«Όχι άλλους φόρους» λένε τώρα οι «θεσμοί» που, μπροστά στην άγρια φοροκαταιγίδα που εξαπολύει η κυβέρνηση, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της να φέρει έσοδα στο δημόσιο και ζητούν μεγαλύτερες περικοπές κρατικών δαπανών -εκ των οποίων 400 εκατ. ευρώ επιπλέον από «εδώ και τώρα» περικοπές των πρόωρων συντάξεων.
Η τελική αντίστροφη μέτρηση άρχισε για το σημερινό συμβούλιο Eurogroup (στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου θα «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να πετύχει τη μεγάλη συμφωνία αύριο, Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής. O Γιάνης Βαρουφάκης θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο συμβούλιο, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα βάλουν τις τελευταίες πινελιές πάνω στο ελληνικό σχέδιο των μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ.
Μέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ομάδες τεχνοκρατών σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον «χτενίζουν» τις ελληνκές προτάσεις. Και στο «παρά ένα» όμως μιας ενδεχόμενης συμφωνίας εκδηλώνονται διαφωνίες: το ΔΝΤ αλλά και η ομάδα Σόιμπλε στο Euroworking Group ζητούν περισσότερες περικοπές κρατικών δαπανών και λιγότερους φόρους, καθώς το «μείγμα» μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, προβλέπει κατά τα 90% αυξήσεις φόρων (σχεδόν 7 δισ. επιπλέον φόροι σε ενάμιση χρόνο)!
Σε πρώτη φάση η Αθήνα θέλει με μία συμφωνία παράτασης του προγράμματος να αποφύγει να επέλθει η ρήξη και η χρεοκοπία σε μία εβδομάδα από σήμερα.
Στο παρασκήνιο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον συζητούν ήδη όχι μόνο για τα νέα μέτρα, αλλά και για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή ακόμα και για 3ο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα -«αναπτυξιακό πακέτο» το λένε στην Αθήνα και άλλοι «νέο Μνημόνιο». Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, τα θέματα αυτά έχουν μπει στο τραπέζι, κυρίως με πρωτοβουλία του ΔΝΤ.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΜΝΙ, η στάση του ΔΝΤ έχει ενοχλήσει τους Ευρωπαίους, που διαπίστωσαν με εκνευρισμό πως το Ταμείο έστειλε ένα χαμηλόβαθμο στέλεχός του για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο στη βελγική πρωτεύουσα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν ενημέρωσαν προχθές από τις Βρυξέλλες το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μέσω τηλεδιάσκεψης για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα και φέρονται να τόνισαν πως οι ελληνικές προτάσεις έχουν «πολλά πράγματα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» και έχει επιτευχθεί μεγάλη σύγκλιση στους αριθμούς, αλλά υπάρχουν ακόμα μη εξειδικευμένα μέτρα, ενώ θεωρείται νωρίς για να ληφθεί τελική απόφαση για το ζήτημα του χρέους.
Στην ίδια ενημέρωση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, εκτίμησε ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.