SelectedΟικονομία

«Η Ελλάδα μπορεί να κάνει το success story»

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX «Επενδύσαμε στα ελληνικά ομόλογα επειδή βρήκαμε ένα ακατέργαστο διαμάντι. Επειδή η Ελλάδα συμμετάσχει στη Δύση με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS), θα έχει τα εργαλεία να δημιουργήσει ένα success story που δεν θα μοιάζει με κανένα». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στο «business stories» ο επικεφαλής της Japonica Πολ Καζαριάν, ο οποίος υπολογίζει το ελληνικό δημόσιο χρέος κάτω του 60%!
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία επικοινωνήσει τα Διεθνή Πρότυπα Δημοσίου σωστά θα κερδίσει τον σεβασμό των ψηφοφόρων καθώς τα επιτόκια θα μειωθούν στο μισό, ενώ θα δημιουργηθούν από 200.000 ως 400.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Ο Αρμένιος στην καταγωγή επενδυτής, που έχει επενδύσει πάνω από 4-5 δισ. σε ελληνικά ομόλογα, επισημαίνει δύο άλλα πλεονεκτήματα του ελληνικού χρέους:
■ Η Ελλάδα διαθέτει ένα τεράστιο πλεονέκτημα με έναν δείκτη καθαρού χρέους προς ΑΕΠ, το οποίο διαμορφώνεται στο 1/3 έναντι των δανειζόμενων ανταγωνιστών της (Ισπανία, Πορτογαλία) όταν το χρέος μετρηθεί κάτω από τα μοντέρνα λογιστικά πρότυπα (IPSAS).
■ Και οι πληρωμές του επιτοκίου ως ποσοστό επί των εσόδων είναι επίσης το 1/3 σε σχέση με τους δανειζόμενους ανταγωνιστές της.

Τα μοντέρνα λογιστικά πρότυπα
Ποια είναι, όμως, ακριβώς τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα; Σύμφωνα με αυτά, το ενεργητικό και παθητικό δεν αναγνωρίζεται ως ονομαστικό ποσό αλλά σύμφωνα με την οικονομική αξία. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, αν το Δημόσιο έχει να χτίσει μια γέφυρα με κόστος 100 εκατ. ευρώ, δίνει το 50% στον έναν χρόνο και το υπόλοιπο 50% κατά την παράδοση της γέφυρας. Με τα παλαιά πρότυπα αναγνωρίζεται ως έξοδο η κατασκευή. Με τα IPSAS συσχετίζεται το κόστος κατασκευής με τα προσδοκώμενα έσοδα. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται, σαφώς, σε πλεονεκτικότερη θέση από τους ανταγωνιστές. Σύμφωνα με τον υπολογισμό αυτό, ο κ. Kαζαριάν, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως ελεγκτικές και λογιστικές εταιρείες, προσδιόρισε το χρέος της Ιρλανδίας στο 76%, της Ιταλίας στο 112%, της Ισπανίας στο 63% και της Πορτογαλίας στο 70%. Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή των IPSAS ξεκινά το 2015 – περισσότερες από 80 χώρες τα έχουν υιοθετήσει, όπως Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ιταλία κ.ά. Ακόμη, μια σειρά οργανισμοί υιοθετούν τα πρότυπα: η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, ο ΟΟΣΑ, ενώ ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει τη μέθοδο IPSAS ως συμπληρωματική της παραδοσιακής.

Πώς θα εξαφανιστεί το πέναλτι του 57% 
Η Japonica Partners αγόρασε τα πρώτα ελληνικά ομόλογα στα 11,40 λεπτά μετά τον θάνατο του πατέρα Καζαριάν. Ο Πολ Καζαριάν αναζήτησε τη νέα πρόκληση της ζωής του στα ελληνικά ομόλογα. Ο ίδιος, εκτός από την τεράστια καμπάνια που πραγματοποιεί υπέρ των ελληνικών ομολόγων, έχει δαπανήσει εκατομμύρια σε ελεγκτικούς οίκους για να τους πείσει για την ιδέα του. Οπως υπογραμμίζει στο «b.s.», «η αίτηση για την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων ήταν μια σκληρή δουλειά, αλλά τώρα, με μια 53σέλιδη έκθεση από τους τέσσερις μεγάλους ελεγκτικούς οίκους, το ακριβές ποσό του χρέους στις 31/12/2013 είναι γνωστό (180 δισ. ευρώ) και η βαθμολογία Α+».

