«Η επί χρόνια θέση της Κίνας είναι να επιλύει ειρηνικά τις διαφωνίες του με άλλες χώρες, και [ζητήματα] εδαφικής κυριαρχίας ή θαλάσσιων συμφερόντων μέσω διαλόγου», δήλωσε από την Αυστραλία ο κινέζος ηγέτης, εν μέσω αντιπαραθέσεων στα νερά της Ανατολικής και της Δυτικής Σινικής Θάλασσας.
Δέσμευση πως δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ βία προκειμένου να πετύχει τους στόχους της Κίνας έδωσε ο κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε για τον κίνδυνο συγκρούσεων στην Ασία.
Μιλώντας ενώπιον της αυστραλιανής Βουλής, ο κ. Σι τόνισε πως η αναπτυσσόμενη Κίνα χρειάζεται ειρήνη και συμπλήρωσε πως το μάθημα της ιστορίας είναι πως οι βίαιες αντιπαραθέσεις δεν ευνοούν κανέναν.
«Μια αξιολόγηση της ιστορίας δείχνει πως χώρες που αποπειράθηκαν να επιδιώξουν την ανάπτυξη με τη βία σε κάθε περίπτωση απέτυχαν […] Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στη διατήρηση της ειρήνης. Η ειρήνη είναι πολύτιμη και πρέπει να προστατευθεί», τόνισε ο κινέζος ηγέτης.
Τόνισε ωστόσο πως «πρέπει να είμαστε πάντοτε σε κατάσταση συναγερμού εναντίον παραγόντων που μπορεί να μας στερήσουν την ειρήνη».
Η δήλωση του κ. Σι πως το Πεκίνο δεν πρόκειται να ακολουθήσει το δρόμο της βίας έρχεται τη στιγμή που η Κίνα είναι μπλεγμένη σε μια σειρά αντιπαραθέσεων με τέσσερα κράτη της νοτιανατολικής Ασίας σχετικά με την κυριότητα υδάτων και νησιών στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.
«Η επί χρόνια θέση της Κίνας είναι να επιλύει ειρηνικά τις διαφωνίες του με άλλες χώρες, και [ζητήματα] εδαφικής κυριαρχίας ή θαλάσσιων συμφερόντων μέσω διαλόγου», επισήμανε ο κινέζος ηγέτης.
Η επίσκεψη του κ. Σι στην Αυστραλία συνοδεύτηκε από την υπογραφή σημαντικής εμπορικής συνθήκης μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρα, εν μέσω «κόντρας» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις εμπορικές προοπτικές της ανατολικής Ασίας.
Οι αντιπαραθέσεις στα νερά της Νότιας και Ανατολικής Σινικής αποκτούν διεθνή διάσταση λόγω της στρατηγικής απόφασης των ΗΠΑ να κάνουν το περίφημο «πίβοτ στην Ασία», στρέφοντας το βλέμμα τους στην περιοχή όπου συνεχίζεται η ακμή της Κίνας.
Βασικό οικονομικό «όχημα» του αμερικανικού «πίβοτ» είναι η σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TPP (Trans-Pacific Partnership), η οποία περιλαμβάνει 12 χώρες του Ειρηνικού αλλά εξαιρεί την Κίνα.
Το Πεκίνο από την πλευρά του πιέζει τη δική του εμπορική συμφωνία, το FTAAP (Free Trade Area of the Asia Pacific).