Διεθνή

Η Κίνα αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό

28179C27A4702D59E44F5F972F1A063B.jpgΗ Κίνα, που πέρυσι έδωσε 114 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες. Πρώτες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επένδυσαν το 2013 κάπου 570 δισεκατομμύρια ευρώ, πέντε φορές περισσότερα από την Κίνα.

Η Κίνα θα αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 10% το 2015. «Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα που πρέπει να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια», δήλωσε η εκπρόσωπος της ετήσιας συνόδου της Εθνοσυνέλευσης. «Ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός είναι μέρος του εκσυγχρονισμού της χώρας».

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, η Κίνα δαπάνησε πέρυσι 114 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνά της. Το ένα τρίτο δόθηκε για να πληρωθούν οι μισθοί των 2,3 εκατομμυρίων στρατιωτικών που ανήκουν στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση και την αγορά εξοπλισμού. Το Πεντάγωνο και δυτικοί αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι η πραγματική επένδυση είναι κατά 40% με 50% μεγαλύτερη.

Η Κίνα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες. Πρώτες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επένδυσαν το 2013 κάπου 570 δισεκατομμύρια ευρώ, πέντε φορές περισσότερα από την Κίνα.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας αντιμετωπίζεται με μεγάλη ανησυχία από τους γείτονές της, οι οποίοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν. Η Ινδία, που έχει μια μεθοριακή διαμάχη με την Κίνα, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα αύξηση των δαπανών της κατά 11% . Αύξηση κατά 2,8% των στρατιωτικών της δαπανών αποφάσισε τον Ιανουάριο και η Ιαπωνία.

Ο Σι Τζιπίνγκ, που είναι και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ζήτησε από τον στρατό να προετοιμαστεί για να κερδίσει περιφερειακούς πολέμους χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία. Σύμφωνα με το όραμά του, οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει μόνο να είναι ικανές να εκπληρώνουν αποστολές με αποτελεσματικότητα, αλλά και να διατηρούν ένα πνεύμα αφοσίωσης που υπήρχε στα πρώτα χρόνια του καθεστώτος.

Ο κινέζος πρόεδρος δεν παραλείπει επίσης να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι οι στρατιωτικοί πρέπει να δείχνουν τυφλή υπακοή στο κόμμα. Και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια στιγμή που οι πολιτικές εντάσεις έχουν εισέλθει και στα γενικά επιτελεία.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι έχει τεθεί σε ισχύ το σχέδιο στρατιωτικής μεταρρύθμισης του Σι Τζινπίνγκ που ανακοινώθηκε στην τρίτη ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, τον Νοέμβριο του 2013. Όπως επισημαίνει σε πρόσφατη έκθεσή του ο Κέβιν ΜακΚόλεϊ, πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής αντικατασκοπείας, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει προαγωγές στους κόλπους του στρατεύματος με στόχο να δημιουργηθεί μια βάση στήριξης του Σι. Η βάση αυτή έχει επίκεντρο τη στρατιωτική περιοχή Νανκίν, στην οποία ανήκουν οι επαρχίες όπου ο Σι έκανε την πολιτική του καριέρα.

Αίσθηση προκάλεσε σε αυτό το κλίμα η ανακοίνωση που έγινε την περασμένη Δευτέρα ότι θα εξεταστούν για «παραβίαση της πειθαρχίας» – δηλαδή για διαφθορά – δεκατέσσερις στρατηγοί, μεταξύ των οποίων και ο Γκούο Ζενγκάνγκ, γιος του πρώην αντιπροέδρου της κεντρικής στρατιωτικής Επιτροπής. Ο Γκούο είχε προαχθεί πρόσφατα σε αναπληρωτή πολιτικό κομισάριο της στρατιωτικής διοίκησης της επαρχίας Ζενζιάνγκ.

Ο κινεζικός Τύπος, επικαλούμενος «έγκυρες» πληροφορίες, αποκάλυψε ότι η σύζυγος του Γκούο ήταν μέτοχος μιας εταιρείας που κατηγορείται για υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τα σχόλια του Τύπου αφήνουν να εννοηθεί ότι τα προβλήματα του γιου θα γίνουν σύντομα προβλήματα του πατέρα. Ο τελευταίος, που λέγεται Γκούο Μποσιόνγκ, έχει κατηγορηθεί από την μπλογκόσφαιρα ότι προσπάθησε στο παρελθόν να εγκαταλείψει τη χώρα μεταμφιεσμένος σε γυναίκα

You may also like

More in Διεθνή