«Ησυχία πριν την καταιγίδα» θυμίζει η σιωπή των δανειστών για τις ελληνικές προτάσεις που απέστειλε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Παρά τις υποχωρήσεις και τα στενά χρονικά περιθώρια, οι δανειστές αναμένεται να απαντήσουν απόψε αν δέχονται τις θέσεις της κυβέρνησης και αν θα επιστρέψουν ως την Τετάρτη το αργότερο, για να κλείσει άμεσα η τρέχουσα αξιολόγηση και να ανοίξει η δρόμος για τα επόμενα βήματα προς την έξοδο από το υφιστάμενο μνημόνιο.
Παραμένει αμφίβολο όμως αν οι δανειστές θα πειστούν και οι πιθανότητες για να επιστρέψουν είναι ακόμη 51%-49%. Τυχόν άρνηση όμως εκ μέρους τους, θεωρείται πλέον από πολλούς στην κυβέρνηση «οιονεί εκβιασμός» και «γραμμή» ρήξης με την Αθήνα, προκειμένου να «δέσουν» τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.
Τυχόν καθυστέρηση πάντως εγκυμονεί κινδύνους και μεγαλύτερες δυσκολίες στην διαπραγμάτευση, καθώς ο χρόνος γίνεται πιεστικότερος για την Αθήνα. Επιπλέον, αναμένονται και τα νέα στοιχεία για τις εισπράξεις φόρων του Νοεμβρίου, που αν συνεχίσουν την πτωτική πορεία του περασμένου τριμήνου, τότε η Τρόικα θα μπορεί να πιέζει και για νέα μέτρα, ακόμα και για το 2014!
«Πηγή του κακού» θεωρείται η αβεβαιότητα στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η αναμονή υπαγωγής οφειλών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, που έχει ως αποτέλεσμα να αναβάλλουν πολλοί την πληρωμή των τρεχουσών οφειλών τους στην εφορία.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να μην δώσει στους όλα όσα ζητούν. Έως την τελευταία στιγμή, νέα μέτρα θα “μπαινοβγαίνουν” διαρκώς στη λίστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση κάνει ώρα μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% , ενώ έχει αποκλείσει πλήρως την περίπτωση κατάργησης της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Για να τα εξισορροπήσει αυτά, προτείνει αύξηση ΦΠΑ στον Τουρισμό, από 6,5% σε 13%, όπως ίσχυε προ διετίας και αφού ο κλάδος των ξενοδοχείων είναι από τους ελάχιστους που παρουσιάζει άνοδο μέσα στην κρίση. Επιπλέον θα υπάρξουν εξοικονομήσεις σε συντάξεις, ΕΚΑΣ, δημόσιο.
Μένει όμως να φανεί αν πείστηκαν έτσι οι δανειστές ή θα πιέσουν για ακόμα περισσότερα. Σύμφωνα με πηγες, στο «πακέτο μέτρων» που προσφέρει στην Τρόικα η κυβέρνηση για να επιστρέψει στην Αθήνα, έχουν προστεθεί τα εξής μέτρα:
– Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%.
– «Πάγωμα» των συντάξεων την διετία 2016-2017
– Αύξηση στα 20 χρόνια (από 15) των ελάχιστων ετών ασφάλισης για να λάβουν σύνταξη οι γεννηθέντες από το 1975 και μετά
– Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο)
– Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ.
– Μείωση του εισαγωγικού μισθού για πρωτοδιοριζόμενους στο δημόσιο από 1/1/2015
– Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών (έναρξη πιλοτικής εφαρμογής του νέου μισθολογίου) και στη συνέχεια για όλους από 1.1.2015, με αντικατάστασή της από το «μπόνους» αποδοτικότητας.
– Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών στο δημόσιο
Ωστόσο, αν χρειαστεί, ίσως κάνει ξανά και κάποιες αλλαγές στη νέα ρύθμιση στην εφορία. Δεν θέλει όμως να πέσει κάτω από τον «μαγικό αριθμό» των 100 δόσεων που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, αλλά εξετάζει «διορθώσεις», όπως να τεθούν περιουσιακά κριτήρια και να αποκλειστούν από τις δόσεις όσοι χρωστούν μεν πολλά, αλλά έχουν να πληρώσουν. Την τύχη του μέτρου θα κρίνει η είσπραξη των φόρων του Νοεμβρίου. Αν στις αρχές Δεκεμβρίου φανεί πως η ρύθμιση είχε ως συνέπεια ακόμα μεγαλύτερες απώλειες εσόδων και η «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο, τότε η Τρόικα θα επανέλθει δριμύτερη, ζητώντας κατάργηση της ρύθμισης ή επαναφέροντας ξανά θέμα κατάργησης τα έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.