Σάλος από τους νέους απίστευτους διαλόγους που αποκάλυψε η εφημερίδα «Παραπολιτικά»: Ο πρώην υπουργός Αμυνας ζητάει μπροστά στον Τσίπρα να συλλάβουν δημοσιογράφους και ο Παπαγγελόπουλος αποκαλεί τη σύζυγο του κυβερνητικού εταίρου «σούργελο»
Διάλογοι που θυμίζουν «αφεντικά» και «σικάριος» από γνωστές σειρές του Netflix. Χαρακτηρισμοί όπως «σούργελο» και «καριόλα» που συνηθίζονται σε συνοικιακά μπαρ και καφετέριες. Αλληλοκαρφώματα και μπινελίκια πάντα με απαραίτητο συνοδευτικό τη λέξη «μαλάκας», που τελικά φαίνεται ότι θα αναγορευτεί στο απόλυτο must στις κουβέντες των Συριζαίων. Και όλα αυτά στην καρδιά της κρατικής εξουσίας, μέσα στο γραφείο του πρωθυπουργού, και μάλιστα παρουσία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Ολα αυτά και άλλα δυσώδη περιέχονται σε συνομιλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο και δημοσιεύτηκαν το Σάββατο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Το θέμα της συνομιλίας αφορά την καταδίωξη των δημοσιογράφων Γιάννη Κουρτάκη και Π. Τζένου από τις αστυνομικές αρχές κάτω από τις εντολές του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και της συζύγου του, δικηγόρου Ελενας Τζούλη, η οποία φέρεται να λειτουργεί ως συντονίστρια των «καταδρομικών» επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Στη συζήτηση που ακολουθεί μεταξύ του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης και του Π. Τζένου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ανοίγει την καρδιά του και μιλάει έξω από τα δόντια. Τόσο πολύ που τελικά να μπερδεύεσαι αν παρακολουθείς συνομιλία υπουργού ή ανθρώπων του υποκόσμου εν ώρα υπηρεσίας.
Ο διάλογος ξεκινάει ελαφρολαϊκά με το «αεράτο» και «μάγκικο» ύφος του υπουργού. Ο κ. Παπαγγελόπουλος αρνείται στον δημοσιογράφο ότι καταδέχεται να μιλάει με τη σύζυγο του Πάνου Καμμένου, Ελενα Τζούλη, και μάλιστα με εκφράσεις που δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλη κομψότητα: «Δεν μιλάω εγώ με το σούργελο», του τονίζει. «Με τον ίδιο (εννοεί τον Καμμένο). Κι αυτό δεν προκαλώ εγώ, όποτε μου κολλάει». Αφού λοιπόν ξεμπέρδεψε με το «σούργελο», ο Δ. Παπαγγελόπουλος πάει σε πιο σκληρή ατζέντα, στον άνδρα του «σούργελου», δηλαδή στον ίδιο τον Π. Καμμένο.
Περιγράφει συνάντηση στο γραφείο του πρωθυπουργό μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του ίδιου. «Και την ώρα που τα λέω αυτά μπουκάρει ο Καμμένος μέσα», του λέει.
Συζητούν τα της σύλληψης Κουρτάκη – Τζένου, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ο Καμμένος δεν είναι ιδιαίτερα πειστικός, σύμφωνα πάντα με την περιγραφή του Δ. Παπαγγελόπουλου: «Καταλαβαίνει παρόλο το μεθύσι του ότι έχω δίκιο», προσθέτει.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Αλ.Τσίπρα στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ. Παπαγγελόπουλος περιγράφει πώς «μπουκάρει ο Καμμένος μέσα» – και μάλιστα μεθυσμένος
Αν λοιπόν τα όσα διηγείται ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ακριβή, προκύπτουν τα εξής: ένας υπουργός δεν μπαίνει, αλλά «μπουκάρει» στο γραφείο του πρωθυπουργού μεθυσμένος, παρότι η ώρα είναι 11 το πρωί και την πέφτει χοντρά σε έναν άλλο συνάδελφό του υπουργό για τον χειρισμό μιας υπόθεσης, την παρακολούθηση και τη σύλληψη δύο δημοσιογράφων, τον οποίο κατηγορεί ανοιχτά για ολιγωρία.
