Διεθνή

Η Συρία διχάζει τη διεθνή κοινότητα στην καρδιά του ΟΗΕ

331A8C82B85EF4DC7A244C52D1517F2B.jpgΟ πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε πως είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κράτος για την επίλυση της κρίσης, αλλά όχι με στόχο την επιστροφή στην προπολεμική κυβέρνηση Άσαντ. Είναι «τεράστιο λάθος» η άρνηση των Δυτικών κρατών να συνεργαστούν με τη συριακή κυβέρνηση, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Την παραπομπή της κρίσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Τον διχασμό που επικρατεί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία φανέρωσαν τη Δευτέρα οι ομιλίες κορυφαίων ηγετών ενώπιον της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν από μια σύρραξη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε πως είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ξεκαθάρισε όμως ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί την επιστροφή στο προπολεμικό status quo, που θα σήμαινε την μακροπρόθεσμη παραμονή του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία.

Από την πλευρά του, ο ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε για τη σύσταση μιας ευρείας συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνοντας όμως ότι είναι «τεράστιο λάθος» η άρνηση των Δυτικών κρατών να συνεργαστούν με τη συριακή κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της.

Οι δυο άνδρες θα συναντηθούν αργότερα στη Νέα Υόρκη, στο πρώτο κατ’ ιδίαν τετ-α-τετ από το 2013.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν αφήσει να εννοηθεί πως είναι διατεθειμένες να δεχτούν την προσωρινή παραμονή του κ. Άσαντ στην εξουσία προκειμένου να μπει ένα τέλος στην κρίση, διευκρινίζοντας όμως ότι μακροπρόθεσμα ο σύρος πρόεδρος δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης.

Σε αυτή ακριβώς τη γραμμή κινήθηκε, στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε ότι το Παρίσι θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, σημειώνοντας όμως ότι η Τεχεράνη και η Μόσχα θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο Σύρος κ. Άσαντ δεν μπορεί να αποτελεί μέρος μιας πολιτικής μετάβασης.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Συρία. Αυτή η λύση περνάει από την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Κατήγγειλε δε την «παραπλανητική» στάση του σύρου προέδρου, ο οποίος «θέλει να κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι αν κάποιος είναι κατά του Ισλαμικού Κράτους, τότε είναι υπέρ του Άσαντ».

Ακόμα πιο σκληρό μήνυμα έστειλε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι ο σύρος πρόεδρος δεν θα πρέπει να αποτελέσει μέρος σε οποιαδήποτε διαδικασία πολιτικής μετάβασης στην εμπόλεμη Συρία.

Λιγότερο σαφή μηνύματα έστειλε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, σημειώνοντας πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να βοηθήσει στο «να στρωθεί ο δρόμος για τη δημοκρατία» στη Συρία. Φάνηκε ακόμα να στηρίζει το κάλεσμα της Μόσχας για κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Την παραπομπή της συριακής κρίσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρότεινε για πρώτη φορά, ανοίγοντας τη Συνέλευση, ο πρόεδρος του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Ο κ. Μπαν προειδοποίησε ακόμα ότι τα μέσα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου και της τρομοκρατίας είναι επικίνδυνα ανεπαρκή. «Το παγκόσμιο ανθρωπιστικό σύστημα δεν είναι διαλυμένο, είναι χρεοκοπημένο», είπε, προσθέτοντας πως ο ΟΗΕ έχει περίπου τα μισά από τα μέσα που χρειάζεται για να βοηθήσει αμάχους στο Ιράκ, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη, και το 1/3 των όσων απαιτούνται για τη Συρία.

You may also like

More in Διεθνή