι ευρωπαίοι παράγοντες, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών, έχουν διαμηνύσει ότι θέλουν να δουν την έξοδο της Βρετανίας το ταχύτερο δυνατό, καλώντας τον βρετανό πρωθυπουργό να κινηθεί άμεσα.
Πιο διαλλακτική στάση έχει τηρήσει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει σημειώσει ότι είναι διατεθειμένη να δώσει πίστωση χρόνου στο Λονδίνο, σε μία ένδειξη του διχασμού που επικρατεί στην Ευρώπη απέναντι στο Brexit.
Η διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε. διέπεται από το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις εξόδου μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο έτη μετά την έναρξή τους. Η διαδικασία μπορεί να παραταθεί με ομόφωνη ψήφο των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών.
Ο κ. Κάμερον θα λάβει μέρος στις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου, όπου θα ενημερώσει τους 27 ομόλογούς τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Την Τετάρτη οι ηγέτες θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά ως ομάδα των «27», χωρίς τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.