Ελλάδα

Η μαγεία της Αμφίπολης: Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα 3D βίντεο [εικόνες&βίντεο]

3d708.jpg?itok=KzasJTnZ

Όταν η εικονική πραγματικότητα συμπληρώνει τα κενά που η… πραγματική πραγματικότητα δεν μπορεί να καλύψει. Με εξαίρεση την ειδική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, αυτή τη στιγμή, ουδείς άλλος μπορεί να θαυμάσει από κοντά τα εκπληκτικά ευρήματα της Αμφίπολης. Υπάρχει, όμως, η τεχνολογία που ναι μεν δεν υποκαθιστά την ωραιότητα του τύμβου, ωστόσο τον κάνει πιο απτό στον απλό παρατηρητή.

Το Livescinece μίλησε με τους δύο Έλληνες δημιουργούς που έφτιαξαν μια σειρά τρισδιάστατων βίντεο στα οποία απεικονίζεται το εσωτερικό του τύμβου, σύμφωνα πάντα με τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων και τα όσα έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω φωτογραφιών.

Όπως αναφέρει το άρθρο, τα δελεαστικά ευρήματα της Αμφίπολης προκάλεσαν φρενίτιδα σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου που έκαναν συνεχόμενες ζωντανές συνδέσεις από την περιοχή. Το ίδιο συνέβη στα κοινωνικά δίκτυα και με τα βίντεο που φτιάχτηκαν για να αναπαραστήσουν, όσο πιο λεπτομερώς γινόταν, το πώς ακριβώς ήταν ο τάφος αρκετούς αιώνες πιο πριν. Δεν είναι τυχαίο πως αν πληκτρολογήσει κανείς στο YouTube το όνομα «Αμφίπολη» θα βρει πάμπολλα βίντεο – άλλα ερασιτεχνικά και άλλα δουλεμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια καθώς οι δημιουργοί τους έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης των υπολογιστών. Είναι χαρακτηριστικό πως κανένα από αυτά τα βίντεο «εικονικού κόσμου» δεν είναι συνδεδεμένα με το Υπουργείο Πολιτισμού. Όλα προήλθαν από το μεράκι και το ενδιαφέρον των δημιουργών τους. 

maxresdefault_1_2.jpg

Ένας εξ αυτών είναι ο Νίκος Αλεξάνδρου που ζει στη Ρώμη, αλλά έχερι γεννηθεί σε μια πολύ κοντινή περιοχή με την Αμφίπολη. Μιλώντας στο Live Science εξήγησε πως το πρώτο βίντεο το έκανε για προσωπική χρήση. Τον περασμένο Ιούλιο ο Αλεξάνδρου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο L’Aquila της Ιταλίας με μάστερ. Τώρα πλέον είναι ένας πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στα αρχιτεκτονικά έργα. Την ίδια περίοδο η Ελλάδα συνταρασσόταν από ένα χαρμόσυνο νέο που είχε ως επίκεντρο την Αμφίπολη και τα εκεί ευρήματα. Ο Αλεξάνδρου λέει πως πριν φτιάξει το βίντεο για την Αμφίπολη, είχε δημιουργήσει τρισδιάστατες απεικονίσεις για κτίρια, αλλά ποτέ για αρχαιολογικά ερείπια. Αυτό, σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά ευρήματα της Αμφίπολης του έδωσαν το κίνητρο να το προσπαθήσει. «Νόμιζα πως θα ήταν κάτι μεγάλο για την προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Έτσι αποφάσισα να το φτιάξω και να το ανεβάσω στο YouTube. Είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα και σκέφτηκα ότι σίγουρα θα βρεθούν αρκετοί που θα ενδιαφερθούν να δουν το μοντέλο μου». Το πρώτο βίντεο δημοσιεύτηκε στα μέσα Οκτωβρίου και μέχρι τώρα έχει 200.000 προβολές. Μάλιστα, δέχθηκε αιτήματα από θαυμαστές του έργου του, να προσπαθήσει να κάνει ανασύσταση των σπασμένων χεριών των Καρυάτιδων και να συμπληρώσει το τμήμα του εκπληκτικού μωσαϊκού που λείπει. Έτσι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία αποκαθιστώντας στο μέτρο του δυνατού το μνημείο και να δώσει κάποιες σύγχρονες πινελιές στο υπάρχον δημιούργημα.

maxresdefault_32.jpg

Ο δεύτερος που αποπειράθηκε να κάνει μια επαγγελματική δουλειά ήταν ο καλλιτέχνης Δημήτρης Τσαλκάνης που διαμένει στην Αθήνα. Ο Τσαλκάνης δημιούργησε μια ιστοσελίδα (www.ancientathens3d.com), μέσω της οποίας μοιραζόταν με τον κόσμο τις δικές του απεικονίσεις από την Αρχαία Αθήνα. Για τον ίδιο η Αμφίπολη αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση και έτσι στις 13 Δεκεμβρίου φόρτωσε το πρώτο βίντεο. Σύμφωνα με τη δική του οπτική τα μοντέλα του είναι μια καλλιτεχνικη και όχι αρχαιολογική αναπαράσταση. Έτσι λειτούργησε πιο ελεύθερα και προσέθεσε κάποιες πινελιές χρώματος στις σφίγγες και στα αγάλματα του τάφου. Ωστόσο, επισήμανε πως οι επιλογές του βασίστηκαν σε μελέτες σχετικά με τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

ultra_draft_10_minute_3d_model_of_amfipo

Κατά τον Δημήτρη Αγγελούδη, web developer, αυτή η τάση δείχνει το ενδιαφέρον των Ελλήνων να δουν το μνημείο κάτω από άλλο πρίσμα. Ο ίδιος ασχολήθηκε επισταμένως με το σάιτ amfipoli-news.com, μέσα στο οποίο υπάρχουν 3D αναπαραστάσεις του τύμβου, καθώς και εικονική περιήγηση. Το σάιτ «ανέβηκε» τον Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Παναγιώτου, φοιτητή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Ο Τσαλκάνης παραδέχεται πως οι αντιπαραθέσεις γύρω από την Αμφίπολη βάρυναν μέσα του καθώς έφτιαχνε το βίντεο. «Με προβλημάτισε η κατάσταση, ωστόσο η επίδραση που είχε το μνημείο στην κοινωνία ήταν ενδιαφέρουσα. Νομίζω πως το βίντεο δείχνει πώς φτιάχτηκε, αλλά και πώς ανακαλύφθηκε το μνημείο». Ο Αλεξάνδρου προκρίνει και μια άλλη πτυχή: «Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ανακαλύψεις τώρα, πότε θα το κάνουμε; Κάθε αρχαιολογική ανακάλυψη είναι ένα βοήθημα προς εμάς από τους Αρχαίους Έλληνες».

 

 

 

You may also like

More in Ελλάδα