Οι αυστηροποιημένοι κανόνες για «πάγωμα» της ελεύθερης εισόδου στη Σένγκεν προβλέπουν ότι το «φρένο» θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε περίπτωση που η τρίτη χώρα δεν συνεργάζεται στην επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την Τουρκία. Η αναστολή της εισόδου χωρίς θεώρηση στη Ζώνη Σένγκεν θα ισχύει για έξι μήνες. Αναμένεται το «πράσινο φως» και του Ευρωκοινοβουλίου.
Σε συμφωνία για την ενίσχυση του έκτακτου «φρένου» που αναστέλλει την ελεύθερη είσοδο πολιτών τρίτων χωρών στη Ζώνη Σένγκεν ήλθαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επί του παρόντος, οι πολίτες περίπου 60 χωρών έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύσουν στη Ζώνη Σένγκεν για έως τρεις μήνες χωρίς να χρειάζονται θεώρηση (βίζα) στο διαβατήριό τους. Ωστόσο, ο ενισχυμένος μηχανισμός που συμφώνησαν οι 28 εταίροι στις Βρυξέλλες θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστέλλει το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου πιο εύκολα και πιο γρήγορα σε σχέση με σήμερα.
Το «πάγωμα» θα ισχύει για έξι μήνες. Η απόφαση των υπουργών θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ήδη απολαμβάνει μεγάλης στήριξης.
«Η απελευθέρωση των θεωρήσεων δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες. Όμως χρειαζόμαστε ένα ‘φρένο’ έκτακτης ανάγκης ώστε να διασφαλίσουμε πως η απελευθέρωση των βίζα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κατάχρησης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων της σύσκεψης.
Η απόφαση έρχεται τη στιγμή που η Ε.Ε. βρίσκεται σε πολιτικά ευαίσθητες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την απελευθέρωση θεωρήσεων, που θα σημαίνει ότι όσοι τούρκοι πολίτες έχουν βιομετρικά διαβατήρια μπορεί μέσα στους επόμενους μήνες να αποκτήσουν δικαίωμα ελεύθερης εισόδου και παραμονής στην Ευρώπη για ως 90 ημέρες.
Σε μία προσπάθεια να δείξουν ότι δεν στοχοποιούν την Τουρκία, οι 28 εταίροι κατέστησαν σαφές ότι το ενισχυμένο «φρένο« σχεδιάστηκε για να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες με τις οποίες υπάρχει συμφωνία απελευθέρωσης θεωρήσεων.
Σημειώνεται παρά ταύτα πως η αυστηροποίηση του όλου μηχανισμού δρομολογήθηκε με κοινές προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, λίγο καιρό μετά τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας για το προσφυγικό, που είχε ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση των βίζα για τουρκικά διαβατήρια.
Τεχνικές αλλά σημαντικές αλλαγές
Κρίσιμα, οι αυστηροποιημένοι κανόνες προβλέπουν για πρώτη φορά ότι το «φρένο» θα μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση που η τρίτη χώρα δεν συνεργάζεται στην επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αν η Τουρκία αρνείται να δεχτεί πίσω οικονομικούς μετανάστες που πέρασαν στην Ευρώπη μέσω του εδάφους της, οι Βρυξέλλες θα μπορούν να «παγώσουν» την πιθανή συμφωνία για την άρση των βίζα.
Παράλληλα, οι αλλαγές που συμφώνησαν οι υπουργοί απλοποιούν και επιταχύνουν τη λήψη απόφασης για «πάγωμα» των ελεύθερων εισόδων, διαδικασία που σήμερα είναι χρονοβόρα καθώς απαιτεί εκτενή μελέτη της υπόθεσης από την Κομισιόν.
Επιπλέον, με τους αυστηροποιημένους κανόνες κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή του «φρένου» αν διαπιστώσει σημαντική αύξηση των επισκεπτών που παραβιάζουν το όριο των 90 ημερών μέσα σε περίοδο μόλις δύο μηνών. Σήμερα το πρόβλημα πρέπει να καλύπτει περίοδο έξι μηνών προτού κατατεθεί παράπονο στην Κομισιόν.
Ολόκληρη η απόφαση των υπουργών Εσωτερικών ΕΔΩ