Ο λαϊκισμός, οι ιδεοληψίες και η ανικανότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κόστισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία και τους πολίτες.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), Μπενουά Κερέ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καταλόγισε ευθύνες για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά το θετικό διάλειμμα του 2014, στους χειρισμούς της πρώτης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
«Μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το Δεκέμβριο του 2014», είπε ο κ. Κερέ, «οι οικονομικές συνθήκες άρχισαν να χειροτερεύουν με ταχείς ρυθμούς». Και πρόσθεσε: «Η αυξημένη πολιτική αστάθεια, η ακύρωση προηγούμενων μεταρρυθμίσεων από τη νέα Κυβέρνηση, η μη αναγνώριση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των πιστωτών της και το συνεπακόλουθο ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοπιστωτικής στήριξης προς την Ελλάδα, οδήγησαν στην επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και σε απότομη απώλεια εμπιστοσύνης».
Το γεγονός αυτό είχε σημαντική επίπτωση στον ήδη αδύναμο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το τραπεζικό σύστημα να χάσει πάνω από το 25% των καταθέσεών του από το Δεκέμβριο του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015.
Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «λόγω της απόρριψης του δεύτερου προγράμματος από την τότε Κυβέρνηση, η Ε.Κ.Τ. αναγκάστηκε να μην κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα για την παροχή ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο… Παρ΄ όλα αυτά, η Ε.Κ.Τ. παρείχε την απαραίτητη βοήθεια να αντιμετωπιστούν οι εκροές καταθέσεων και ο εκ νέου αποκλεισμός από τις αγορές. Ως αποτέλεσμα, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα αυξήθηκε από τα 56 δις ευρώ στα 125 δις ευρώ, σε πάνω από τα 2/3 του ελληνικού Α.Ε.Π.».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Κερέ υπογράμμισε: «Η παραπάνω πορεία αποσταθεροποίησης ολοκληρώθηκε με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2015, που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και στα capital controls».