Ο φόβος για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γράφει η γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt” σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένου, που παραπέμπουν στη χούντα συνταγματαρχών.
“Πριν από το δημοψήφισμα, ο φόβος του χάους ενισχύεται στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ξυπνά μνήμες από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967”, επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτοντας πως η αντιπολίτευση της Ελλάδας υπέστη σοκ από τις δηλώσεις του.
“Η αντιπολίτευση της Ελλάδας είναι σοκαρισμένη με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού. Στη χώρα υπάρχει φόβος για το αν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα κάνει χρήση βίας για να καταστείλει τυχόν ταραχές που μπορεί να ξεσπάσουν στη χώρα . Εκτός από τον φόβο, ξεχειλίζει και η οργή του Ελλήνων που περιμένουν στην ουρά των ΑTM καθημερινά για να λάβουν το ποσό των 60 ευρώ με τους συνταξιούχους να έχουν περιοριστεί στα 120 ευρώ”, σχολιάζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα και προσθέτει:
“Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος έσπευσε χτες να δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό. Η ελληνική αντιπολίτευση εμφανίστηκε σοκαρισμένη από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου που ξυπνούν μνήμες της 21ης Απριλίου του 1967”.
Spiegel
O ελληνικός στρατός βρυχάται, γράφει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” και εξηγεί τον συλλογισμό του:
“Αν και στην αρχή ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας , αρνήθηκε οποιαδήποτε μείωση στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας την τελευταία στιγμή απέστειλε πρόταση στους εταίρους αποδεχόμενος τις προτάσεις των δανειστών. Όμως για να μπορούν να εφαρμοστούν οι προτάσεις των πιστωτών , η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει σημαντικές περικοπές στον αμυντικό προυπολογισμό, αναφέρει το περιοδικό “Spiegel” και προσθέτει:
“Το βράδυ της Τετάρτης επικρατούσε αναταραχή στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας, με τον υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένο -το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση Τσίπρα- να εκφράζει την δυσφορία του , σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου του, μετά την διαρροή των προτάσεων που υποσχόταν η Ελλάδα στους δανειστές εξοικονόμηση χρημάτων, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, το 2016. Όταν άρχισαν να διαρρέουν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, προκάλεσαν την δυσφορία του υπουργείου Αμυνας με τον πρωθυπουργικό γραφείο να εκδίδει ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ότι δεν πρόκειται να γίνει μείωση των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας.