Από την ανάγνωση της λίστας των μέτρων που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Brussels Group, γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί η διαπραγμάτευση και οι δανειστές εκπέμπουν αυτή την αποστροφή και γιατί πύκνωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και πάλι τα σενάρια ότι η Ελλάδα δεν συνεργάζεται και πως ό,τι κι αν συμβεί από εδώ και πέρα η αποκλειστική ευθύνη θα ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση που κρατάει την τύχη της χώρας στα χέρια της.
Από τα μέτρα λοιπόν που προτάθηκαν στους θεσμούς, το σοβαρότερο και πλέον αξιόπιστο είναι αυτό των κοινωνικών παροχών ύψους ενός δισ. ευρώ!
Δηλαδή η επαναφορά της 13ης σύνταξης (600 εκατ,), η αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος(326 εκα.) και η συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ ( 82 εκατ.).
Καλές και άγιες αυτές οι παροχές προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, πλην όμως κάπου έχει γίνει παρανόηση. Οι δανειστές δεν μας ζητούν να τους πούμε πόσα θα μοιράσει η κυβέρνηση αλλά πόσα και από που θα εισπράξει προκειμένου να αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκύψει για το 2015.
Και οι προτάσεις επ’ αυτού κρίνονται επιεικώς επιπόλαιες και εκτός τόπου και χρόνου.
Και τούτο γιατί ποιος σοβαρός εκπρόσωπος των θεσμών αλλά και Ελληνας που γνωρίζει τα στοιχειώδη από τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας αλλά και της εσωτερικής αγοράς εν γένει, μπορεί να πιστέψει στ’ αλήθεια ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να εισπράξει 350 εκατ. ευρώ από τις άδειες συχνοτήτων της τηλεόρασης;
Μια ματιά στους ισολογισμούς των καναλιών και γίνεται κατανοητό το ουκ αν λάβοις παρά του μή έχοντος.
Θα εισπράξουν επίσης λέει η λίστα, 725 εκατ. από ελέγχους εμβασμάτων εξωτερικού! Πάνω απ’ όλα εντύπωση προκαλεί η ακρίβεια του στόχου!
Απλά το ερώτημα είναι γιατί μόνο 725 εκατ. και όχι 1.725 εκατ.!
Με ένα άσσο μπροστά μαζεύονται και πολύ περισσότερα απ’ όσα ζητούν οι δανειστές. Απορούμε πως δεν το σκέφτηκαν την ώρα που τα κοστολογούσαν. Άλλωστε μήπως και τα 725 θα τα βρουν ή μπορούν να τους αντικρούσουν;
Επίσης η λίστα Βαρουφάκη προϋπολογίζει επιπλέον έσοδα 270 εκατ. ευρώ από τη λοταρία των αποδείξεων. Αν είναι έτσι και τόσο απλό, μήπως θα έπρεπε να προτείνουν 2 και 3 λοταρίες αποδείξεων έτσι ώστε να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν τα έσοδα;
Επίσης, βλέπουμε πολύ συντηρητικό το στόχο των 250 εκατ. από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Και τούτο γιατί οι ίδιοι ανέβαζαν τη φοροδιαφυγή από τα καύσιμα πάνω από 1,5 δισ. Άρα έπρεπε τουλάχιστον να στοχεύσουν στα μισά, δηλαδή 750 εκατ ευρώ!
Κατ’ ανάλογο τρόπο δεν θα έπρεπε να είναι τόσο “σφιχτοί” και μίζεροι στους στόχους για εισπράξεις από τις ρυθμίσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (μόνο 600 εκατ.), από τον εξορθολογισμό του κώδικα φορολογίας ( 300 εκατ. ευρώ), την αυστηροποίηση του μηχανισμού είσπραξης εσόδων( 225 εκατ. ευρώ) και τις νέες προσφορές για τον ηλεκτρονικό τζόγο (200 εκατ. ευρώ).
Πάντως, μετά ταύτα, μάλλον δίκιο είχε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που είχε πει ότι πάλι μας έστειλαν έκθεση ιδεών ή ο Σόιμπλε που δήλωσε πως δεν είδε ακόμα καμιά λίστα μέτρων.
Είναι σαφές πως υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης.
Οι δανειστές ζητούν μεταρρυθμίσεις-μέτρα που θα φέρουν χρήμα στο κράτος αλλά η κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πρέπει να τους ενημερώσουμε και να διαπραγματευτούμε τα κοινωνικά μέτρα και παροχές ,γνωρίζοντας τους παράλληλα τις κόκκινες μας γραμμές (ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό κλπ).
Ελπίζουμε, πριν παρέλθει η 8η Απριλίου να καταφέρουν να μιλήσουν την ίδια γλώσσα και το κυριότερο να συγκλίνουν γιατί διαφορετικά πάμε σε Επιτάφιο χωρίς Ανάσταση…