Οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν μία κοινή ομάδα δράσης, η οποία θα παρουσιάσει στις δύο κυβερνήσεις προτάσεις εντός έξι μηνών.
Να μοιραστούν τις γνώσεις τους για την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης και την αντιμετώπιση του εγχώριου βίαιου εξτρεμισμού συμφώνησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.
Οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν μία κοινή ομάδα δράσης, η οποία θα παρουσιάσει στις δύο κυβερνήσεις προτάσεις εντός έξι μηνών.
Ο κ. Κάμερον ανακοίνωσε επίσης πως η Βρετανία θα ρίξει περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης των τζιχαντιστών στο Ιράκ, πέρα από τα αεροσκάφη Reaper που ήδη χρησιμοποιούνται και τα Tornado που έχουν ως βάση το Ακρωτήρι της Κύπρου.
Ο Βρετανός ηγέτης είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του Λευκού Οίκου πως η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια «δηλητηριώδη και φανατική ιδεολογία», προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας που απαιτεί υπομονή.
Οι δύο χώρες θα αρχίσουν επίσης τη διεξαγωγή «παιχνιδιών πολέμου» στον κυβερνοχώρο, ώστε να βελτιωθεί η άμυνα κατά τρομοκρατών στο διαδίκτυο. Ωστόσο, ο κ. Ομπάμα εμφανίστηκε επιφυλακτικός έναντι του αιτήματος του κ. Κάμερον να υπάρξει συστηματική αποθήκευση και εξέταση του περιεχομένου ηλεκτρονικών επικοινωνιών υπόπτων τρομοκρατών μέσω των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών του διαδικτύου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι ατομικές ελευθερίες.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι η Βρετανία θα αποστείλει χίλιους πρόσθετους στρατιώτες στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης εν μέσω της έντασης που έχει δημιουργηθεί μετά την προσάρτηση τμήματος της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
Στη Βρετανία οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι υπάρχει έντονη ανησυχία κυρίως για την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα, με αποτέλεσα να εντείνονται οι περιπολίες αστυνομικών σε περιοχές με μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό.
Η αστυνομία εξήγγειλε παράλληλα την επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας των αστυνομικών που θεωρούνται στόχος.
Σε ερώτηση που δέχθηκε στην Ουάσινγκτον για το κατά πόσο επίκειται επίθεση επί βρετανικού εδάφους, ο κ. Κάμερον παρέπεμψε στο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας που είναι στην τέταρτη βαθμίδα στην κλίμακα συνολικά πέντε βαθμίδων, κάτι που σημαίνει πως μια επίθεση είναι «πολύ πιθανή».
Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τον Ντέιβιντ Κάμερον «σπουδαίο φίλο», ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός μίλησε για «συγγενική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών, με τις βρετανικές εφημερίδες να μιλούν για αναθέρμανση της «ειδικής σχέσης» Λονδίνου-Ουάσινγκτον.