Τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας γνωρίζουν ότι στο κοινοβουλευτικό πενθήμερο που ξεκινά αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα θα αναπτυχθούν συνθήκες σφοδρής πολιτικής θύελλας καθώς έχει προγραμματιστεί η ενεργοποίηση όλων των «πυρηνικών όπλων» που διαθέτει η αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό καλεντάρι -και εφόσον αυτό δεν ανατραπεί από τις εξελίξεις-, από αύριο, Τρίτη έως ενδεχομένως το επόμενο Σαββατοκύριακο η Ολομέλεια θα μετατραπεί σε απέραντο κινηματογραφικό στούντιο με τους βουλευτές να συγκρούονται με αποκλειστικό θέμα τα Τέμπη στις συζητήσεις για τη συγκρότηση Προανακριτικής, την προ ημερησίας διατάξεως μάχη των πολιτικών αρχηγών και την πρόταση δυσπιστίας.
Ηδη οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να ερμηνεύσουν τις διαδηλώσεις των πολιτών ως ευθεία αμφισβήτηση αποκλειστικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Οι Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης ζήτησαν εκλογές, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για νέα Μεταπολίτευση παρομοιάζοντας τα συλλαλητήρια με την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Παράλληλα, έντονος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί και στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο αντίδρασης και αποκλιμάκωσης. Πάντως, για την ώρα δεν παρατηρούνται ομαδοποιήσεις και ζυμώσεις, ωστόσο το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να συζητηθεί η κατάθεση αιτήματος για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Προανακριτική
Η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για διενέργεια προανακριτικής έρευνας για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου εισάγεται στην Ολομέλεια αύριο Τρίτη, εκτός κι αν υπάρξει ανατροπή του προγραμματισμού με ενδεχόμενη απόσυρση του αιτήματος ώστε να επανακατατεθεί ενισχυμένο ως προς τα αδικήματα ή ακόμα και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Σε κάθε περίπτωση, επί της αρχής η κυβέρνηση σχεδιάζει να τηρήσει την ίδια στάση που κράτησε σε όλα τα αντίστοιχα αιτήματα της τελευταίας εξαετίας και θα εκπροσωπηθεί από έναν υπουργό, πιθανότατα τον κ. Μάκη Βορίδη.
Ως προς την ποινική ουσία της πρότασης και των καταγγελιών της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης των ευθυνών της σιδηροδρομικής τραγωδίας που οδήγησε στον θάνατο 57 επιβατών, ο υπουργός Επικρατείας αναμένεται να επικαλεστεί στοιχεία των δικαστικών ερευνών, αλλά και τα ευρήματα του πορίσματος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών & Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), σύμφωνα με τα οποία οι υπουργοί βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας ως παρατηρητές και όχι εντολείς ενεργειών.
Η κυβέρνηση, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει τη συγκρότηση της επιτροπής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδέχεται το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.
Η δεδομένη θετική ψήφος της «γαλάζιας» Κ.Ο., σε συνδυασμό με την εκπεφρασμένη θετική στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δημιουργεί συνθήκες ομοφωνίας για την έγκριση και σύσταση της επιτροπής, πρόεδρος της οποίας προαλείφεται ο βουλευτής Κεφαλληνίας Παναγής Καππάτος.