Πρόκειται για έναν όρο που εμφανίστηκε μόλις τα τελευταία χρόνια. Η σχέση εξάρτησης με την τεχνολογία είναι φαινόμενο του 21ου αιώνα και παρόλο που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, όλα δείχνουν πως θα «στιγματίσει» τις επόμενες γενιές.
Οι «tech junkies» που θα χαρακτηρίσουν τον 21ο αιώνα – Πως η τεχνολογική ενασχόληση έγινε τεχνολογική εξάρτηση
Στην Ελλάδα η έντονη επαφή του περισσότερου κόσμου με την… σύγχρονη τεχνολογία, κυρίως με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο, ξεκίνησε κατά τα πρώτα χρόνια του αιώνα που διανύουμε. Πιο αναπτυγμένες τεχνολογικά χώρες, όπως η Η.Π.Α και η Ιαπωνία, προηγήθηκαν για περίπου μια δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο της συχνής ενασχόλησης με τον υπολογιστή μπορεί να τοποθετηθεί χρονολογικά στην αρχή του 21ου αιώνα.
Μέσα σε 15 χρόνια η τεχνολογία αναπτύχθηκε με ρυθμούς που κανείς, μη ειδικός, δεν θα φανταζόταν. Απίθανη ταχύτητα πλοήγησης, πανέξυπνες μηχανές αναζήτησης, social media αλλά και smartphone, ήταν τα πρώτα «δώρα» αυτής της τεχνολογικής επανάστασης. Με την χρήση όλων αυτών όμως, η τεχνολογική ενασχόληση γρήγορα μετατράπηκε σε τεχνολογική εξάρτηση. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά μέσα στα εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης του ανθρώπου, οι λεγόμενοι «tech junkies».
Οι αμέτρητες διευκολύνσεις που παρέχει μια έξυπνη συσκευή, έχουν ήδη καταστήσει την χρήση της απαραίτητη. Παρατηρώντας τους περαστικούς στον δρόμο, αντιλαμβανόμαστε πως τα smartphone πλέον έχουν γίνει προέκταση του ανθρώπινου χεριού. Το φαινόμενο αυτό είναι απόλυτα λογικό. Πόσοι άνθρωποι θα ένιωθαν άνετα αν έβγαιναν από το σπίτι τους χωρίς την δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή, την σύνδεση στο διαδίκτυο και τα social media ή ακόμα και το GPS τους;
Πριν μια εικοσαετία, αν ήθελε κάποιος να ψάξει για μια πληροφορία θα ανέτρεχε σε βιβλία, εφημερίδες, λεξικά, αλλά σίγουρα όχι στο Google. Αν ήθελε να επικοινωνήσει με κάποιον θα τον έπαιρνε τηλέφωνο, αντί να του στείλει μήνυμα στο Facebook. Αν ήθελε να βρει μια οδό θα έψαχνε στον χάρτη του, όχι στο GPS του κινητού του, και ούτω καθεξής. Ο υπολογιστής και μετέπειτα οι έξυπνες συσκευές, άλλαξαν ολοκληρωτικά τα δεδομένα της καθημερινότητας μας. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον η ζωή μας να είναι… εξαρτημένη από αυτά.
Εντωμεταξύ, κάθε μέρα που περνά δημιουργούνται και άλλες εφαρμογές, που ενισχύουν τις ικανότητες των smartphone, κάνοντας τα να μην «ξεκολλάνε» από τα χέρια μας. Η σχέση της εξάρτησης με την τεχνολογία γίνεται όλο και πιο δυνατή, ενώ πλέον είναι ικανή να χαρακτηρίσει τις τελευταίες γενιές του 20ου αλλά και αυτές του 21ου αιώνα. Οι «εξαρτημένοι» από την τεχνολογία υπάρχουν και αυξάνονται μέρα με την μέρα, σε μια εποχή που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία, στιγματισμένη από αυτό το φαινόμενο.
Συνδέεται η χρήση του internet με την… ανακάλυψη της φωτιάς; – Που μπορεί να οδηγήσει η τεχνολογική μας εξάρτηση
Υπολογιστές και έξυπνες συσκευές είναι απαραίτητος εξοπλισμός για κάθε άνθρωπο που θέλει να συμβαδίσει με την εποχή του. Πως όμως μπορεί αυτό το φαινόμενο να επηρεάσει συνολικότερα τους ανθρώπους;
Στην ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, οι πρόγονοι μας ολοένα γίνονταν και πιο ευάλωτοι στις… κακουχίες. Για παράδειγμα, η μυϊκή τους δύναμη σε βάθος χρόνου έπεσε σε τεράστιο επίπεδο. Οσο έβαζαν το μυαλό τους σε λειτουργία, τόσο διευκόλυναν την καθημερινότητα τους, χρησιμοποιώντας λιγότερο τα… πόδια τους. Μήπως συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με την τεχνολογική εξάρτηση;
Από την στιγμή που όλες οι πληροφορίες βρίσκονται διαδικτυακά, γιατί να υπάρχει πλέον η ανάγκη της μάθησης, στο βαθμό που υπήρχε ως τώρα; Για παράδειγμα, γιατί κάποιος να μαθαίνει να κυκλοφορεί στους δρόμους, ενώ μπορεί κάθε φορά να εμπιστεύεται το κινητό του για να τον οδηγήσει; Γιατί να μαθαίνει ορθογραφία αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να «googlάρει» κάθε λέξη;
Μπορεί αυτό να ακούγεται υπερβολικό, όμως ίσως να μην απέχει πολύ από την μελλοντική πραγματικότητα. Ασχολούμαστε με το διαδίκτυο μόλις λίγα χρόνια και ήδη οι συνήθειες μας έχουν προσαρμοστεί πάνω του. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τεχνολογίας είναι πολλαπλάσιος του… ρυθμού ανάπτυξης του ανθρώπινου εγκεφάλου, μια ενδεχόμενη επαναστατική αλλαγή στην ζωή μας δεν θα πρέπει να φαντάζει απίθανη . Αυτή την φορά όχι σε σωματικό επίπεδο, αλλά σε γνωστικό.