Διεθνή

«Η Ιαπωνία χρηματοδοτεί τον αγώνα κατά τις σεξουαλικής βίας»

47D8E39A2B578F1CD297080C626729CC.jpgΣύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, η χώρα του αφιέρωσε για τον σκοπό αυτόν, μέσω και του ΟΗΕ, περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια το 2014 και αναμένεται να δαπανήσει 22 εκατομμύρια το 2015

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε εξέφρασε την «βαθύτατη οδύνη» του για την τύχη των γυναικών που κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκαν από την Ιαπωνία ως σκλάβες του σεξ και «έχουν υποστεί ασύγκριτα βάσανα ως θύματα της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων».

«Η Ιαπωνία έχει ήδη αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για να προσφέρει μια ρεαλιστική βοήθεια στις ‘γυναίκες ανακούφισης’», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. «Δεσμεύτηκα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρυσι ότι η Ιαπωνία θα ηγηθεί της μάχης της διεθνούς κοινότητας για να εξαλειφθεί η σεξουαλική βία κατά τις συγκρούσεις», σημείωσε.

Η Ιαπωνία αφιέρωσε για τον σκοπό αυτόν, μέσω και του ΟΗΕ, περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια το 2014 και αναμένεται να δαπανήσει 22 εκατομμύρια το 2015, σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα μια Κορεάτισσα που είχε χρησιμοποιηθεί ως σκλάβα για σεξ από τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσεκλήθη από έναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή να παρευρεθεί σήμερα στην ομιλία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Η Λι Γιονγκ-Σο προσεκλήθη από τον βουλευτή της Καλιφόρνιας Μάικ Χόντα: “Η γιαγιά Λι προσεκλήθη από τον κ. Χόντα στην κοινή συνεδρίαση (των δύο σωμάτων) του Κογκρέσου σήμερα”, δήλωσε η Σάμι Λόρι, αντιπρόεδρος του Συνασπισμού της Ουάσινγκτον για τα θέματα που σχετίζονται με τις “γυναίκες ανακούφισης”, όπως αποκαλούνταν στην Ιαπωνία τα θύματα.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ιάπωνας πρωθυπουργός θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Η ομιλία του Σίνζο Άμπε αναμένεται αργά το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ιστορικούς, έως και 200.000 γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν ως πόρνες στους οίκους ανοχής του ιαπωνικού στρατού κατά την διάρκεια του πολέμου. Στην πλειονότητά τους αυτές ήταν Κορεάτισσες, αλλά και Κινέζες, Ινδονήσιες, Φιλιππινέζες και Ταϊβανέζες.

Αυτές που εξακολουθούν να ζουν σήμερα είναι πολύ λίγες, αλλά στο όνομα «της τιμής και της αξιοπρέπειας» αξιώνουν δικαιοσύνη από την ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται ότι συνεχίζει να υποβαθμίζει, αν όχι να αγνοεί, τα βάσανα που έχουν υποστεί.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή