Δεν τίθεται πλέον απειλή από το καθεστώς Άσαντ συνεπώς και οι υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει το 2013 ως μέλη του ΝΑΤΟ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας. Η απειλή σε αυτήν την περιοχή που συγκλονίζεται από τις κρίσεις είναι πλέον διαφορετικής φύσης, λέει το Βερολίνο, αναφερόμενο στο ISIS.
H Ουάσιγκτον και η Άγκυρα ανακοίνωσαν σήμερα, Κυριακή, ότι τον Οκτώβριο αποσύρονται οι δύο αμερικανικές συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Πάτριοτ που έχουν αναπτύξει στην νοτιοανατολική Τουρκία από την αρχές του 2013 με εντολή του ΝΑΤΟ, προκειμένου να προστατεύσουν την χώρα από ενδεχόμενες επιθέσεις με πυραύλους από τη Συρία.
Οι συστοιχίες αυτές «θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ προκειμένου να γίνουν κρίσιμες εργασίες εκσυγχρονισμού τους» επισημαίνεται σε ένα κοινό δελτίο τύπου της τουρκικής και αμερικανικής κυβέρνησης το οποίο εξέδωσε το Πεντάγωνο.
Οι ΗΠΑ και η Τουρκία διευκρινίζουν στο σχετικό δελτίο τύπου ότι οι συστοιχίες των πυραύλων Πάτριοτ και το προσωπικό που τις χειρίζεται (περίπου 320 στρατιωτικοί) ενδέχεται να αναπτυχθούν εκ νέου στο πεδίο «σε διάστημα μίας εβδομάδας», εφόσον καταστεί αναγκαίο.
«Πρόκειται για μία απόφαση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού» υπογράμμισε αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Εξάλλου και η γερμανική κυβέρνηση – που έχει επίσης αναπτύξει δύο συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ στην περιοχή – ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να τους αποσύρει, εκτιμώντας ότι «η απειλή σε αυτήν την περιοχή που συγκλονίζεται από τις κρίσεις είναι πλέον διαφορετικής φύσης»:
«Προέρχεται από (την οργάνωση) Ισλαμικό Κράτος» εξήγησε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν.
Οι πύραυλοι Πάτριοτ αναπτύχθηκαν το 2013 από το ΝΑΤΟ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, που ανησυχούσε για μια ενδεχόμενη επίθεση από τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.