Διεθνή

Η σαουδαραβική «αναισθησία» για τα ανθρώπινα δικαιώματα

607E0D0CB86BEB90953EC7518D095BA9.jpgΟι δημόσιοι αποκεφαλισμοί, τα επαναλαμβανόμενα μαστιγώματα προς παραδειγματισμό και τα μηδενικά δικαιώματα των γυναικών, είναι μόνο κάποιες από τις νόμιμες πρακτικές του σαουδαραβικού κράτους που προκαλούν την ανησυχία της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το σαουδαραβικό καθεστώς δεν δείχνει ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα» και η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για την τύχη του μπλόγκερ και ακτιβιστή Ράιφ Μπαντάουι, που έχει καταδικαστεί σε 1.000 μαστιγώσεις, δήλωσε σήμερα ο Σαλίλ Σέτι, επικεφαλής της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης μία ημέρα μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα.

«Δεν θέλω να κάνω εικασίες για το τι θα συμβεί πολιτικά, όμως κατά τη γνώμη της Διεθνούς Αμνηστίας το θέμα είναι η παντελής έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Αυτή είναι η ανησυχία μας», δήλωσε ο Σέτι στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Η περίπτωση του Ράιφ Μπαντάουι είναι μια από τις πιο τραγικές. Τίποτε δεν έχει αλλάξει και βάσει της απόφασης θα μαστιγώνεται κάθε Παρασκευή. Και ο μόνος λόγος για τον οποίο σταμάτησαν να το κάνουν είναι προκειμένου η κατάσταση της υγείας του να βελτιωθεί προκειμένου να μπορούν να τον τραυματίσουν πάλι», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι η πιο φρικτή και μεσαιωνική μορφή τιμωρίας. Η Σαουδική Αραβία προχωρά επίσης σε δημόσιους αποκεφαλισμούς. Επικρίνουμε το Ισλαμικό Κράτος, όμως εκεί είναι η κυβέρνηση που έχει προχωρήσει σε περισσότερους από 60 δημόσιους αποκεφαλισμούς τους τελευταίους μήνες», κατήγγειλε.

«Θα λέγαμε ότι το σαουδαραβικό καθεστώς δεν δείχνει ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δυστυχώς προστατεύονται τόσο από πολλές δυτικές χώρες διότι έχουν πετρέλαιο και επειδή θεωρούνται σύμμαχοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», σχολίασε ο Σέτι. «Στην πραγματικότητα όταν κάποιος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η Σαουδική Αραβία, τροφοδοτεί την τρομοκρατία, δεν την πολεμά», κατέληξε.

Παράλληλα και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από τον νέο μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας να σταματήσει τον διωγμό των αντιφρονούντων και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και της σιιτικής μειονότητας.

«Ο βασιλιάς Σάλμαν πρέπει να φέρει την πρόοδο στη χώρα βάζοντας τέλος στην έλλειψη ανεκτικότητας σε ό,τι αφορά την ελευθερία του λόγου, εξαλείφοντας τον σεξισμό και της διακρίσεις βάσει του δόγματος και ενθαρρύνοντας την εφαρμογή ενός δίκαιου και αμερόληπτου δικαστικού συστήματος», εκτίμησε ο αναπληρωτής διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή Τζο Στορκ.

Όπως δήλωσε ο Στορκ, ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να λάβει μέτρα «για να απαγορευθούν οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των θρησκευτικών μειονοτήτων και για να προστατευθεί η ελευθερία του λόγου».

Στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν, ενώ χρειάζονται την άδεια ενός άνδρα συγγενή τους για να ταξιδέψουν, να παντρευτούν ή να εργαστούν.

«Ένα σημαντικό βήμα θα ήταν να ακυρωθεί η ασαφής νομοθεσία που χρησιμοποιείται για την δίωξη των Σαουδαράβων και να συναχθεί ένας ποινικός κώδικας που να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε ο Στορκ, σημειώνοντας ότι «πρέπει επίσης να γίνουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή