Διεθνή

Η Τουρκία «συνεχίζει» αποσύρει τους στρατιώτες της από το Ιράκ

6EB2E2ECF621D9477250166F89A02CCC.jpgΣε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «παραδέχεται» την «ασυνεννοησία» (miscommunication) που υπήρξε με τη Βαγδάτη όσον αφορά την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων βόρεια της Μοσούλης, χωρίς να δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη απόσυρσης της τουρκικής δύναμης, την οποία απαιτεί η Βαγδάτη.

Την απόσυρση περισσότερων στρατιωτών της από το βόρειο Ιράκ αποφάσισε η Τουρκία, μετά τις σχετικές παραινέσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις» από την περιοχή της Μοσούλης, «λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες της ιρακινής πλευράς» και «παραδέχεται» την «ασυνεννοησία» (miscommunication) που υπήρξε με τη Βαγδάτη όσον αφορά την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων. Μέρος της τουρκικής δύναμης, που στο απόγειό της αριθμούσε 150 με 300 άνδρες, έχει αποσυρθεί από τις αρχές της εβδομάδας, μετακινούμενο στον αυτόνομο κουρδικό θύλακα που βρίσκεται βορειότερα.

Το Ιράκ απαιτεί την πλήρη απόσυρση των τούρκων στρατιωτών, προσφεύγοντας εν τέλει ακόμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τη σειρά δηλώσεων του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση απομάκρυνσης της στρατιωτικής δύναμης από το στρατόπεδο Μπασίκα.

Η Βαγδάτη είχε εξ αρχής καταγγείλει την κίνηση της Άγκυρας ως κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, ενώ από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση αντέτεινε ότι πρόκειται για προγραμματισμένη αποστολή, εγκεκριμένη από την ιρακινή ηγεσία, που έχει ως στόχο την προστασία των τούρκων συμβούλων που εκπαιδεύουν αντάρτες στον αγώνα κατά του ISIS. Οι τζιχαντιστές ελέγχουν την Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, από το καλοκαίρι του 2014.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η Άγκυρα «στηρίζει» την «κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» του Ιράκ.

Η τριβή μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας, συμμάχων στον αγώνα κατά του ISIS, προκάλεσε τη διπλωματική επέμβαση των ΗΠΑ, η οποία κορυφώθηκε με την τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ο κ. Ομπάμα επέμεινε ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

You may also like

More in Διεθνή