Εδώ πάμε στο κρεσέντο. «Του λέω “τι λες, ρε μαλάκα, εγώ ούτε ξέρω για την υπόθεση”. Μου λέει “απόδειξέ το ότι μου λές αλήθεια. Πάρε τώρα τον Ζαγοραίο μπροστά μου και δώσε του εντολή να τους γαμήσει”».
Ενας διάλογος που πέρα από το στοιχείο της κωμωδίας, ο ένας μεθυσμένος και ο άλλος να του λέει «τι λες, ρε μαλάκα;», είναι σοκαριστικός. Γιατί έγινε μπροστά σε έναν πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται ούτε ταράχτηκε, ούτε τους πέταξε με τις κλωτσιές έξω από το γραφείο και τους δύο.
Δείγμα ότι η θεσμική τάξη, η δημοκρατική νομιμότητα, αλλά και όλοι οι κανόνες της ευπρέπειας ήταν έννοιες καταργημένες στο περίεργο τριτοκοσμικό μοντέλο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλωστε, για ποια ευπρέπεια μιλάμε όταν ένας υπουργός αποκαλεί τη σύζυγο άλλου υπουργού «σούργελο»; Και για να το διανθίσει προσθέτει το «καργιόλα» στη συνέχεια, μεταφέροντας μια κουβέντα που του είχε πει κορυφαίος δικαστικός λειτουργός («Και ο Ζαγοραίος μέχρι να κόψουμε τις επικοινωνίες μού έλεγε: “Hρθε η καριόλα, πλακωθήκαμε, αυτά, εκείνο, το άλλο”»).
Περιβόλι ο Μίμης και ανεξάντλητος στους χαρακτηρισμούς και στις αφηγήσεις. Ακόμη και για τους Συριζαίους συναδέλφους του πάντα τα καλύτερα λόγια είχε να πεί. Το «τεμπέληδες» μάλλον ήταν το λιγότερο στο αστείρευτο ρεπερτόριό του. «Εγώ ξυπνάω νωρίς το πρωί. Οι Συριζαίοι ξυπνάνε 10, 11, πάνε στη Βουλή στις 12, κάθονται μέχρι το πρωί, έτσι». Για όλους είχε μια καλή κουβέντα ο Μίμης.
Η εμπλοκή του ζευγούς Καμμένου
Πάντως το νέο υλικό εμπλουτίζει τα όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας όλη την προηγούμενη εβδομάδα και φωτίζουν τον ρόλο Καμμένου και κυρίως της συζύγου του Ελένης Τζούλη σε ρόλο συντονίστριας «καταδρομικών» επιχειρήσεων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. για την παρακολούθηση και τη σύλληψη των δημοσιογράφων Γ. Κουρτάκη και Π.Τζένου.
Η διερεύνηση ενός πολυσχιδούς σκανδάλου διαφθοράς στα σπλάχνα της Ελληνικής Αστυνομίας από την ΕΥΠ είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένας βαρύς φάκελος (40.000 σελίδων) με πολιτικές προεκτάσεις.
Η υπόθεση, εκτός από νονούς της νύχτας και επίορκους αστυνομικούς, περιλαμβάνει και το ζεύγος Πάνου Καμμένου και Ελενας Τζούλη την περίοδο που ο πρώτος ήταν κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Αμυνας. Η εμπλοκή τους προκύπτει κυρίως από συνομιλίες με τον δολοφονηθέντα πρώην αξιωματικό Σπύρο Παπαχρήστο που έχουν καταγραφεί.
