Διεθνή

ΗΠΑ: Υπό την σκιά των διαρροών ξεκινά το συνέδριο των Δημοκρατικών

58CC82F38A4D28753FDF3528B53B2BCE.jpgH πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος παραιτήθηκε την Κυριακή, μετά το ζήτημα που προκλήθηκε με διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και σε μια προσπάθεια ν’ αποφευχθεί το ενδεχόμενο έντασης, με τους υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς.

Ξεκινά σήμερα το κεντρικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο αναμένεται ότι θα εκλέξει επίσημα τη Χίλαρι Κλίντον ως προεδρική υποψήφια για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος παραιτήθηκε την Κυριακή, μετά το ζήτημα που προκλήθηκε με διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και σε μια προσπάθεια ν’ αποφευχθεί το ενδεχόμενο έντασης, με τους υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς.

Η προεκλογική διαμάχη ανάμεσα στον Μπέρνι Σάντερς και τη Χίλαρι Κλίντον αναζωπυρώθηκε την Παρασκευή με τη διαρροή 19.000 ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, που επιβεβαίωσαν την κριτική που ασκούσε ο Σάντερς στην ηγεσία του κόμματος για προνομιακή μεταχείριση της Χίλαρι Κλίντον κατά τον προεκλογικό αγώνα.

Πλήγμα για την ενότητα

Σε ανακοίνωση της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη του στόχου των Δημοκρατικών, προκειμένου η Χίλαρι Κλίντον να εισέλθει στο Λευκό Οίκο, είναι η παραίτησή της μετά τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου. Την παραίτησή της είχε απαιτήσει νωρίτερα ο Μπέρνι Σάντερς.

Το ζήτημα που προκλήθηκε έπληξε την εικόνα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ από την άλλη μεριά γίνονταν προσπάθεια να παρουσιαστεί μια ενωτική εικόνα, σε αντίθεση με τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες που είχε ως αποτέλεσμα ια τους Ρεπουμπλικάνους η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματος.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα διέρρευσαν την Παρασκευή από τα WikiLeaks αποκάλυψαν ότι στελέχη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών αναζητούσαν τρόπους να υποβαθμίσουν την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε ο Μπέρνι Σάντερς, βασικός συνυποψήφιος της Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς δήλωσε ότι η Βάσερμαν Σουλτς έλαβε τη σωστή απόφαση για το μέλλον του Δημοκρατικού Κόμματος. “Η ηγεσία του κόμματος, πρέπει να είναι πάντα αμέτοχη στην διεξαγόμενη προεκλογική εκστρατεία, συμπεριφορά που δεν υιοθετήθηκε στον προεκλογικό αγώνα του 2016,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς.

Η κεντρική διάσκεψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Κλίβελαντ χαρακτηρίστηκε από σοβαρές απουσίες ηγετικών κύκλων του κόμματος, αλλά και την απόφαση του Τεντ Κρουζ να μη στηρίξει επίσημα την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας το κλίμα πολιτικής αμφισβήτησης που καλλιέργησε η προεκλογική εκστρατεία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ

Η κατάσταση έντασης στους Δημοκρατικούς επισκίασε τις προετοιμασίες στη Φιλαδέλφεια για την ανάδειξη της Κλίντον ως προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, καθώς θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα εκλεγεί προεδρική υποψήφια στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Οι εργασίες του τετραήμερου κεντρικού συνεδρίου θ’ αρχίσουν σήμερα με καλά νέα για την Κλίντον, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times”, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ θα υποστηρίξει επίσημα την υποψηφιότητά της στη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στο συνέδριο. Ο Μπλούμπεργκ θα τονίζει ότι η Κλίντον αποτελεί την καλύτερη επιλογή ψήφου για τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους κατά την περίοδο που διανύουμε.

Η απογοήτευση του Σάντερς

Η 68χρονη Κλίντον και ο 74χρονος Σάντερς ανεξάρτητος γερουσιαστής από το Βερμόντ πραγματοποίησαν μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία, με τον Σάντερς να έχει καταγγείλει ανοιχτά κι επίσημα την προνομιακή μεταχείριση της ηγεσίας του κόμματος προς την υποψηφιότητας της Κλίντον.

Ο ίδιος περιγράφει πολιτικά τον εαυτό του ως Σοσιαλδημοκράτη, προσελκύοντας τους νέους ψηφοφόρους με τις εξαγγελίες του να ελέγξει τη Wall Street, αλλά και να εξαλείψει την ανισότητα των εισοδημάτων.

Ο Σάντερς έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος έναντι της υποψηφιότητάς του, ενώ η πολιτική αντίδραση του ίδιου και των υποστηρικτών του, εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στη διεξαγωγή της κεντρικής συνόδου των Δημοκρατικών.

“Δεν είμαι σοκαρισμένος. Είμαι απογοητευμένος,” δήλωσε ο Σάντερς για την υπόθεση της διαρροής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων νωρίς χθες το πρωί στην εκπομπή “This Week,” του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Το πολιτικό διακύβευμα

Καθώς σήμερα ξεκινούν οι εργασίες του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια, η αποκάλυψη του περιεχομένου των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που διέρρευσαν ενεργοποιεί μία πάγια ανησυχία των ηγετικών κύκλων του κόμματος αναφορικά με τους οπαδούς του Μπέρνι Σάντερς, αλλά και τη στάση που αυτοί θα τηρήσουν στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Ο ίδιος ο γερουσιαστής από το Βερμόντ θα πρέπει πέρα από την απογοήτευσή του να αισθάνεται αρκετά δικαιωμένος, καθώς είχε θίξει το ζήτημα της άνισης (πολιτικά) μεταχείρισής του έναντι της Κλίντον από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, αρκετές φορές στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Παράλληλα, έδινε έμφαση μέσω των καταγγελιών του αυτών, στο “συστημικό” προσανατολισμό της προεδρικής υποψηφιότητας της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, έναντι του δικού του “αντισυστημικού” πολιτικού στίγματος.
Στο επίπεδο της πολιτικής στρατηγικής και πέραν από την απογοήτευσή του, οι αποκαλύψεις ενισχύουν τις θέσεις και τα πολιτικά ερείσματα του Σάντερς στη διεξαγωγή του τετραήμερου συνεδρίου, κι ως προς το βασικό πολιτικό του στόχο, να έχει λόγο στη διαμόρφωση της ιδεολογικής πλατφόρμας των Δημοκρατικών, αλλά ακόμη και στο διορισμό προσώπων στο ενδεχόμενο μιας προεδρικής διακυβέρνησης υπό τη Χίλαρι Κλίντον.
Γίνεται φανερό λοιπόν ότι οι εξελίξεις στο συνέδριο που αρχίζει σήμερα θα είναι δυναμικές και διεκδικητικές από την πλευρά του Μπέρνι Σάντερς που θα προσπαθήσει να μετατοπίσει προς τα αριστερά το πολιτικό βάρος των επιλογών πολιτικής που θα κάνουν οι Δημοκρατικοί, με τη Χίλαρι Κλίντον να περνάει (εσωκομματικά) σε θέση άμυνας.
Σε υψηλό διακύβευμα για τους Δημοκρατικούς αναδεικνύεται η ενότητα του κόμματος, ως στρατηγικό προεκλογικό πλεονέκτημα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων.

You may also like

More in Διεθνή