Με αναφορές σε «ακροδεξιά ομάδα που ποδηγετεί την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας», η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα εξέφρασε τη δυσφορία της για τη στάση που κρατά η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυρία Παπακώστα μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι υπερψήφισε την κύρωσή της με κριτήριο την «εθνική ωφέλεια», στην κατεύθυνση της μετατροπής της Ελλάδας «σε ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Αναφερόμενη στο διεθνή αντίκτυπο που είχε η κύρωση της Συμφωνίας, η υφυπουργός σχολίασε ότι «οι ύμνοι τεραστίων δυτικών προσωπικοτήτων, κρατών αλλά και ξένων ΜΜΕ στη στάση μας, δείχνουν ότι συνεχίζουμε στο δρόμο που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χάραξε», ενώ σχετικά με την κριτική που δέχεται για την… «καρέκλα», έκανε λόγο για απόπειρα «δολοφονίας χαρακτήρα».
Η κυρία Παπακώστα, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της, ενώ μίλησε και για «καραμανλική παράταξη» που βρίσκεται στον πυρήνα της κεντροδεξιάς, παρά τις προσπάθειες ακραίων «αλεξιπτωτιστών».
Το πλήρες περιεχόμενο της συνέντευξης της Κατερίνας Παπακώστα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Ερ.: Κυρία Παπακώστα έχοντας περάσει μία εβδομάδα από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και καθώς εσείς ψηφίσατε υπέρ της Συμφωνίας θα ήθελα να μου πείτε με ποια κριτήρια αποφασίσατε να πείτε «Ναι»;
Απ.: Το κριτήριο βάσει των οποίων ψήφισα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η εθνική ωφέλεια και τα επιχειρήματα τα κατέθεσα στην Βουλή. Ως πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής είπα πως και η γνωμοδότηση της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος θα είχε βαρύνουσα σημασία για την τελική απόφαση. Στη βάση αυτής της απόφασής μας είναι η επιθυμία να θέσουμε γερές βάσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μακριά από τον φαύλο κύκλο της μιζέριας, ο οποίος μόνον δεινά έχει επιφέρει στη χώρα μας. Στην ομιλία μου στη Βουλή παρουσίασα τα κριτήρια του «Ναι», με σταθερή επιχειρηματολογία. Ο ειδικός χειριστής του θέματος επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κατσούδας με άρθρο του στην «Καθημερινή» εξήγησε τα θετικά σημεία της συμφωνίας. Τεράστια μεγέθη, όπως ο Νίκος Μέρτζος, εμβληματική φυσιογνωμία της Βόρειας Ελλάδας και μαχητής αυτών των θεμάτων εξήγησε επίσης γιατί η συμφωνία αυτή δεν θα αφήσει πληγές στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα ενισχύει τη θέση της στη μεγάλη Δυτική Συμμαχία, εκεί που την έταξε κόντρα σε όλους και όλα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974. Σας θυμίζω ότι τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεχόταν σφοδρά πυρά περί προδοσίας και υποτέλειας στις Βρυξέλλες. “Αντεξε και δικαιώθηκε. Οι ύμνοι τεραστίων δυτικών προσωπικοτήτων, κρατών αλλά και ξένων ΜΜΕ στην στάση μας, δείχνουν ότι συνεχίζουμε στο δρόμο που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χάραξε. Τα υπόλοιπα είναι τακτικισμοί μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με τις οποίες δεν ασχολούμαι καν.
Ερ.: Τι απαντάτε στην κριτική ότι η ψήφος σας είχε να κάνει με την «υπουργική καρέκλα»;
Απ.: Την «κριτική» αυτή, όπως ήπια την αποκαλείτε, διεθνώς την γνωρίζουμε ως «δολοφονία χαρακτήρα» και είναι ένα «σπορ» στο οποίο με ιδιαίτερη «επιμέλεια» επιδίδεται τον τελευταίο καιρό τόσο η ακροδεξιά ομάδα που ποδηγετεί την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, όσο και τα φιλικά προς αυτήν μέσα ενημέρωσης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αφομοιώσει πλήρως τακτικές και πρακτικές στον αγώνα του για την «καρέκλα», οι οποίες είναι αδιανόητες για τη Δημοκρατία και παραπέμπουν ξεκάθαρα σε άλλες εποχές. Καλό είναι να ακούσει τις πιο μετριοπαθείς φωνές του κόμματος, όπως για παράδειγμα αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, ο οποίος αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε «ακροδεξιά γκρουπούσκουλα» – και ήταν αυτές οι αναφορές που οδήγησαν άλλωστε στη δική μου διαγραφή.
