Πολιτική

Η κυβέρνηση ξεκόβει «παζάρια» για τη ρύθμιση Κασιδιάρη και περνά στην αντεπίθεση

Με όλους τους πιθανούς τρόπους η κυβέρνηση «ξεκόβει» τα σενάρια για «παζάρια» αναφορικά με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη που ψηφίστηκε προχθές με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στη σκιά των όσων είπε ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος, αλλά και της εν γενεί στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία επί της διάταξης την απόφαση για τη συμμετοχή ή μη του κόμματος να λαμβάνει η Ολομέλεια του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου.

«Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης και δεν θα μπορούσε να υπάρξει, διότι εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας, εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μείνουν υποψήφιοι στις εκλογές. Όλοι κρίνονται από τη στάση τους απέναντι στα θεσμικά, πολιτικά αυτά ζητήματα και από τα λόγια τους και από τις πράξεις τους», διεμήνυσε χθες με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Μια φράση που εμπεριείχε και ένα σαφές καρφί για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στην άποψη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ψαρεύει στα θολά νερά» του κόμματος Κασιδιάρη, ώστε να προσεγγίσει ψήφους αγανάκτησης, σε περίπτωση που δεν συμμετάσχει εν τελεί στις εκλογές.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cruousyo4nup)

Στον αντίποδα της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικά στελέχη παραθέτουν τη στάση της ΝΔ μαζί με αυτή του ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, ώστε να ορθωθεί το «στοπ» στις μεθοδεύσεις που επιλέγει η πλευρά Κασιδιάρη, ενώ αρμόδια κυβερνητική πηγή επικαλείται και τη διάψευση του ίδιου του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου ότι η ρύθμιση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε από την κυβέρνηση να ψηφίσει εναρμονιζόταν με την πρόταση που είχε καταθέσει αυτός στον δημόσιο διάλογο. Μάλιστα, ο κ. Αλιβιζάτος εμφανίζεται να εκτιμά ότι η ρύθμιση που πέρασε, εν τέλει, ήταν επιβεβλημένη.

Στις 3 Μαΐου η απόφαση

Η μπάλα πλέον έχει περάσει στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και στη σύνθεση της Ολομέλειας που θα πάρει την απόφαση ως τις αρχές Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον οι εκλογές προκηρυχθούν στις 22 Απριλίου και εκείνη την ημέρα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, τότε ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει την ανακήρυξη ή μη των συνδυασμών, μεταξύ αυτών και του κόμματος Έλληνες, ως τις 3 Μαΐου, 12 μέρες μετά.

Πυρ κατά Τζανερίκου

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επέλεξε και υψηλούς τόνους κατά του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος κατήγγειλε «πιέσεις», προκειμένου να ταχθεί υπέρ της διάταξης για το κόμμα Κασιδιάρη με αντάλλαγμα μια ενδεχόμενη θέση σε κάποια ανεξάρτητη Αρχή μετά τη συνταξιοδότηση του τον Ιούνιο. Μάλιστα, σε νεότερη παρέμβασή του, ο κ. Τζανερίκος ανέφερε ότι και άλλος «ανώτατος κυβερνητικός παράγων» του τηλεφώνησε το περασμένο Σάββατο, μετά από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 31 Μαρτίου και αναλώθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα, κατά δήλωση και του ίδιου του κ. Τζανερίκου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να σηκώσουν το γάντι που τους πέταξε ο μέχρι πρότινος ανώτατος δικαστικός λειτουργός, χρεώνοντας σε πικρία τα όσα έπραξε και είπε λόγω του γεγονός ότι προ καιρού δεν είχε γίνει Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ενώ επικαλείτο πως είχε στενές φιλικές σχέσεις με επιχειρηματίες της χώρας. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο κ. Τζανερίκος δεν τολμά να κατονομάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι τον πρωθυπουργό φωτογράφισε με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ούτε τον έχει συναντήσει ούτε του έχει τηλεφωνήσει. Ένα ακόμα πρόσωπο που είναι ανώτερο του κ. Γεραπετρίτη είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος επίσης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είχε οιαδήποτε επαφή με τον κ. Τζανερίκο.

Τούτων δοθέντων, από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι εναπόκειται στον κ. Τζανερίκο να πει ποιος τον κάλεσε, αν και βλέπουν και στις κινήσεις του ιδίου από χθες το απόγευμα τάση αναδίπλωσης. «Είπα αυτά που είπα», λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του, αρνούμενος να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

You may also like