Πρόκειται για παράδοση που ακολουθείται σε πολλές μουσουλμανικές αφρικανικές χώρες για θρησκευτικούς λόγους και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις γυναίκες, που πολλές φορές βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται.
Την απαγόρευση του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Γκάμπια ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Γιαχία Τζαμέχ.
Πρόκειται για μία παράδοση που ακολουθείται σε πολλές μουσουλμανικές αφρικανικές χώρες για θρησκευτικούς λόγους, όμως ο κ. Τζαμέχ τόνισε πως δεν απαιτείται από τις ισλαμικές γραφές.
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Τζαμέχ σημειώνει πως η απαγόρευση τίθεται αμέσως σε ισχύ, όμως δεν αποσαφηνίζεται εάν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει για αυτό το σκοπό.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική για την υγεία των θυμάτων καθώς μπορεί να προκαλέσει πληθώρα θανατηφόρων ασθενειών, όπως τέτανος, γάγγραινα και ηπατίτιδα Β ή Γ.
Η ιδιαίτερα επίπονη χειρουργική επέμβαση, που περιλαμβάνει το κόψιμο της κλειτορίδας και άλλων τμημάτων των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, γίνεται συνήθως σε νεαρή ηλικία και σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφει τη δυνατότητα των θυμάτων να αποκτήσουν παιδιά.
Στην πιο ακραία μορφή, τα γεννητικών όργανα ράβονται μετά την εγχείρηση, απαγορεύοντας στη γυναίκα τη σεξουαλική επαφή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, περίπου το 76% των γυναικών στην Γκάμπια έχουν υποστεί κάποιας μορφής ακρωτηριασμό στα γεννητικά τους όργανα.
Για την κατάργηση της πρακτικής στην Γκάμπια είχε πραγματοποιήσει μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία η βρετανική εφημερίδα Guardian.