ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LE MONDE
Ειδική απεσταλμένη στην Τρίπολη και την Καλαμάτα, δύο από τις ελάχιστες περιφέρειες, όπου στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γαλλική εφημερίδα «Le Monde».
«Οταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε στη χώρα μας, δεν μετράμε προβατάκια, αλλά συνεδριάσεις του Eurogroup» αναφέρει στη δημοσιογράφο Aude Lasjaunias ο 36χρονος Ηλιας, δικηγόρος από την Τρίπολη.
Ο ίδιος, όπως και πολλοί συμπατριώτες του ψήφισε ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, αν και τώρα δηλώνει: «Δεν ξέρω πια αν στήριξα το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ» στο όνομα της σταθερότητας της χώρας και σχολιάζει με «φλεγματικό τρόπο», την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να θέσει σε δημοψήφισμα την πρόταση των δανειστών.
Εκείνος, κατά τη διάρκεια της ταραχώδους συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής το Σάββατο, ήταν σε ένα μπαρ της περιοχής του. «Ολοι οι άνθρωποι εκεί συζητούσαν (για αυτό το θέμα). Ηταν εντυπωσιακό. Θα πάω σίγουρα να ψηφίσω την προσεχή Κυριακή, αλλά δεν ξέρω ακόμα τι». Η Γαλλίδα δημοσιογράφος σχολιάζοντας τα λόγια του 36χρονου Ηλία γράφει: «Σε αυτή την πόλη, η οποία διάκειται ακόμα ευνοϊκά προς της δεξιά, είναι δύσκολο να βρεις νέους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης που να είναι έτοιμοι να αναλάβουν ξεκάθαρα την ευθύνη των επιλογών τους».
Θα ήταν φρικτό να γυρίσουμε στη δραχμή
«Ο Ηλίας και η συμβολαιογράφος σύζυγός του αποτελούν μέρος του πλούσιου τμήματος του πληθυσμού και εύκολα παραδέχονται ότι η κατάστασή τους διαφέρει κατά πολύ από εκείνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων» προσθέτει η Lasjaunias. «Κατανοώ την αντίδραση των συμπολιτών μου, αλλά προσωπικά, δεν θέλω να εγκαταλείψουμε τη ζώνη του ευρώ» της λέει ο Ηλίας, ο οποίος σχολιάζοντας τις φήμες περί κρυφού και συντεταγμένου σχεδίου του Αλέξη Τσίρπα να επαναφέρει τη δραχμή, λέει: «Αυτό θα ήταν φρικτό, το νόμισμά μας θα υποτιμηθεί βαριά, έχοντας άσχημες επιπτώσεις στην ευχέρειά μας να αγοράζουμε στις διεθνείς αγορές. Οι καρποί της δουλειάς μας θα χάσουν την αξία τους».
Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν τρομάζει τον Γιώργο, ο οποίος απασχολείται περισσότερο με την Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο, παρά με την επιστροφή στο παλιό νόμισμα. Η δημοσιογράφος της «Le Monde» τον συνάντησε σε μια ταβέρνα στην Τρίπολη μαζί με φίλους, όπου της παραδέχθηκε κι εκείνος ότι στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε Νέα Δημοκρατία, «τον πιο ασφαλή» σχηματισμό για το μέλλον της χώρας, όπως χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το ΠΑΣΟΚ έφερε το όπλο του δημοψηφίσματος το 2011 και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015…» λέει ο 35χρονος πωλητής ο οποίος έμαθε για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το πρωί του Σαββάτου, όταν ξύπνησε και όπως διηγήθηκε: «Εμεινα άφωνος».
Η πραγματική απειλή είναι ο διχασμός
Ωστόσο, για τον Γιώργο, η πραγματική απειλή δεν είναι ούτε η επιστροφή στη δραχμή, ούτε το δημοψήφισμα. Η πραγματική απειλή είναι ένας διχασμός του ελληνικού λαού. «Απεχθάνομαι τον εξτρεμισμό ή το γεγονός ότι η ψήφος μας σπρώχνει σε αυτές τις ακρότητες» δηλώνει.
