Με στόχο να βγει με τις λιγότερες δυνατές φθορές από την κοινοβουλευτική σύγκρουση της εβδομάδας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να βάλει τέλος στις μικροκομματικές σκοπιμότητες και στην πολιτική δημαγωγία της αντιπολίτευσης.
Η κορύφωση της πολιτικής έντασης αναμένεται στη Βουλή με δύο κρίσιμες συνεδριάσεις: την Τρίτη, όπου συζητείται η πρόταση της ΝΔ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, και την Τετάρτη, οπότε θα τεθούν προς ψήφιση οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και του άξονα ΣΥΡΙΖΑ–Νέα Αριστερά για Προανακριτική Επιτροπή, στοχεύοντας πολιτικά τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Η κυβέρνηση, ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα νομιμοποιήσει τέτοιες πρακτικές.
Καθαρή θέση για διαφάνεια από την κυβέρνηση
Η κυβερνητική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μίας ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης μέσω Εξεταστικής και απορρίπτει κατηγορηματικά τη δημιουργία κλίματος ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, χωρίς αποδείξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται ζήτημα ποινικών ευθυνών με βάση το υλικό της δικογραφίας και κάλεσε τα κόμματα να συμμετάσχουν στην Εξεταστική, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει σε μία προσχηματική Προανακριτική.
Τοξική στρατηγική από την αντιπολίτευση
Στο Μαξίμου βλέπουν καθαρά πως το πολιτικό κλίμα δηλητηριάζεται συστηματικά από την επιθετική ρητορική της αντιπολίτευσης, η οποία φαίνεται να επενδύει στην ένταση και όχι στην ουσία. Το αποτέλεσμα είναι η αποστροφή των πολιτών από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Την ίδια στιγμή, όμως, και η στάση του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως αρνητική από το 69,1% των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, δείχνοντας ότι ο κόσμος αναγνωρίζει τη διακομματική ευθύνη στο χρόνιο πρόβλημα.
Η κυβέρνηση απαντά με πράξεις και σοβαρότητα, προτάσσοντας το έργο της και την υλοποίηση πολιτικών που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός από τη Σκιάθο, «η δουλειά μας είναι να κλείνουμε τα αφτιά στην τοξικότητα και να λύνουμε προβλήματα».
Ανάσα για την κυβέρνηση και νέα ατζέντα με φόντο τη ΔΕΘ
Οι θερινές διακοπές και η επικείμενη ΔΕΘ λειτουργούν ως ανάχωμα στην πολιτική πόλωση των ημερών. Μετά τη διακοπή εργασιών της Βουλής, η Εξεταστική θα συγκροτηθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το ανανεωμένο οικονομικό της πρόγραμμα.