Το γραφείο τύπου του Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε να ανανεώσει την διαπίστευση του δημοσιογράφου καθώς και επτά ακόμη συναδέλφων του από διεθνή ΜΜΕ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ανταποκριτής του υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία, καθώς οι αρχές της χώρας δεν ανανέωσαν την διαπίστευσή του, και καταδίκασε την απόφαση αυτή ως επίθεση στην ελευθεροτυπία.
«Η συμπεριφορά αυτή απέναντι στον ανταποκριτή μας (…) είναι απαράδεκτη και παραβιάζει την ελευθεροτυπία», καταγγέλλει το Spiegel στον ιστότοπό του.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, παρά «τις προσπάθειες που κατέβαλε επί μήνες», ο δημοσιογράφος Χασνάιν Καζίμ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει διαπίστευση και ως εκ τούτου άδεια παραμονής.
«Σε πολλά άρθρα του έριξε φως, με ισορροπημένο τρόπο, αλλά επικριτικό, στις καταχρήσεις και τα σφάλματα της κυβέρνησης, όπως κάνει κάθε καλός δημοσιογράφος», σημειώνει περαιτέρω το Spiegel.
«Η συμπεριφορά των τουρκικών αρχών μπορεί να μας οδηγήσει μόνον σε ένα συμπέρασμα, ότι ο ανταποκριτής μας είναι ανεπιθύμητος λόγω της δουλειάς του εκεί», καταλήγει η ανακοίνωση του περιοδικού.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Τουρκία, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε να ανανεώσει τη δημοσιογραφική άδεια των οκτώ από τους περίπου είκοσι Γερμανούς δημοσιογράφους που έχουν διαπίστευση.
Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο μυστικών συνομιλιών τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ και τον Νταβούτογλου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η Άγκυρα έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τις ενέργειες φίμωσης εναντίον του Τύπου και των εκπροσώπων του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιβολή εποπτείας στην – μέχρι πρότινος – αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ζαμάν.
Η αποχώρηση του ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού σημειώνεται την ώρα που η Μέρκελ έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της να υπογράψουν μια κατά πολλούς αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Οι επικριτές της συμφωνίας εκφράζουν φόβους ότι η ΕΕ υποκύπτει στον εκβιασμό της Άγκυρας και “κλείνει τα μάτια” στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της ενημέρωσης και της ελευθεροτυπίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Μέρκελ, η οποία θεωρείται αρχιτέκτονας του σχεδίου, διαβεβαίωσε ωστόσο χθες, μιλώντας στους Γερμανούς βουλευτές, ότι η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά τις αξίες της.
«Εξυπακούεται ότι απέναντι στην Τουρκία οφείλουμε να προτάξουμε τις πεποιθήσεις μας για την προστασία της ελευθεροτυπίας ή τη μεταχείριση των Κούρδων», σημείωσε η καγκελάριος, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να κάνουν «αναλογική» χρήση βίας κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό.
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν επιτίθετο εκ νέου κατά αυτών που θεωρεί συνεργούς της τρομοκρατίας -αιρετούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, διανοουμένους -μερικές ημέρες μετά την επίθεση καμικάζι στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε σήμερα η ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο PKK, τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK).