Οικονομία

Η νέα «συνωμοσία» των κερδοσκόπων γύρω από τα νομίσματα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η στροφή προς το αμερικανικό νόμισμα έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος, καθώς σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας μετακινήθηκαν δισεκατομμύρια προς το δολάριο, με την ισοτιμία να αγγίζει το 1,29 ευρώ. Σε αυτό έχει βάλει το χέρι του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θέλει να «φτιάξει» την οικονομία είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι. Ο κανόνας είναι απλός: Για κάθε 10% που χάνει το ευρώ, τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη αυξάνονται κατά 3-4%. Ταυτόχρονα, η υποτίμηση της σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ κατά 10% προκαλεί ενίσχυση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης κατά 0,2 έως 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, το επόμενο έτος της υποτίμησης.

Έτσι, όσοι έχουν ποντάρει στην αγορά την Ευρώπης έχουν κάθε λόγο να ποντάρουν και στην πτώση του ευρώ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές, τα ευρωπαϊκά ομόλογα γίνονται πιο φθηνά για τους Αμερικανούς επενδυτές, ενώ ωφελούνται κατά πολύ οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ειδικά οι ελληνικές τραπεζικές  μετοχές. Χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι η έντονη μεταβλητότητα -όπου κάνει την εμφάνισή της σε έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι κάθε βδομάδα οι θέσεις πώλησης του ευρώ αυξάνονται και είναι χιλιάδες… 

Αν λάβουμε υπόψιν ότι η αγορά συναλλάγματος είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγών τη ημέρα, τότε μία διολίσθηση του στο 1,22 μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπεται, θα δώσει τρελά κέρδη στους παίκτες. Παράλληλα, η πτώση του ευρώ έχει σημασία και τα επενδυτικά σχέδια στις ΗΠΑ. Εάν η οικονομία συνεχίζει να μην δείχνει ιδιαίτερα σημάδια ανάτασης, το δολάριο συνεχίζει να αυξάνεται τότε και τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά, ακόμα και αν η Fed θέλει να τα αυξήσει μέσα στο 2014 όπως έχει αναφέρει.  

Το νέο σκηνικό στα νομίσματα εκτιμάται, από την άλλη, ότι μπορεί να πλήξει τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος, αφού αλλάζει τους όρους των τοποθετήσεων, ειδικά όταν οι επενδυτές δανείζονται σε ένα νόμισμα για να αγοράσουν μετοχές σε άλλο νόμισμα, με το φόβο να εστιάζεται στη στερλίνα και σε ένα μεγάλο άλμα του δολαρίου. 

Τι αναμένεται να συμβεί τους υπόλοιπους μήνες μέχρι και το τέλος του έτους;

provlepseis-trap.JPG
Σύμφωνα με τους αναλυτές, όλα τα φώτα θα παραμείνουν στραμμένα πάνω στο δολάριο, αλλά και στις αναδυόμενες. Οι αναλυτές μάλιστα κάνουν λόγο για ένα νέο μαζικό sell-off στα νομίσματα των αναδυόμενων. «Η αδυναμία στην αγορά νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έχει εντείνει τις ανησυχίες. Κάθε τι φαίνεται πως διατείνεται εναντίον των αναδυόμενων νομισμάτων», τονίζει, μιλώντας στο CNBC, ο αναλυτής της Macquarie, Nizam Idris, επικαλούμενος τη ραγδαία άνοδο του δολαρίου, τις ανησυχίες για την κινεζική ανάπτυξη και τα διαρθρωτικά προβλήματα. Το βραζιλιάνικο και κολομβιανό νόμισμα έχουν χάσει το -2% της αξίας τους από την αρχής της εβδομάδας. 

Αναμένεται το ενιαίο νόμισμα να συνεχίζει τα μακροβούτια, αφού οι ξένοι οίκοι τοποθετούν την ισοτιμία στο 1,17 σε τρεις μήνες. Σύμφωνα με τον τεχνικό αναλυτή Forex Χρήστο Αλωνιστιώτη, το ευρώ αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολα μονοπάτια «αφού παρά τις όποιες ανοδικές εξάρσεις πλέον έχουν τεθεί οι βάσεις για τη συστηματική του υποτίμηση με το στόχο να βρίσκεται κοντά στα 1,2400-1,2600. Η πτώση του ευρώ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη έναντι των νομισμάτων που έχουν υψηλά επιτόκια». 

Στο επίκεντρο είναι και η στερλίνα, η οποία έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά πενταετίας τον Ιουλίο στο 1,7192 δολάρια και υποχώρησε πάλι την περασμένη βδομάδα στο 1,6052! «Η στερλίνα θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη χρονιά κοντά στα 1,6000-1,6200 αν δεν υπήρχε το αβέβαιο δημοψήφισμα για τη Σκωτία. Ανάλογα με το αποτέλεσμα η στερλίνα θα κινηθεί σε μια περιοχή +/- 4,0%-6,0% όπως δείχνουν και πολλές αναλύσεις. Αν το δημοψήφισμα είναι “ΟΧΙ” ο στόχος που προαναφέραμε είναι ο πιθανότερος για το 2014», σχολιάζει ο κ. Αλωνιστιώτης. Το γεν αναμένεται να συνεχίσει να υποτιμάται καθώς η BoJ δεν έχει ολοκληρώσει τα μέτρα στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας. Επιπλέον μεγάλα επενδυτικά ταμεία της Ιαπωνίας ετοιμάζονται (και με νόμο πλέον) για τη μεγάλη έξοδο από τη χώρα, προς αναζήτηση μεγαλύτερων αποδόσεων. Θεωρούμε ότι το τέλος του 2014 είναι πιθανό να βρει την ισοτιμία κοντά στα 110,00 γεν. «Ένα πολύ καλό στοίχημα είναι και τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών έναντι του δολαρίου. Το δολάριο θα συνεχίσει να ενισχύεται και οι επενδυτές οφείλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την τάση που “πληρώνει” καλά», καταλήγει ο κ. Αλωνιστιώτης. 

Για μία διετία τουλάχιστον αναμένεται να διατηρηθεί το πλαφόν στο ελβετικό φράγκο από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τράπεζα της Ελβετίας θα επιδιώξει να μην ενισχυθεί το ελβετικό φράγκο πάνω από 1,20 ως προς το ευρώ μέχρι το 2016, ένα πλαφόν που επέβαλε προ τριετίας λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Η μεγάλη πτώση του ευρώ κόντεψε να απειλήσει το 1,20 αφού προκάλεσε ανατίμηση κατά 1%.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία