Η Ε.Ε. αναμένεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει προσχέδιο ψηφίσματος που θα επιτρέπει σε ευρωπαϊκά σκάφη να αιχμαλωτίζουν ή και να καταστρέφουν τα πλοιάρια που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, ακόμα και στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, με τον πρεσβευτή της βορειοαφρικανικής χώρας να δηλώνει ωστόσο πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν καν έρθει σε συνεννόηση με τη Λιβύη για το ζήτημα.
Μήνυμα πως η Λιβύη δεν πρόκειται να δεχτεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον των συμμοριών που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες προς την Ευρώπη έστειλε ο πρεσβευτής της βορειοαφρικανικής χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο πρεσβευτής Ιμπαχίμ Νταμπάσι τόνισε στο BBC και το Associated Press πως η Ε.Ε. δεν έχει ζητήσει τη γνώμη της χώρας του αναφορικά με το επίμαχο σχέδιο, τονίζοντας μάλιστα πως οι προθέσεις των Βρυξελλών είναι θολές και «πολύ ανησυχητικές».
Η Ε.Ε. αναμένεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει προσχέδιο ψηφίσματος που θα επιτρέπει σε ευρωπαϊκά σκάφη να αιχμαλωτίζουν ή και να καταστρέφουν τα πλοιάρια που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, ακόμα και στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.
Ωστόσο, ο κ. Νταμπάσι επισήμανε στο BBC πως οι Βρυξέλλες έχουν αφήσει την κυβέρνησή του «στο σκοτάδι» όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που προτίθενται να εξαπολύσουν στη νότια Μεσόγειο Θάλασσα.
Μιλώντας στο AP, ο κ. Νταμπάσι σημείωσε μάλιστα πως η καλύτερη λύση για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη – που έχει επιτρέψει την ανάπτυξη των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων – είναι να δοθούν όπλα στην νόμιμη κυβέρνηση ώστε να ανακαταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη.
Η Τρίπολη βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας δεύτερης, ισλαμιστικής κυβέρνησης, η οποία δεν αναγνωρίζεται από την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 60.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ήδη επιχειρήσει να διασχίσουν τη Μεσόγειο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015. Περισσότεροι από 1.800 πιστεύεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά, αριθμός 20 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.