Με πρωτοβουλία του κόμματος των Πειρατών. Στο νέο νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται «ουσιώδης», η δυνατότητα των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα «χωρίς τον φόβο της τιμωρίας».
Με πρωτοβουλία του κόμματος των Πειρατών, η Ισλανδική Βουλή κατάργησε το νόμο περί βλασφημίας, την Πέμπτη. Στο νέο νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται «ουσιώδης», η δυνατότητα των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα «χωρίς τον φόβο της τιμωρίας».
Η πρόταση των τριών βουλευτών των Πειρατών είχε έρθει με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo», στις 7 Ιανουαρίου του 2015 στο Παρίσι, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους.
Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, οι Πειρατές έγραψαν στην ιστοσελίδα του κόμματος πως «η ισλανδική βουλή κατέστησε πλέον σαφές ότι η ελευθερία της βούλησης δε θα υποχωρήσει μπροστά σε αιματηρές επιθέσεις».
Ο νόμος περί βλασφημίας είχε τεθεί σε ισχύ το 1940 και προέβλεπε ποινή φυλάκισης τριών μηνών ή επιβολή χρηματικού προστίμου για όσους «γελοιοποιούσαν ή προσέβαλαν τα δόγματα και τις λατρευτικές εκδηλώσεις των αναγνωρισμένων θρησκειών».
Η κίνηση των Πειρατών υποστηρίχθηκε σθεναρά από την πλειονότητα των πολιτικών, θρησκευτικών ηγετών και λοιπών «δημόσιων προσώπων» στη χώρα.
Μάλιστα το Ισλανδικό Παρατηρητήριο σημειώνει στην ιστοσελίδα του ότι ακόμη η Εκκλησία της Ισλανδίας υποστήριξε την κατάργηση του σχετικού νόμου σχολιάζοντας πως «κάθε νομοθεσία που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης είναι αναντίστοιχη με το πνεύμα των καιρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Αρνητική ήταν η στάση άλλων εκκλησιών: «Όταν η ελευθερία του λόγου επιτρέπει την ελεύθερη προσβολή των πιστών, τότε η ατομική ελευθερία υπονομεύεται», ήταν το σχόλιο της Καθολική Εκκλησίας της Ισλανδίας ενώ αρνητικά αντέδρασε και η Πεντακοστιανή Εκκλησία.
Το κίνημα των Πειρατών ιδρύθηκε στη Σουηδία το 2006 και έκτοτε έχει «εξαπλωθεί» σε περισσότερες από 60 χώρες, χωρίς όμως να γνωρίσει σε κάποια από αυτές παρόμοιες «επιτυχίες» με το ισλανδικό κόμμα: στις βουλευτικές εκλογές του 2013, οι Πειρατές κέρδισαν 3 από τις 63 έδρες της βουλής ενώ πλέον οι δημοσκοπήσεις το καταδεικνύουν πρώτο, έχοντας, όπως όλα δείχνουν, κερδίσει την προτίμηση του 32% των ψηφοφόρων.
Την ίδια χρόνια της εισόδου τους στη Βουλή, οι Πειρατές είχαν συντάξει σχέδιο νόμου για την απόδοση της ισλανδικής υπηκοότητας στον Έντουαρντ Σνόουντεν, εμπνευστή των Wikileaks, αλλα αυτή είναι πρώτη φορά που κάποια πρότασή τους γίνεται δεκτή.