Οικονομία

«Η Ευρώπη είναι σαν τον Τιτανικό λίγο πριν προσκρούσει στο παγόβουνο», εκτιμά Βρετανός επενδυτής

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Ο αποκαλούμενος «Βρετανός Ουόρεν Μπάφετ», ο Τζιμ Μέλον, ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου, εκτιμά ότι «η Ευρώπη είναι σαν τον Τιτανικό λίγο πριν προσκρούσει στο παγόβουνο» και τάσσεται σθεναρά υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο 57χρονος επενδυτής, η περιουσία του οποίου αγγίζει τα 1,14 δισεκ. ευρώ, τονίζει μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Η Ευρώπη είναι όπως ο Τιτανικός, προτού συγκρουστεί με το παγόβουνο. Θα ήταν καλύτερο η Βρετανία να αναζητήσει μια σωσίβια λέμβο πριν την πτώση και να ιδρύσει μια άλλη οικονομική ένωση μαζί με άλλους επιζώντες».

Σύμφωνα με τον Μέλον, η ΕΕ μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα πάψει να υφίσταται με τη μορφή που την γνωρίζουμε τώρα, το ίδιο και το ευρώ.

Ο Βρετανός επενδυτής δεν πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν λύσει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα του χρέους. «Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι αυτό που είδαμε στην Ελλάδα θα το δούμε τώρα στη Γαλλία και την Ιταλία», προειδοποίησε.

Η ευρωζώνη έχει πολλά μέλη που εξαιτίας του μεγέθους της οικονομίας τους δεν μπορούν να συνυπάρξουν και γι’ αυτό θα μπορέσει να επιβιώσει μόνο αν μερικές χώρες εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα, εκτίμησε ο Μέλον. Γι’ αυτό θα αυξηθούν οι πιθανότητες η Βρετανία να μπορέσει να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Ο Μέλον είναι ένας από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επενδυτές του Σίτι δεν πιστεύουν ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση θα βλάψει την οικονομία της χώρας.

«Το 40% του εμπορίου μας περνά από την ΕΕ, είναι πραγματικά πολύ», τονίζει ο Μέλον, εκφράζοντας αμφιβολίες ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα μειώσουν σημαντικά τις εμπορικές τους συναλλαγές με τη Βρετανία σε περίπτωση αποχώρησής της από την Ένωση.

Ούτε το Σίτι πρόκειται να επηρεαστεί σημαντικά σε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ αντίθετα ο Βρετανός επενδυτής πιστεύει ότι η υιοθέτηση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τον οποίο θέλουν να επιβάλουν κάποιες χώρες της ΕΕ, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη βρετανική οικονομία.

You may also like