Ερ.: Κυρία Παπακώστα εκτιμάτε ότι το πολιτικό σκηνικό μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι εντελώς διαφορετικό;
Απ.: Δεν θα το χαρακτήριζα διαφορετικό αλλά πιο ξεκάθαρο, υπό την έννοια ότι γίνεται πια διακριτό το όριο μεταξύ των προοδευτικών, φιλοδυτικών δυνάμεων και των οπισθοδρομικών και αντιδραστικών, οι οποίες μάλιστα δεν είναι και σαφείς ως προς το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής που προτείνουν να ακολουθεί η Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε το παράδοξο του «γάμου» του νεοφιλελευθερισμού με την εσωστρέφεια των ακραίων απόψεων που διαχρονικά μόνο ζημιά έχουν κάνει στον τόπο.
Ερ.: Καθώς εσείς είστε από τα πολιτικά πρόσωπα που μετά τη διαγραφή σας από τη ΝΔ προχωρήσατε στη δημιουργία Κόμματος θα ήθελα να σας ρωτήσω, σάς βρίσκει σύμφωνη η άποψη ότι το πολιτικό σύστημα γυρίζει στον διπολισμό αν όχι δικομματισμό όπως ήταν προ οικονομικής κρίσης;
Απ. Οι συνθήκες ακραίας πόλωσης όπως αυτές που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι πάντοτε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση του διπολισμού. Εμείς με την δημιουργία της Νέας Ελληνικής Ορμής, του Ν.Ε.Ο., θέλουμε να στείλουμε και ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού και συνεργασίας, μακριά από διχαστικές ρητορικές, πιστοί στις αρχές που ανέκαθεν πρέσβευε η Κεντροδεξιά καραμανλική παράταξη. Παράταξη των έργων και της εθνικής συμφιλίωσης και όχι του κατακερματισμού και της σπατάλης του εθνικού κεφαλαίου.
Ερ.: Θα σας έβρισκε σύμφωνη η λύση που συζητείται ότι ψάχνει η κυβέρνηση για Καμμένο και Θεοδωράκη, ώστε να διαθέτουν προνόμια αρχηγών έστω και χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα;
Απ.: Οποιαδήποτε τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής θα πρέπει να ληφθεί με σεβασμό στις πρόνοιες του Συντάγματος, αφού υπάρχει στη Βουλή μία κοινοβουλευτική ομάδα 16 ανεξαρτήτων βουλευτών, η οποία κατατάσσεται τέταρτη στη δύναμη των κομμάτων, για την εύρεση μιας θεσμικά αποδεκτής λύσης. Εξάλλου, σε ανύποπτο χρόνο ήμουν πρώτη και μόνη όταν απευθύνθηκα στον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να λύσει με θεσμικό τρόπο το ζήτημα των ανεξαρτήτων βουλευτών, όταν κανέναν δεν τον απασχολούσαν αυτά τα θέματα. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να επισημάνω κάτι. Είναι λυπηρό πολιτικοί αρχηγοί να συμπεριφέρονται στους βουλευτές τους ωσάν να είναι res, απαξιώνοντας οι ίδιοι τον θεσμό του βουλευτή και ταυτόχρονα αναδεικνύεται και πόσο μικρό πολιτικό ανάστημα έχουν. Πάντως ο λόγος του κ. Καμμένου και του κ. Θεοδωράκη στη Βουλή ακούγεται και έντονα και με προσοχή, ανεξάρτητα από την ιδιότητα με την οποία τον εκφέρουν. H πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Καμμένος δεν ενδιαφέρεται για την παρούσα κοινοβουλευτική του ομάδα, αλλά για το να μην εξαντλήσει η κυβέρνηση τη συνταγματική της θητεία, αυτή δε η πολιτική του στάση βοηθά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα ανοικτά μέτωπα που έχει, με τον οποίον μάλιστα δεν αποκλείω ότι θα συνεργαστεί. Την εκτίμησή μου αυτή ενισχύει το γεγονός ότι με την σημερινή στρατηγική του ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες συνεργασίας του με τη Νέα Ελληνική Ορμή.