Τη δίωξη δημοσιογράφων απαιτούσαν ο πρώην υπουργος Αμυνας Πάνος Καμμένος και η συζύγός του Ελενα Τζούλη,η οποία φέρεται να λειτουργεί ως συντονίστρια των «καταδρομικών» επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Τα διάφορα αιτήματα του υπουργού μεταφέρονταν και μέσω της γραμματέως της συζύγου Καμμένου προς το υπουργείο Αμυνας, όπου και «υλοποιούνταν άμεσα». Αμεση ήταν και η δράση των αξιωματικών, όπως απαιτούσε η Ελενα Τζούλη, «καθοδηγώντας» τους για τη σύλληψη δημοσιογράφων.
Σε διάλογο που έχουν καταγράψει οι κοριοί της ΕΥΠ, ο τότε Αττικάρχης Χρήστος Παπαζαφείρης δίνει εντολές στον υποδιευθυντή του Τμήματος Εκβιαστών Γιώργο Γκρίζη να γίνει η σύλληψη. Ο τελευταίος εξηγεί ότι δεν πρόκειται για εκβιασμό, αλλά για συκοφαντική δυσφήμηση. «Ηταν επιθυμία να έρθει εδώ, γιατί ήταν δυσαρεστημένοι την άλλη φορά με την Κρατική», ξεκαθαρίζει. «Και μου λέει εδώ πέρα ότι πρέπει να μείνει πάρα πολύ κλειστό, καταλαβαίνεις, γιατί μας πήρε και μας σήκωσε».
Ενας ακόμα βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. φιγουράρει στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Οι κοριοί της ΕΥΠ τον «πιάνουν» να συνομιλεί με τον μετέπειτα δολοφονηθέντα με καλάσνικοφ (18 σφαίρες) Δημήτρη Μάλαμα για τη διαμεσολάβησή του σε διαγωνισμούς τροφοδοσίας των hot spots, για τη λειτουργία του Καφενείου της Βουλής και άλλα. Προκύπτει δηλαδή ένας παρακρατικός μηχανισμός που επιχειρούσε να διεισδύσει στα κυβερνητικά κλιμάκια για υψηλού επιπέδου ρουσφέτια.
Μέσα σε αυτό το κλίμα διεξήχθη η έρευνα της ΕΥΠ για τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Αστυνομία που ενέπλεκαν τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημερώθηκαν μέσω 70σέλιδης αναφοράς της ΕΥΠ, η οποία και υπεβλήθη τον Δεκέμβριο του 2016 στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Στη σελίδα 38 αυτής της αναφοράς συναντάει κανείς τη φράση: «… μετά την ενημέρωση του κ. πρωθυπουργού και του κ. προέδρου της Βουλής από την Υπηρεσία μας, ο βουλευτής καλεί εκ νέου τον Μάλαμα και του αναφέρει για τη διαρροή που υπάρχει στη δράση τους». Κοινώς, η ενημέρωση διέρρευσε και οι διάλογοι μεταξύ των πολιτικών προσώπων και των επιχειρηματιών της νύχτας σταματούν.
Η κόντρα με τον Ρουμπάτη
Εκτός όλων των άλλων, η υπόθεση αυτή επαναφέρει μία συνύπαρξη, η οποία εξαρχής αποδείχθηκε εκρηκτική. Το τρίγωνο Τσίπρας – Καμμένος – Ρουμπάτης ταλανίστηκε από τη μετωπική σύγκρουση των δύο τελευταίων, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η δημιουργία δύο αντιτιθέμενων πόλων εξουσίας εντός της κυβέρνησης.
Ο Γιάννης Ρουμπάτης αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για την ηγεσία της ΕΥΠ. Το πρόβλημα προέκυψε όταν ο τότε επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Αμυνας επιχείρησε να συγκροτήσει μια δεύτερη παράλληλη ΕΥΠ, με κορμό την υπάρχουσα υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ.
