Διεθνή

Η Τουρκία έχει εμποδίσει «περισσότερους από 36.000» τζιχαντιστές να φτάσουν στη Συρία

8F48A07946705D26CCA7D310785133D2.jpgΑυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Εφκάν Αλά, τη στιγμή που τα αχανή συρο-τουρκικά σύνορα είναι η κυριότερη πύλη μέσω της οποίας ισλαμιστές από την Ευρώπη και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μεταβαίνουν στη Συρία.

Περισσότερους από 36.500 ανθρώπους που κατευθύνονταν προς τη Συρία και φέρεται να ήθελαν να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, έχει σταματήσει η Τουρκία, όπως δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Το ταξίδι των περισσότερων επίδοξων τζιχαντιστών σταμάτησε ενώ προσπαθούσαν να μπουν σε τουρκικό έδαφος, είπε ο κ. Αλά, ενώ σχεδόν 2.800 άτομα συνελήφθησαν αφού εισήλθαν στην Τουρκία και στη συνέχεια απελάθηκαν.

Τα πορώδη και αχανή συρο-τουρκικά σύνορα – μήκους περίπου 900 χιλιομέτρων – είναι η κυριότερη πύλη μέσω της οποίας ισλαμιστές από την Ευρώπη και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μεταβαίνουν στη Συρία, ώστε να συμμετάσχουν στον «ιερό πόλεμο» που έχουν κηρύξει τζιχαντιστικές οργανώσεις.

«Η Τουρκία έχει αρνηθεί την είσοδο σε 33.746 ανθρώπους από 123 χώρες, που ήταν ύποπτοι ότι ήθελαν να συμμετάσχουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Συρία», δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΣ. Οι 2.783 συλληφθέντες προέρχονταν από 89 χώρες. Ο κ. Αλά δεν έδωσε το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο έγιναν όλες αυτές οι επεμβάσεις.

Ο τούρκος υπουργός σημείωσε ότι η Άγκυρα ανταλλάσσει πληροφορίες με πολλές χώρες αναφορικά με επίδοξους τρομοκράτες που σχεδιάζουν να ταξιδεύσουν στη Συρία μέσω Τουρκίας.

«Τους πληροφορούμε, μας πληροφορούν. Αυτά τα ονόματα δεν μπορούν να μπουν στην Τουρκία ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μας», είπε.

Αναφερόμενος ξεχωριστά στο PKK, ο κ. Αλά δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν κατάσχει 2.240 όπλα, 10 τόνους εκρηκτικών και 10.000 βόμβες μολότοφ κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των κούρδων ανταρτών.

Οι συγκρούσεις μεταξύ PKK και Τουρκίας έχουν αναζωπυρωθεί από τον Ιούλιο, μετά από εκεχειρία δύο ετών. Το αντάρτικο των κούρδων μαχητών – που λογίζονται ως τρομοκρατική οργάνωση από Άγκυρα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

You may also like

More in Διεθνή