Η προσφυγική κρίση, το μεταναστευτικό ζήτημα, οι εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς παράμετροί τους και η συμβολή της Εκκλησίας στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους βρέθηκαν – μεταξύ άλλων – στο επίκεντρο των θεμάτων και των συζητήσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συγκλήθηκε στο διάστημα 6 – 9 Οκτωβρίου 2015.
Την σχετική εισήγηση με τίτλο “Το μεταναστευτικό πρόβλημα: Ποιμαντική και κοινωνική αντιμετώπισις αυτού” ανέπτυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος τυγχάνει και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την επωνυμία “Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων”.
Η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: α) η προσφυγική κρίση, β) το μεταναστευτικό ζήτημα και γ) η παρουσίαση του έργου του Κέντρου.
Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, ο Σεβασμιώτατος, αφού παρουσίασε σημαντικά αριθμητικά στοιχεία από ευρωπαϊκές πηγές (Eurostat, Frontex κλπ), τα οποία καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρθηκε εκτενώς στο διεθνές νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Επανέλαβε με έμφαση παλαιότερη θέση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις πολιτικές που συνήθως ακολουθούνται σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών (εθελοντικός επαναπατρισμός, τοπική ένταξη, μετεγκατάσταση), επισημαίνοντας δυνατότητες βελτίωσης των εκάστοτε στρατηγικών και ολοκλήρωσε την ενότητα αυτή με την εκκλησιαστική θέαση του ζητήματος και τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκκινώντας από τη θεμελιώδη θεολογική παραδοχή ότι ο εκάστοτε “άλλος” παραμένει μία μοναδική και ανεπανάληπτη εικόνα του Θεού, που αξίζει το σεβασμό και την αγάπη μας και υπογραμμίζοντας ότι φαινόμενα των ημερών, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία μαρτυρούν εγωκεντρισμό, παθολογική φοβία και νέκρωση των πνευματικών μας αισθητηρίων.
Ως προς το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τις έννοιας του μετανάστη και του πρόσφυγα σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, επιχείρησε μία αναδρομή στην ιστορία των μεταναστευτικών κυμάτων και των σχετικών πρωτοβουλιών της ελληνικής Πολιτείας, τόνισε και πάλι την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και ανέπτυξε την εκκλησιαστική οπτική των πραγμάτων και τις δράσεις της Εκκλησίας μας στο θέμα αυτό, οι οποίες νοηματοδοτούνται από την πολύτιμη πνευματική αλήθεια ότι ο ίδιος ο Κύριος μας, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, είναι ο κατεξοχήν μετανάστης, ο οποίος “μεταναστεύει” αγαπητικά στον ανθρώπινο κόσμο, προκειμένου να τον προσλάβει και να τον μεταμορφώσει.
Τέλος, ως προς το “Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων”, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το σώμα της Ιεραρχίας για το πολυσχιδές έργο του, τις ποικίλες πρωτοβουλίες και συνεργασίες του, καθώς επίσης και για τις προοπτικές και τις μελλοντικές στοχεύσεις του.