Η δημοσιογράφος της «Le Monde» μεταδίδει ότι ο 35χρονος πωλητής «φοβάται ότι αυτή η κατάσταση ανοίγει τον δρόμο στον νεοναζιστικό σχηματισμό της Χρυσής Αυγής». «Ουδέποτε η κυβέρνηση δεν μας εξήγησε ποιες θα είναι οι συνέπειες της επιλογής μας. Μας αναγκάζει να λάβουμε βιαστικά μιαν απόφαση: Είμαι δεμένος με τη χώρα μου, δεν ξέρω τι να κάνω» αναφέρει σε δραματικούς τόνους ο Γιώργος.
Στην Καλαμάτα, οι ηλικιωμένοι έψαχναν για γεμάτα ΑΤΜ
Η γαλλική αποστολή, μετά την Τρίπολη, μετακινήθηκε προς την Καλαμάτα, «το προπύργιο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», όπως σχολιάζει η Lasjaunias, όπου «οι θέσεις δείχνουν πολύ πιο απόλυτες».
Η δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας έφτασε στην πόλη την Κυριακή, όπου μια ηλικιωμένη κυρία σταματούσε στον δρόμο τους περαστικούς για να ρωτήσει: «Μήπως ξέρετε πού μπορώ να βρω ΑΤΜ με χρήματα»; Και πάντα έπαιρνε την ίδια απάντηση: «Δεν ξέρω. Αυτό εδώ είναι άδειο».
«Χθες σήκωσα 1200 ευρώ, σήμερα θέλω να πάρω 500» της λέει μια κυρία γύρω στα 60, η οποία αρνήθηκε να μιλήσει για το δημοψήφισμα, λέγοντας: «Είμαι πάρα πολύ λυπημένη για τη χώρα μου».
«Μια ομάδα έξι συνταξιούχων παρατηρεί τη σκηνή από την ταράτσα ενός καφέ. Ολοι τους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές. Η ανησυχία είναι έκδηλη στην Καλαμάτα» σχολιάζει η Lasjaunias. «Περιμένω τη Δευτέρα για να σηκώσω τις καταθέσεις μου από την τράπεζα» λέει ο 60χρονος Δημήτρης πολλές ώρες πριν από την ανακοίνωση για την τραπεζική αργία. «Εδώ και δύο χρόνια αποσύρω σταδιακά τα λεφτά μου. Δεν έχω πλέον καμία εμπιστοσύνη» προσθέτει.
«Από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και μετά, αισθάνομαι ολοένα και λιγότερη ασφάλεια στη χώρα μου» αναφέρει η Μαρίκα, μέλος της παρέας. «Η συμπεριφορά της κυβέρνησης Τσίπρα δικαιώνει την αρχική μου επιλογή. Αυτός και οι υπουργοί του είναι ανεύθυνοι. Μας έβαλαν με την πλάτη στον τοίχο» προσθέτει και σχολιάζει με έκδηλη την προσήλωσή της στην παρουσία της Ελλάδας εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης: «Τουλάχιστον, η Νέα Δημοκρατία ήταν ικανή να συνομιλήσει. Η ριζοσπαστική αριστερά λειτουργεί με την επίθεση».
Πανικοβλήθηκα όταν άκουσα για το δημοψήφισμα
Η ίδια έμαθε για το δημοψήφισμα όταν ενώ έβλεπε στην τηλεόραση μια ταινία μαζί με τα εγγόνια της, ο τηλεοπτικός σταθμός διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει εκτάκτως την είδηση. «Πανικοβλήθηκα, δεν κοιμήθηκα όλη τη νύχτα». Την Κυριακή το πρωί (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε το απόγευμα) κάλεσε έναν από τους γιους της να μιλήσουν για την κατάσταση. «Ο ίδιος εργαζόμενος σε μια πολυεθνική στην Αθήνα, ηλικίας 46 ετών, αντέδρασε στο νέο, όπως και η μητέρα του: με φόβο» γράφει η δημοσιογράφος της «Le Monde». Και οι δύο δηλώνουν ότι στις 5 Ιουλίου θα ψηφίσουν «ναι», ενώ αν επικρατήσει το «όχι» δηλώνει ότι θα φύγει από τη χώρα.
Αν επικρατήσει το «όχι», θα φύγω από τη χώρα
Πάντως, η Γαλλίδα δημοσιογράφος καταλήγει, αναφέροντας την άποψη όλων των Ελλήνων με τους οποίους μίλησε: «Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει ένα ντόμινο εξελίξεων και στην υπόλοιπη Ευρώπη».