O επενδυτής που κατηγορείται ότι έχει ίδιον συμφέρον, αφού είναι ένας από τους μεγαλύτερους εναπομείναντες ιδιώτες πιστωτές της κυβέρνησης, εξηγεί στο «b.s.» ότι το πέναλτι του κουρέματος κατά 57% (με το PSI) θα εξαφανιστεί προσεχώς με τα δύο προαναφερόμενα πλεονεκτήματα, αλλά και με την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων Δημοσίου Τομέα από μία ή δύο πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα. «Αυτές οι ενέργειες θα χαμηλώσουν αμέσως το κόστος δανεισμού, θα ανεβάσουν τις επενδύσεις, θα εκτοξεύσουν την έναρξη της ανάπτυξης και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία καταφέρει να πείσει ότι η Ελλάδα έχει το 1/3 του χρέους προς ΑΕΠ των ανταγωνιστών της θα κερδίσει τον σεβασμό των ψηφοφόρων καθώς τα επιτόκια θα μειωθούν στο μισό και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα εκτοξευθεί προσθέτοντας από 200.000 ως 400.000 νέες θέσεις τους επόμενους 24 μήνες».

«Περιμένετε τις δημόσιες ανακοινώσεις» 
Με κεφάλαια υπό διαχείριση πάνω από 10 δισ. ευρώ, η Japonica δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα ελληνικά ομόλογα. Οταν ρωτάμε τον κ. Kαζαριάν γι’ αυτό το θέμα, η απάντηση είναι ολιγόλογη. «Καλύτερα να περιμένετε τις δημόσιες ανακοινώσεις», απαντά αφήνοντας σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαγοράσει ελληνικές επιχειρήσεις. Με βάση τη λογική, οι εταιρείες με επενδύσεις και σημαντική μείωση του δανεισμού μπαίνουν στο στόχαστρο της Japonica. Ο κ. Kαζαριάν υπολογίζει πρόσθετους δείκτες στην προσπάθεια να καταδείξει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι περισσότερο βιώσιμο απ’ ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Για παράδειγμα, η εναπομείνασα περίοδος μέχρι τη λήξη των κρατικών χρεογράφων είναι κατά μέσο όρο, μετά την εφαρμογή της νέας λογιστικής, τα 19 έτη, ενώ της Ιρλανδίας τα 11 έτη, της Πορτογαλίας τα 8 έτη και της Ιταλίας και της Ισπανίας τα 6 έτη. Σχετικό είναι επίσης το γεγονός ότι μόνο το 15% του χρέους της Αθήνας λήγει μέχρι τα μέσα του 2016. Η Ιρλανδία έχει χαμηλότερο ποσοστό στο 9%, αλλά η Πορτογαλία φτάνει το 24%, η Ιταλία το 29% και η Ισπανία ακόμη και το 36%.

Ποιος είναι ο Πολ Καζαριάν

Το 1987 ο Πολ Καζαριάν ήταν επενδυτικός τραπεζίτης στην Goldman Sachs και έβγαζε χρήματα για πελάτες που ήταν στη λίστα πολυδισεκατομμυριούχων Fortune 100-500. Τo 1990-1993 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Sunbeam-Oster, η οποία ήταν μία από τις προβληματικές, τις οποίες αναδιοργάνωσε επιτυχημένα η Japonica. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια υπολογίζονται πάνω από 10 δισ. ευρώ. Διαθέτει δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα: τα Τhe Charles and Agnes Kazarian και Κate Foundation.

You may also like

More in Selected