Η ΕΕ κατηγορεί τον Πούτιν ότι στοχεύει κυρίως οργανώσεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία και όχι το ΙΚ.
Η ΕΕ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να “σταματήσει αμέσως” τα πλήγματα που έχουν στόχο τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία και διατύπωσε την εκτίμηση ότι “δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη με τους σημερινούς ηγέτες”, την ώρα που η Μόσχα υπερασπίζεται τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η Μόσχα έχει εξαπολύσει από τις 30 Σεπτεμβρίου αεροπορικές επιδρομές στη Συρία για να στηρίξει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο υποστηρίζει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτές οι αεροπορικές ενισχύσεις επέτρεψαν στον στρατό του καθεστώτος να προχωρήσει στην ανακατάληψη εδαφών στο κέντρο της χώρας.
Όμως για τους Ευρωπαίους “δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στη Συρία με τους σημερινούς ηγέτες”, σύμφωνα με τη δήλωση που υιοθετήθηκε στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς τους επί των Εξωτερικών.
“Το καθεστώς του Άσαντ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τους 250.000 νεκρούς που έχει προκαλέσει η σύγκρουση και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εκτοπισθεί”, γράφουν και καλούν όλα τα μέρη να “σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στα τυφλά” με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά ή με χημικά όπλα.
Ο Πούτιν δήλωσε χθες, Κυριακή, πως ο στρατός του επεμβαίνει στη Συρία για να “σταθεροποιήσει τις νόμιμες αρχές και να δημιουργήσει τις συνθήκες για να τεθεί σε εφαρμογή ένας πολιτικός συμβιβασμός”.
“Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση υπάρχει κίνδυνος να παρατείνει τη σύγκρουση, να υπονομεύσει την πολιτική διαδικασία, να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση και να αυξήσει τη ριζοσπαστικοποίηση”, εκτιμά αντιθέτως η ΕΕ.
“Ενώ η κρίση εντείνεται, καθίσταται όλο και πιο επείγον να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης”, προστίθεται στο κείμενο.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ζητούν να υπάρξει “μια διαδικασία που θα διευθύνεται από τους Σύρους” και θα οδηγήσει σε “μια ειρηνική μετάβαση με τη συμμετοχή όλων”, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν αν ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να συμμετάσχει σ’ αυτήν.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μάχεται κατά προτεραιότητα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, κάτι που αμφισβητούν οι Δυτικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα περισσότερα ρωσικά πλήγματα καταφέρονται σε ζώνες στρατηγικά σημαντικές για το καθεστώς οι οποίες δεν ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.
Η ΕΕ εξέφρασε τη “βαθιά ανησυχία της” αναφορικά με τις “ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις που καταφέρονται πέραν του Νταές (σ.σ.: το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και άλλων οργανώσεων που έχουν χαρακτηρισθεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ, καθώς και εναντίον της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης”.
Αυτές οι ρωσικές επιθέσεις “πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, “όπως και οι ρωσικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου γειτονικών χωρών”, προσθέτουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αναφερόμενοι στις διελεύσεις ρωσικών αεροπλάνων και πυραύλων κρουζ μέσα από τον τουρκικό εναέριο χώρο.