Διεθνή

Η Ευρώπη αναζητά τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των τζιχαντιστών

60B27228C686F993309C77C73A3257D2.jpgΤι πρέπει να γίνει με τους τζιχαντιστές που επιστρέφουν στις χώρες τους; Να τους απαγορευτεί η είσοδος, όπως θέλει να κάνει η Βρετανία; Να «αποκατασταθούν», όπως στη Δανία; Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιθυμούν σε κάθε περίπτωση αυστηροποίηση των κανόνων του Σένγκεν, ιδιαίτερα στο θέμα της εισόδου ευρωπαίων πολιτών.

Η Βρετανία ετοιμάζεται να καταστήσει αυστηρότερα τα αντιτρομοκρατικά μέτρα προκειμένου να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. «Θα ψηφίσουμε σύντομα έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας. «Θα χορηγηθούν νέες εξουσίες στην αστυνομία των συνόρων σε ό,τι αφορά την κατάσχεση διαβατηρίων, την παρεμπόδιση υπόπτων να ταξιδέψουν , αλλά και την απαγόρευση τζιχαντιστών να επιστρέψουν στις χώρες τους».

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο νόμος αναμένεται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο εντός του μήνα και θα απαγορεύει την επιστροφή στη Βρετανία για τουλάχιστον δύο χρόνια όσων πολέμησαν στη Συρία και το Ιράκ. Η απαγόρευση αυτή δεν θα αίρεται παρά μόνο όταν τα συγκεκριμένα άτομα επιστρέφουν με συνοδεία, αποδέχονται τις έρευνες για τη δράση τους και εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα «αποριζοσπαστικοποίησης». Ένας τζιχαντιστής με διπλή υπηκοότητα θα μπορεί επίσης να χάνει τη βρετανική του υπηκοότητα.

Τα μέτρα αυτά ξεκινούν από μια διαπίστωση: κανένα από τα προγράμματα πρόληψης, καταστολής ή αποριζοσπαστικοποίησης που εφάρμοσε η βρετανική κυβέρνηση μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο δεν εμπόδισε 500 Βρετανούς να πάνε στη Συρία ή στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. «Πέντε Βρετανοί φεύγουν κάθε εβδομάδα για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ.

Η Ολλανδία έχει αποφασίσει να αφαιρεί το διαβατήριο από τους τζιχαντιστές που έχουν διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με τις ολλανδικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, κάπου εκατό Ολλανδοί έχουν ενεργή δράση στη Μέση Ανατολή. Έχουν αφαιρεθεί ήδη 52 διαβατήρια, ώστε οι κάτοχοί τους να μην μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αλλά με το μέτρο αυτό δεν συμφωνούν όλοι. «Εκείνοι που θέλουν να κηρύξουν ιερό πόλεμο και να κόβουν κεφάλια κυκλοφορούν τώρα στους δρόμους μας», διαμαρτύρεται ο ηγέτης της άκρας Δεξιάς Γκέερτ Βίλντερς.

Το ίδιο αποτρεπτικό μέτρο σκέπτεται να λάβει και η Γερμανία: διαβατήρια υπόπτων τζιχαντιστών ενδέχεται να κατασχεθούν προκειμένου να μην μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Δεν θέλουμε η Ευρώπη να γίνει εξαγωγός τρομοκρατών», υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Στην Αυστρία,
ο νόμος επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν την επιστροφή νέων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στη Συρία και το Ιράκ. Δύο έφηβες που έμειναν έγκυοι αφού παντρεύτηκαν τζιχαντιστές, και στη συνέχεια εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στις χώρες τους γιατί δεν αντέχουν τη νέα τους ζωή στη Συρία, δεν μπορούν να το κάνουν.

Η Δανία, πάλι, βρίσκεται στον αντίποδα και προσφέρει ένα πρόγραμμα «αποκατάστασης». Οι τζιχαντιστές που μετανιώνουν έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην πόλη Άαρχους, όπου δέχονται περίθαλψη για ενδεχόμενα τραύματα από μάχες. Στη συνέχεια, ενθαρρύνονται να ψάξουν για δουλειά ή να επαναλάβουν τις σπουδές τους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται επίσης σε οικογένειες που τα παιδιά τους έχουν φύγει για τη Συρία.

Οι οικογένειες αυτές ενθαρρύνονται να διατηρούν επαφή μέσω Skype και να διαβεβαιώνουν τα παιδιά τους ότι μπορούν πάντα να επιστρέψουν εφόσον το επιθυμούν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει επίσης την πιθανότητα να στερεί έναν πολίτη από το διαβατήριό του εφόσον δείχνει επανειλημμένα ύποπτη συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΜΜΗ

You may also like

More in Διεθνή