Ο Νεοδημοκράτης

Η έκπληξη Μητσοτάκη με την επιστολική ψήφο -Πώς θα ψηφιστεί στη Βουλή, τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Τον απόλυτο αιφνιδιασμό πέτυχε ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωση στο υπουργικό συμβούλιο της θέσπισης του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αλλά και τις εθνικές εκλογές εφόσον στην δεύτερη περίπτωση επιτευχθεί η αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτεί το Σύνταγμα.

Τα πράγματα είναι πιο απλά όσον αφορά τις κάλπες για την Ευρωβουλή καθώς αρκεί η αυξημένη πλειοψηφία στην Βουλή για να ισχύσει άμεσα, όπως είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που κατάφερε να κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό την σχετική ανακοίνωση. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ψηφιστεί το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου και στόχος είναι να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και από τα άλλα κόμματα ώστε να υπάρξει ένα κοινό μήνυμα προς τους πολίτες για την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.

Επιστολική ψήφος για ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα

Την διάθεση να ισχύσει και στην Ελλάδα ένα μέτρο που είναι κανόνας εδώ και πολλά χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχε εκφράσει ο κ. Μητσοτάκης ήδη από το 2019, ωστόσο οι αντιδράσεις που υπήρχαν τότε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης φρέναραν την σχετική πρωτοβουλία προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να βρεθούν οι 200 ψήφοι προκειμένου να θεσπιστεί η δυνατότητα να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τώρα κρίθηκαν πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση ένα βήμα παρακάτω και να φέρει την μεταρρύθμιση. Οι συζητήσεις έγιναν σε έναν πολύ στενό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου και τις λεπτομέρειες γνώριζαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος που ανέλαβαν να επεξεργαστούν το νομικό και τεχνικό πλαίσιο της διαδικασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα είναι πρακτικό για τους πολίτες και ταυτόχρονα θα διαθέτει όλες τις δικλείδες ασφαλείας που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι πρώτες συζητήσεις έγιναν στις αρχές Νοεμβρίου και τρεις εβδομάδες αργότερα όλα ήταν έτοιμα προκειμένου να γίνουν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.

Οι διευκολύνσεις που φέρνει η θέσπιση της επιστολικής ψήφου
Η διαρκώς μειούμενη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες όπως αποτυπώθηκε πρόσφατα και στις κάλπες για την αυτοδιοίκηση αποτελεί πεδίο προβληματισμού για την κυβέρνηση και ευρύτερα το πολιτικό σύστημα. Επίσης, οι εθνικές εκλογές του Ιουλίου έφεραν στο προσκήνιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εποχικά εργαζόμενοι για να ψηφίσουν, κάτι που αναγνωρίστηκε από όλα τα κόμματα. Με την θέσπιση της επιστολικής ψήφου διευκολύνονται στην άσκηση του δικαιώματος και ασθενείς, άτομα με αναπηρία, υπερήλικες, μαθητές που στις 9 Ιουνίου θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και βέβαια οι όσοι κατοικούν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου. Έτσι, «διευρύνεται» το εκλογικό σώμα, υπό την έννοια ότι η επιστολική ψήφος αποτελεί ένα «εργαλείο» για να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά αδυνατούν να βρεθούν την ημέρα των εκλογών στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι για να ασκήσουν το δικαίωμα τους.

Θετικές δηλώσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Θετικά καταγράφονται από το Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν με την επιστολική ψήφο και συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τονίζουν ότι η διαδικασία που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνει τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη και διασφαλίζεται πλήρως η ακεραιότητα της διαδικασίας και η μυστικότητα της ψήφου. Έτσι, συμπληρώνουν δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να υπαναχωρήσουν από την επί της αρχής συμφωνίας τους με την μεταρρύθμιση. Αυτό αποτελεί μία κρίσιμη παράμετρο διότι για να ισχύσει στις εθνικές εκλογές απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία στην Βουλή, δηλαδή 200 ψήφοι.

You may also like