Ερ.: Κυρία Παπακώστα θα ήθελα την εκτίμησή σας καθώς είστε και υπουργός της κυβέρνησης: πιστεύετε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο όπως λέει ο πρωθυπουργός ή είναι υπαρκτή η πιθανότητα των τριπλών εκλογών τον προσεχή Μάιο;
Απ.: Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό η παρούσα κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της, με στόχο να ολοκληρώσει το κρίσιμο νομοθετικό της έργο, το οποίο επαναφέρει στην κανονικότητα την ελληνική κοινωνία, διορθώνοντας καταστροφικά λάθη που έγιναν την περίοδο της κρίσης. Οπότε εάν ζητάτε την προσωπική μου εκτίμηση, πιστεύω ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση. “Αλλωστε, πάντοτε η δική μου σχολή πολιτικής σκέψης είναι θεσμική και πιστεύει στην ανάγκη εξάντλησης της συνταγματικής θητείας κάθε κυβέρνησης.
Ερ.: Να έλθουμε και στα θέματα της οικονομίας. Θα υπάρξουν και άλλες παροχές μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να ενισχυθούν τα χαμηλά οικονομικά στρώματα;
Απ.: Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μέχρι τη λήξη της θητείας της, κινείται στον άξονα «επιστροφή στην κανονικότητα». Εμείς ως Ν.Ε.Ο. πιστεύουμε ότι «η οικονομία είναι κλίμα» και υπό αυτή την έννοια έχει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία η θετική ψυχολογία που ενισχύεται από αυτά τα μέτρα. Για να μιλάμε όμως συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο αυτά τα μέτρα να συνοδεύονται και από αντίστοιχες ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, ώστε τελικά το κόστος να μην μετακυλύεται στις τιμές και άρα να μην επιβαρύνει τον καταναλωτή. Γι” αυτό και η Νέα Ελληνική Ορμή τάσσεται υπέρ στοχευμένων φοροελαφρύνσεων, της εδραίωσης ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, ώστε το κόστος της απασχόλησης να είναι πιο διαχειρίσιμο και για τις επιχειρήσεις.
Ερ.: Με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στις τράπεζες τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;
Απ.: Το θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σχετίζεται με τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου για τις τράπεζες και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα είναι και ένα ζήτημα εξόχως κοινωνικό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Να μειωθούν, δηλαδή, τα επιτόκια δανεισμού για τα νοικοκυριά, προκειμένου να πάρουν «ανάσα» και να δοθεί η δυνατότητα στους συνεπείς δανειολήπτες να καλύψουν το έδαφος που έχασαν κατά την περίοδο της κρίσης. Υπάρχουν λύσεις και εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε, όσους κινούνται καλόπιστα, έναντι του κοινωνικού συνόλου, το οποίο επίσης πρέπει να συμπαρίσταται σε αυτές τις κατηγορίες. Να μην ξεχνάμε ότι στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής το μέτρο όλων είναι ο “Ανθρωπος!
Ερ.: Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω καθώς ήσασταν βουλευτής της ΝΔ και υπουργός κυβερνήσεών της, πού θα κατατάσσατε ιδεολογικά τη ΝΔ σήμερα;
Απ.: Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που είναι «μόδα» η στροφή προς τις ακραίες φωνές κάθε χώρου. Η χαμηλών τόνων πολιτική «συμπιέζεται» μεταξύ κραυγών και λαϊκιστικών πρακτικών, και είναι λυπηρό που παρατηρούμε και μια νέα γενιά «τσικό», τα οποία είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή να υιοθετήσουν κάθε ψεύδος και λαϊκιστική χυδαιότητα. Η Ιστορία βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων, όμως δεν πρέπει να αμελούμε ότι είναι ταυτόχρονα και Δικαστής. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράδειγμα το οποίο να ευδοκίμησε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η χαμηλών τόνων και ισορροπημένη Πολιτική, αντίθετα, είναι η λύση και αυτό επειδή απαντά στην ουσία των προβλημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες. Ως προς το εάν η Νέα Δημοκρατία κινείται στην άκρα Δεξιά, σας παραπέμπω στις πρόσφατες αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της. Πάντως, η καραμανλική Παράταξη είναι στον πυρήνα της Κεντροδεξιάς, ανεξάρτητα από το εάν ακραίοι «αλεξιπτωτιστές» και ευκαιριακοί «ενοικιαστές» προσπαθούν να τη στρέψουν αλλού. Με έχει απογοητεύσει πολύ η σημερινή Νέα Δημοκρατία.