Οικονομία

Η κρίση δεκαπλασίασε τον αριθμό των επιχειρήσεων που έφυγαν για Βουλγαρία

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Εξαιτίας της κρίσης πολλοί επιχειρηματίες προτιμούν να μεταφέρουν τις έδρες των εταιρειών τους εκτός Ελλάδας. 60.000 ενδέχεται να μεταφερθούν στη Βουλγαρία, προειδοποίησε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση και στα βουλγαρικά ΜΜΕ.

Πολύ καιρό πριν κλείσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα και ξεκινήσουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, οι Έλληνες άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς και εταιρείες στην γειτονική χώρα. «Τους τελευταίους μήνες καταγράφονται νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και ελληνικές εταιρείες, ιδιαίτερα στις περιοχές κοντά στα σύνορα. Αλλά αυτό ξεκίνησε ήδη από το 2009. Από τότε υπάρχουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία», λέει ο Κράσεν Στάντσεβ από το Ινστιτούτο για την οικονομία της αγοράς στη Σόφια.

O Στάντσεβ παραθέτει μάλιστα μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία: προ κρίσης, πριν από πέντε χρόνια περίπου, στη Βουλγαρία υπήρχαν περίπου 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις. Σήμερα είναι περίπου 14.000. Οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εν λόγω επιχειρήσεις υπολογίζονται περίπου στις 70.000. Οι Έλληνες δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου, των ακινήτων και της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης.

Επωφελούνται από τη χαμηλή φορολογία

«Οι απλοί άνθρωποι και οι επιχειρηματίες κατάλαβαν πολύ πιο νωρίς από τους πιστωτές ότι η Ελλάδα πρακτικά έχει χρεοκοπήσει. Μετά το 2010 αυτό ενισχύθηκε. Το τραπεζικό σύστημα στη Βουλγαρία είναι σταθερό, τα κεφαλαιακά αποθέματα των βουλγαρικών τραπεζών είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ένας ακόμη παράγοντας είναι η φορολογία. Οι προϋποθέσεις εδώ είναι πιο ξεκάθαρες σε σχέση με την Ελλάδα και οι φόροι είναι χαμηλοί. 10% φόρος εισοδήματος και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εδώ και επτά χρόνια» εξηγεί ο Στάντσεβ.

Πράγματι στη Βουλγαρία οι επιχειρηματίες για κέρδος 50.000 ευρώ πληρώνουν 10.000 ευρώ φόρους λιγότερο απ’ ό,τι θα πλήρωναν στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα δυνατό επιχείρημα που οδηγεί πολλές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Λέβον Χαμπαρζούμιαν, διευθυντής της μεγαλύτερης τράπεζας στη Βουλγαρία, UniCreditBulbank, η Βουλγαρία δεν επωφελείται από τα πραγματικά μεγάλα ποσά.

«Το μεγάλο ελληνικό κεφάλαιο, που έφυγε πριν ξεκινήσουν στη χώρα τα capital control πήγε στα μεγάλα οικονομικά κέντρα και τις παράκτιες ζώνες, όχι όμως στη Βουλγαρία».

Πηγή: Deutsche Welle

You may also like