Το όραμα αυτό περιγράφεται και από τον ίδιο τον δολοφονηθέντα πρώην αξιωματικό Σπύρο Παπαχρήστο, ο οποίος, απευθυνόμενος στη σύζυγο Καμμένου λέει: «Κάποια στιγμή εγώ του είπα του Πάνου να ζητήσει από τον πρόεδρο (Τσίπρα) να γίνει αντιπρόεδρος και να πάρει ό,τι έχει σχέση με την Τάξη, με τη δημόσια και την κρατική ασφάλεια σαν ομπρέλα από πάνω, να μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία. Γιατί αφού ταλαιπωρείται που ταλαιπωρείται με όλο τον τομέα, γιατί να έχει μόνο τον Στρατό; Ας είναι supervisor αντιπρόεδρος για όλα τα θέματα, και την Ασφάλεια και την Τάξη και την Εθνική Ασφάλεια και την Κρατική Ασφάλεια, να βάλει και την ΕΥΠ από κάτω. Θα είναι πολύ σημαντικό».
Πράγματι θα ήταν σημαντικό. Θα μετέτρεπε τον Πάνο Καμμένο όχι απλώς σε υπερυπουργό, αλλά στον κυβερνητικό παράγοντα που θα είχε υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το «σκληρό κράτος», δηλαδή όλες τις υπηρεσίες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασχολούνται με την εθνική, αλλά και με τη δημόσια ασφάλεια. Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο πλευρό του Γιάννη Ρουμπάτη στην ενδοκυβερνητική διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο. Ηταν, με άλλα λόγια, κίνηση αυτοπροστασίας του τότε πρωθυπουργού μέσω του διοικητή της ΕΥΠ στα σχέδια του κυβερνητικού του εταίρου.
Η στάση που τήρησε το Μέγαρο Μαξίμου αντί να καταλαγιάσει την κόντρα την τροφοδότησε. Οι συνεχείς κατηγορίες για αμοιβαίες επιβουλές και αλληλοπαρακολουθήσεις δηλητηρίαζαν την ατμόσφαιρα. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τη συγκρότηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. (αρχές του 2015) για να ζητήσει ευθέως ο υπουργός Αμυνας το κεφάλι του επικεφαλής της ΕΥΠ.
Η υπόθεση του πρώτου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση αποτέλεσε την αφορμή για να δείξει ο Πάνος Καμμένος τα δόντια του – και μάλιστα δημόσια. Τότε, σε συνέντευξή του, είχε σχολιάσει ότι η ΕΥΠ «έχει άριστα στελέχη», αλλά διαφωνεί με τη διοίκησή της, και συγκεκριμένα με τον Γιάννη Ρουμπάτη.
«Οταν βλέπουμε διαλόγους που υποκλάπηκαν από την ΕΥΠ να βγαίνουν σε τηλεοπτικές εκπομπές και στα χέρια του κ. Πανούση έγγραφες συνομιλίες, θα έπρεπε ουσιαστικά αυτά να οδηγήσουν τον κ. Ρουμπάτη στην παραίτησή του», δήλωσε ευθαρσώς, βγάζοντας για πρώτη και όχι τελευταία φορά την κόντρα τους στη δημοσιότητα. Η διοίκηση της ΕΥΠ υποστήριζε ότι παρακολουθεί υπόπτους για τρομοκρατία και ως εκ τούτου «ακούει» και όσους συνομιλούν μαζί τους.
Η αντιπάθεια του υπουργού Αμυνας προς τον διοικητή της ΕΥΠ εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο που είχε οργανώσει το ΓΕΕΘΑ. Την περίοδο εκείνη διαμαρτυρόταν εντόνως στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κάποιες φορές και δημόσια, ότι ο Γιάννης Ρουμπάτης αρνιόταν να μοιραστεί μαζί του τις πληροφορίες για το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία.
Σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι έπραξε ο τότε πρωθυπουργός όταν πληροφορήθηκε για την ανάμειξη του Πάνου Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛ. σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. Ποια ήταν η πολιτική του αντίδραση όταν η έρευνα της ΕΥΠ «σκόνταψε» πάνω στις επικοινωνίες της συζύγου του υπουργού Αμυνας. Το γεγονός είναι ότι πέρασαν δυόμισι χρόνια χωρίς καμία απολύτως εξέλιξη.