Οι τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης IS ιδεολογικά βρίσκονται στο Μεσαίωνα. Ωστόσο χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σύγχρονη μουσική για να διαδώσουν την ιδεολογία τους.
Μόνο κατ’ επίφαση υπάρχει αντίφαση: από τη μια πλευρά η διάδοση του Κορανίου και από την άλλη, η χρήση κοινωνικών δικτύων όπως Youtube, Twitter, Facebook. Μέσω του διαδικτύου προωθούν την προπαγάνδα τους για την ίδρυση ενός χαλιφάτου και προσπαθούν να κερδίσουν νέους μαχητές.
Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ασφαλείας η προπαγάνδα της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» απευθύνεται κυρίως στους νέους. Μάλιστα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις φωτογραφίες και σε μια μοντέρνα αισθητική χρησιμοποιώντας μουσική χιπ χοπ και ραπ με στόχο να κάνουν γνωστή την IS. Ο Γερμανός ράπερ Ντένις Κούσπερτ, ο οποίος έχει ασπαστεί την ιδεολογία των τσιχαντιστών, σημειώνει μεγάλη επιτυχία και τα βιντεάκια του έχουν πολλά κλικ όταν ανεβαίνουν στο Youtube.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Επιστρατεύονται λαμπερά ηλεκτρονικά περιοδικά σε διάφορες γλώσσες –ανάμεσα σε άλλες και στα γερμανικά. Μέσα σε 50 σελίδες εξωραΐζεται ο θάνατος και ο «ιερός» αγώνας. Και η προπαγάνδα φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. Μια έκθεση της αμερικανικής εταιρείας ασφαλείας Soufan Group από τη Νέα Υόρκη αναφέρει σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο ότι συνολικά 12.000 νέοι από 81 χώρες έχουν ασπαστεί την ακραία αυτή ιδεολογία της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». Ανάμεσα τους πρέπει να βρίσκονται 2.500 μαχητές από δυτικές χώρες και ειδικότερα 400 από τη Γερμανία.
Όπως αναφέρει ο Πέτερ Νόιμαν, ερευνητής σε θέματα τρομοκρατίας ο οποίος ζει στο Λονδίνο: «Στόχος της όλης προπαγάνδας είναι να προσελκύσουν κόσμο ώστε να ιδρύσουν το ‘Ισλαμικό Κράτος’. Κυρίως όσους έχουν ιδιαίτερα προσόντα. Για παράδειγμα αν ένας τζιχαντιστής ήταν μηχανικός στη Γερμανία θα μπορεί να είναι χρήσιμος στην ίδρυση του χαλιφάτου. Παράλληλα τους χρησιμοποιούν για να στραφούν ευθέως προς τη Δύση. Αυτό σημαίνει ότι η δυτική προπαγάνδα του ισλαμικού κράτους παράγεται από αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους».
Αναδίπλωση των κοινωνικών δικτύων
Η προπαγάνδα της IS κατασκευάζεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από νέους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επιβεβαιώνει και ο Τζέιμι Μπάρτλετ, μιλώντας στην Deutsche Welle.
«Πρόκειται για νέους ανθρώπους, για τους οποίους είναι αυτονόητο να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα σαν πλατφόρμα πληροφόρησης και προπαγάνδας».
Ο Βρετανός ερευνητής μαζί με την ομάδα του έχουν φτιάξει ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο συλλέγει τις καταχωρήσεις στο Twitter. Οι διαστάσεις είναι τεράστιες, όπως λέει. Μέσα σε μόνο δύο εβδομάδες συγκέντρωσε 1,5 εκατομμύριο tweets σε σχέση με την IS. O Μπάρτλετ κάνει λόγο για 50.000 λογαριασμούς στο Τwitter. Βέβαια όπως επισημαίνει ένας χρήστης μπορεί να έχει δεκάδες λογαριασμούς.
Η προπαγάνδα τους φαίνεται να έχει αποτελέσματα. Το τελευταίο διάστημα όμως τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Youtube, το Facebook και το Twitter έχουν αναδιπλωθεί και είναι πολύ πιο προσεκτικά με περιεχόμενα που προέρχονται από τζιχαντιστές.