SelectedΔιεθνή

ΗΠΑ: Προγράμματα αντιμετώπισης των τζιχαντιστών από τον Λευκό Οίκο

2F294E4B6E206C5AE123F52FFE2D441C.jpg“Σήμερα, λιγοστές απειλές είναι περισσότερο επείγουσες από την απειλή που συνιστά ο βίαιος εξτρεμισμός”, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ

Προγράμματα, προληπτικού χαρακτήρα, που έχουν ως στόχο να αποτραπούν νεαροί με ριζοσπαστικές απόψεις από το να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών που δρουν στη Συρία και το Ιράκ εγκαινίασε σήμερα Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Για την επιτυχία τους προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων από διάφορους φορείς και θεσμούς της χώρας.

“Σήμερα, λιγοστές απειλές είναι περισσότερο επείγουσες από την απειλή που συνιστά ο βίαιος εξτρεμισμός”, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα με το οποίο ανακοίνωνε την έναρξη του προγράμματος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Λευκός Οίκος και άλλες υπηρεσίες ξεκινούν μία σειρά από πιλοτικά προγράμματα ώστε να συνεργαστούν οι τοπικές αρχές, αξιωματικοί των αρχών επιβολής του νόμου και άλλοι αξιωματούχοι με στόχο την ανάπτυξη μίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της απειλής, είπε ο υπουργός.

Ενώ τα υπάρχοντα προγράμματα είναι επικεντρωμένα στις τοπικές αρχές, τα νέα προγράμματα θα αφορούν και καθηγητές, εκπροσώπους του χώρου ψυχικής υγείας και επαγγελματίες των κοινωνικών υπηρεσιών που θα παράσχουν μεγαλύτερη στήριξη και θα αναπτύξουν τρόπους για τον εντοπισμό πιθανών εξτρεμιστών, είπε ένας αξιωματούχος που γνωρίζει για το πρόγραμμα.

Ο στόχος είναι να γίνεται παρέμβαση προτού τα άτομα αυτά ριζοσπαστικοποιηθούν, λέει ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι αρχές επιβολής του νόμου υποστηρίζουν ότι παρόμοιες προσπάθειες στέφθηκαν με επιτυχία όσον αφορά την καταπολέμηση των βίαιων συμμοριών, για παράδειγμα, μέσω της εκπαίδευσης καθηγητών και εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έθεσε την αποτροπή των ακραίων Αμερικανών από την ένταξή τους σε οργανώσεις που συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις, ως κύριο στόχο του σχεδίου του κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο περιλαμβάνει και την στρατιωτική εκστρατεία για την ολοκληρωτική καταστροφή τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μέχρι και 15.000 ξένοι μαχητές δρουν στη Συρία, περιλαμβανομένων 3.000 δυτικών, ανάμεσά τους και περίπου 100 Αμερικανοί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να ζητήσει από τις χώρες μέλη να εμποδίσουν την στρατολόγηση ξένων μαχητών με τη θέσπιση στοχευμένων νόμων, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα.

You may also like

More in Selected