Διεθνή

ΗΠΑ: Τα ΜΜΕ απέφυγαν την αναπαραγωγή των σκίτσων του Charlie μετά την αιματηρή επίθεση

4827CD0B220B16CABE5A6ADD2ABADAFE.jpgΠλην των ιστοσελίδων Daily Beast και Slate. Την ίδια πρακτική ακολούθησαν και ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ

Αυτολογοκρισία, νίκη της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού και ασέβεια στους 12 νεκρούς του μακελειού στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, ή σεβασμός στα πιστεύω 2 δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων;

Ο λόγος για τη στάση των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών οργανισμών στις ΗΠΑ, που την Τετάρτη αρνήθηκαν να αναδημοσιεύσουν ή να προβάλουν τα  σατιρικά σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ έπειτα από το λουτρό αίματος στο εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό.

Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Daily Beast και Slate ωστόσο αναδημοσίευσαν τα επίμαχα σκίτσα, αλλά άλλες αμερικανικές εκδόσεις και οργανισμοί, περιλαμβανομένων των New York Times, Wall Street Journal και των πρακτορείων Reuters και Associated Press αποφάσισαν περί του αντιθέτου. Ορισμένα μέσα υποστήριξαν ότι οι οδηγίες που έχουν είναι να αποφεύγουν τη δημοσίευση εικόνων ή άλλου υλικού με στόχο την προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος.

enhanced-26515-1420648422-14.png
O αρχισυντάκτης και σκιτσογράφος του περιοδικού Stephane Charbonnier

“Έπειτα από προσεκτική εξέταση, οι επικεφαλής των Times αποφάσισαν ότι η περιγραφή των επίμαχων σκίτσων θα παρείχε στους αναγνώστες επαρκείς πληροφορίες για να κατανοήσουν τη σημερινή είδηση”, δήλωσε χθες μέσω email η εκπρόσωπος του οργανισμού στον οποίο ανήκει η New York Times, η Ντανιέλ Ρόαντς Χα, αναφερόμενη στην επίθεση στο Παρίσι.

Ο εκδότης της Philadelphia Inquirer Μπιλ Μάριμοου δήλωσε στο Ρόιτερς: “Δεν θα αναδημοσιεύσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τα σκίτσα. Δεν τίθεται δίλημμα ανάμεσα στο να προσβάλλεις δεκάδες εκατομμύρια μουσουλμάνους και να περιγράψεις κάτι με λέξεις”.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press έχει πάγια πολιτική την μη αναπαραγωγή προκλητικών εικόνων, όπως δήλωσε και στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπός του Πολ Κόλφορντ.

enhanced-buzz-6776-1420649448-9.jpg
Αντί “μωσαϊκού” στη φωτογραφία επελέγη και η λύση να περικοπεί κατά πολύ ώστε να μη φαίνεται στο σκίτσο 

Μάλιστα, το Associated Press ανακοίνωσε ότι επεξεργάστηκε μία φωτογραφία του 2012 του Στεφάν Σαρμπονιέ, του διευθυντή του “Charlie Hebdo” ο οποίος είναι μεταξύ των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης, ώστε να μη διακρίνεται το σκίτσο με τον Μωάμεθ στο εξώφυλλο του περιοδικού που κρατάει στα χέρια του.

Η κάλυψη της είδησης από την Wall Street Journal περιελάμβανε την αναδημοσίευση ορισμένων από τα προκλητικά σκίτσα της Charlie Hebdo, κάποια εκ των οποίων διακωμωδούν θρησκείες, περιλαμβανομένου του Ισλάμ, αλλά κανένα από αυτά δεν απεικονίζει τον Μωάμεθ.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζέραρντ Μπέικερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέσω email ότι “οι δημοσιογράφοι μας ανά τον κόσμο είναι ταγμένοι στο ρεπορτάζ και στη δημοσιοποίηση της είδησης εξηγώντας το περιεχόμενό της και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό παρά τα σημερινά φρικτά γεγονότα. Και κάνοντας αυτό, τασσόμαστε καθημερινά στις κεντρικές αξίες της ελευθερίας του Τύπου”.

Την ίδια πρακτική ακολούθησαν όμως και ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ, προεξάρχοντος της εφημερίδας Daily Telegraph.

You may also like

More in Διεθνή